Hagyományos, évenként megtartott zarándoknapon találkoztak az egyházmegye papjai és diakónusai május 28-án a máriagyűdi kegyhelyen. A találkozó szentmisével kezdődött a Sarlós Boldogasszony-kegytemplomban, melyet Felföldi László pécsi megyéspüspök meghívására Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrált. A liturgián és a zarándoknapon részt vett Mayer Mihály nyugalmazott püspök is.

Felföldi László rövid köszöntőjében kiemelte, nagy szükség van a papok életében az egymással való örömteli találkozásra. A főpásztor azt kérte, hogy az Istennel, egymással és önmagukkal való találkozás ünnepének öröme és gazdagsága erősítse meg mindnyájukat hivatásukban, hogy általa a hétköznapok papi szolgálata is ünnepi, segítő és közösséget építő legyen.

2024 05 26 mariagyud papi zarandoklat 12

Szentbeszédében Fazekas Ferenc a Szűzanya életének küldetéséről beszélt. Amikor Máriára gondolunk, alkalom nyílik számunkra, hogy őszinte és érző szívvel Jézus Krisztusra vessük tekintetünket - hangsúlyozta. Mária földi élete és későbbi megjelenései Krisztusra, a mi Megváltónkra mutatnak, aki a szeretet országát hozta el nekünk és vele együtt az örömöt és a reményt.

2024 05 26 mariagyud papi zarandoklat 31

Sokszor azonban mégis kétségbeesve, reményt vesztve ülünk zárt ajtók mögött, miként pünkösd előtt az apostolok, és minket is szorongás nyomaszt, elzárkózunk, szúrósak leszünk, erőszakosak, vagyis a kárhozatot képviseljük a másik ember számára – mutatott rá homíliájában Fazekas Ferenc.

2024 05 26 mariagyud papi zarandoklat 10

A tanítványok is szorongó szívvel zárkóztak el a világ elől, elbizonytalanodtak, de volt bennük némi remény, hisz együtt imádkoztak és ott volt Mária is mellettük. Jelenlétük nem volt kínos egymás számára, mert Jézus ígérete alapján együtt várták a Szentlelket, aki majd vigaszt önt lelkükbe, aki egyesíti őket egy nagy szolgálatra.

2024 05 26 mariagyud papi zarandoklat 22

A Szentlélek várásában és eljövetelében világosság gyúlt a szívükben: amit Jézus tett, élt és szenvedett, amiért meghalt, nem volt hiábavaló. Mindez egyszerre belső világosság lett számukra. Ami történt értelmet és reménységet adott életüknek.

2024 05 26 mariagyud papi zarandoklat 40

Bármennyire is megkopottan hangzik, de egyedül az ima tudja igazán egyesíteni a különböző embereket. Mária az ima és a Jóistenre való hagyatkozás példaképe, őhozzá és vele együtt imádkozzunk mi is, hogy örömet és bizakodás éledjen bennünk – zárta szentbeszédét Fazekas Ferenc szabadkai püspök a Pécsi Egyházmegye éves papi zarándoklatán celebrált szentmisén a máriagyűdi kegyhelyen.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség