Úrnapja estéjén, június 2-án Felföldi László megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, majd a főpásztor vezetésével körmenet kísérte az Oltáriszentséget a Széchenyi téren található Szentháromság-szoborhoz. A liturgián koncelebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és dr. Simon-Wagner István, a pécsi Szent Ferenc-templom plébánosa, helyettes bírósági helynök.

Felföldi László kifejezte örömét, hogy a liturgián jelenlévők tanúságot tesznek Krisztus mellett, mely megerősíti mindnyájunk szívét a Krisztushoz tartozásban, akinek a tanítványai vagyunk, aki barátainak hívott minket, mi pedig elfogadtuk ezt a barátságot.2024 06 02 urnapja pecs 09A püspök külön köszöntötte az erre az alkalomra gyönyörű ünnepi viseletbe öltözött elsőáldozókat, valamint a cserkészeket is.2024 06 02 urnapja pecs 34Szentbeszédében kiemelte, hogy mai világunkban mindnyájan éhezünk, ahogy az utolsó vacsorán az apostolok is. Ezért adta át nekünk Jézus a szeretetének leggazdagabb, legcsodálatosabb teljességét, az Oltáriszentséget, mert tudta, hogy csak ez a szeretet képes az életéhségünket csillapítani, ezért az Úrnapja középpontjában a nagycsütörtök este adott kenyér és bor, Krisztus teste és vére áll.2024 06 02 urnapja pecs 29Az életünk teljességét megadó testi, lelki és szellemi éhség kíséri életünket – fogalmazott a főpásztor. Márpedig az emberi élet méltósága és nagysága közösségben, családban, Egyházban azon múlik, hogy mit teszünk az asztalra, mivel táplálkozunk, mivel próbáljuk az éhséget csillapítani. Erre az éhségre válaszolva mondja Jézus az apostoloknak az utolsó vacsorán, hogy „ezt cselekedjétek” (vö. Lk 22,19), azaz erre figyeljetek, erre figyeljünk mi is, mert éheznek az emberek, éhínség van a világban és erre kell válaszolnunk – figyelmeztetett Felföldi László. 2024 06 02 urnapja pecs 14Beszédében arra bátorított, hogy Úrnapjának ünnepe erősítsen meg minket abban, amire Krisztus hív és tanít: hogy táplál és életforrás akar lenni számunkra azért, hogy mi magunk is kenyér legyünk, éltető táplálék és életadó ital azoknak, akik tőlünk várják a szeretetnek, az életnek a táplálékát.2024 06 02 urnapja pecs 37A világ éhezik. Vannak emberek, akik esztelenül, akik nem fogadják el, amit nyújtunk számunkra, de vannak, akik keresik a gondolat, az élet, a bölcsesség igazi erejét és nagyságát. Velük tudnunk kell találkozni, mert számukra van üzenetünk és ez az úrnapi körmenetünk nagy gazdagsága. Az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus nekünk erőt és biztonságot jelent.2024 06 02 urnapja pecs 45A körmenetben azt üzenjük a világ felé, hogy Krisztusnak van válasza az élet nagy kérdéseire, az élet nagy éhségére, csak oda kell menni hozzá, kapcsolatot kell vele teremteni és engedni, hogy megszólítson, akarni kell, hogy tápláljon és hallgatni a szavára, hogy követésére indítson mindnyájunkat – fordult az ünneplő sokasághoz Felföldi László pécsi püspök, aki szokása szerint egy verssel zárta elmélkedését. Ezúttal a paplköltő, Sík Sándor Tekintet nélkül című versének sorait idézte:

Tekintet nélkül arra, hogy

Másoknak tetszik

Vagy nem,

Tekintet nélkül arra, hogy

Látják-e vagy nem,

Tekintet nélkül arra, hogy lesz-e

Sikere vagy nem,

Tedd a jót!

Tégy minden jót, amit

Megtehetsz,

Ott, ahol vagy,

Úgy, ahogy teheted,

Akkorát, amekkorát tehetsz,

De mindig, szüntelen ez legyen

A programod!

A szentmisét követően az Oltáriszentséget baldachin alatt kísérték a templom falain kívülre a főpásztor, a papok, a népes asszisztencia és a szép számban megjelent hívek, megmutatva a világnak és tanúságot téve hitükről és Isten szeretetének nagyságáról.2024 06 02 urnapja pecs 69A körmenet útvonalán az ünneplőbe öltözött elsőáldozók virágszirmot szórtak az Oltáriszentség elé, mely nagyon régi és szép kifejezése a Krisztus iránti szeretetnek és tiszteletnek.2024 06 02 urnapja pecs 83A menet a Dóm téren a székesegyháznál, a ferencesek templománál, majd pedig az Irgalmasok templománál felállított, virággal díszített oltárnál állt meg, ahol egy-egy evangéliumi részletet olvastak fel, majd áldásban részesítették a híveket. Az úrnapi körmenet és tanúságtétel a Széchenyi téri Szentháromság-szobornál felállított oltárnál ért véget.2024 06 02 urnapja pecs 118

A szentmise megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség