A Pécsi Egyházmegye fenntartásában 32 telephelyen működő 20 oktatási intézmény, közte 10 óvoda, 9 általános iskola, 4 gimnázium, valamint 1 kollégium mintegy 600 pedagógusát köszöntötték május 31-én Pécsett, a Szent Mór Iskolaközpontban. A június első vasárnapján ünnepelt pedagógusnaphoz kapcsolódó rendezvényen Felföldi László pécsi megyéspüspök és Koósz Roland, a Pécsi Egyházmegye oktatási irodavezetője adta át a Szepesy Ignác életműdíjat a kiemelkedő pedagógusi munka elismeréseként.

Ünnepi köszöntőjében Koósz Roland megköszönte a pedagógusoknak munkájuk és hivatásuk őszinte és áldozatos megélését, mindazt a jót, amivel naponta gazdagítják a rájuk bízott gyermekek szellemi és lelki növekedését. Az oktatási irodavezető méltatta azoknak az egykori óvodapedagógusoknak és tanítóknak munkáját, akiknek példája, bátorítása és szavai nélkül a jelenlévők, ahogy fogalmazott, „ma nem lennének óvónénik, tanítók vagy tanárok”.

2024 05 31 pedagogusnap

Pedagógusnak lenni nem egy átlagos munka, hanem hivatás, az ember szívének legmélyén létrejövő gondolatok, szavak, döntések és tettek, melyekből megszületik a fejlődés, a szellem és a lélek gazdagodása, az a szemmel néha nem látható növekedés, mely a pedagóguspálya valódi értelme és különlegesen értékes öröme – méltatta beszédében a tanári hivatást Koósz Roland.

2024 05 31 pedagogusnap 08

Az oktatási intézmények infrastrukturális megújulásáról szólva a szakember örömét fejezte ki a Dombóváron épülő új óvoda, a paksi intézmény felújítása, valamint a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda bölcsődei szolgálattal történő bővítése okán. Reményét fejezte ki, hogy a szekszárdi óvoda és a tamási intézmények felújításához is biztosítva lesz a szükséges forrás.

2024 05 31 pedagogusnap 13

Az ünnepi alkalmon Felföldi László pécsi megyéspüspök személyesen mondott köszönetet a pedagógusoknak szolgálatuk felelősségteljes végzéséért. A főpásztor rendszeresen felkeresi az egyházmegye oktatási intézményeit, részt vesz azok kiemelt rendezvényein, jól ismeri mindennapi örömeiket és problémáikat.

2024 05 31 pedagogusnap 10

Rövid köszöntőjében Jézusnak a világosságról szóló tanítását (vö. Mt 6,22-23) idézte, melyhez kapcsolódva kiemelte, hogy a pedagógusok legfontosabb feladata – minden tantárgy esetében – megtanítani a gyermekeket látni, meglátni és valami mögé látni, azaz gondolkodni és nem koncentrálni, hanem jól gondolkodni.

2024 05 31 pedagogusnap 32

Felhívta a figyelmet életünk derűje megtalálásának fontosságára. Mint fogalmazott, a pihenés segít megtalálni a teremtett és sokszor zajos világ szépségében a gondoskodó teremtő Atyát és önmagunkat, hogy hivatásunkban képesek legyünk látni: jól látni egymást és a ránk bízott gyermekeket. Végezetül a főpásztor a Jóisten áldását kérte a pedagógusok szolgálatára, majd az ünnep díjátadóval folytatódott.

2024 05 31 pedagogusnap 14

A Pécsi Egyházmegye 71. püspöke emlékére alapított Szepesy Ignác életműdíjat 2013 óta adományozza a pécsi megyéspüspök az egyházmegye köznevelési intézményeiben hosszú időn át kiemelkedő munkát végző pedagógusoknak.

2024 05 31 pedagogusnap 23

Idén márciusban két kiváló tanár tért meg a Teremtőhöz, akiknek a munkásságát posztumusz ismerték el. Érdemeiket elismerve és méltatva Szepessy Ignác posztumusz pedagógus életműdíjban részesült Barcza Péterné Kőrös Ágnes, a pécsi Szent Mór Iskolaközpont pedagógusa és Dérné Juránovics Tünde, a mohácsi Park Utcai Általános Iskola pedagógusa, akiknek családtagjaik vették át az elismeréseket.

2024 05 31 pedagogusnap 22

Szepessy Ignác pedagógus életműdíjban részesült Bertáné Hargitai Margaréta, a szekszárdi Szent József Katolikus Általános Iskola tanítója, valamint Csekőné Molnár Zsuzsanna és Dimén Orsolya, mindketten a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai.

2024 05 31 pedagogusnap 44

Elismerő oklevéllel köszönték meg három leköszönő intézményvezető munkáját, melyet Nagy Andrea, a Szent Mór Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium főigazgatója, Fodor Mihályné, a szekszárdi Szent József Katolikus Általános Iskola, és Szent Rita Katolikus Óvoda főigazgatója és Skucziné Mány Katalin a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium főigazgatója vehetett át.

2024 05 31 pedagogusnap 59

A díjátadót követően ünnepi műsorral, majd szakmai programmal folytatódott a rendezvény. Az intézményeket fenntartó Pécsi Egyházmegye ajándékkönyvvel kedveskedett a résztvevőknek.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség