A máriakéméndi kegyhely egész évben fogadja a híveket, zarándokokat és látogatókat. A zarándokszállás és a közösségi tér a jó idő beköszöntével az idei évben is megnyitotta kapuit, s a nyár elejére számos fejlesztést sikerült megvalósítani. A kegyhely munkatársának írását adjuk közre.

Ezúttal a konyha és az étkezőtér felújítása történt meg az Egyházmegyei Hivatal támogatásával. Így a zarándokszálláson korszerű hűtők, gáztűzhelyek, új bojler és új ágyneműk szolgálják az ide érkezők komfortérzetét. A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör a konyha új padlólapozását készíttette el, így az új eszközök egy megújult térben kaptak helyet.

Kegyhelyünkön a nyár minden napja forgalmasan telik, hiszen ide mindig érkezik valaki. Most, a táborozások idején elsősorban a gyerekek veszik birtokukba a kegyhelyet. A zarándokszállásra eddig az alábbi csoportok érkeztek: a Ciszterci Nevelési Központ, a Szent Margit Iskola diákjai, a baksai közösség tábora, a bólyi lakóotthon gondozottjai és a bólyi elsőáldozók tábora, az olaszi plébánia hittantábora, az alsószentmártoni plébánia közösségének lelkigyakorlata, valamint Horvát Sándor nagydorogi plébános vezetésével is volt itt lelkigyakorlat.

mariakemend 8

A máriakéméndi szálláshelyen fogadjuk az országos Zarándoktábor résztvevőit is: felső tagozatos és középiskolás diákok részére szervezett egyhetes közösségi gyalogos zarándoklat, amelyen az utat a csoportok tagjai együtt haladva teszik meg. A zarándoklat lelki ívét az út által érintett szent helyek, s az útvonalra kidolgozott lelki program adja. A tábor első napja a megérkezésről szól, a középső 5 napján 14 és 26 km közötti napi távokat tesznek meg a csapatok. Az utolsó éjszakát a csoportok már a zarándoklat célállomásán töltik, hogy legyen idő a megérkezésre, a szent helyen való elidőzésre, az élmények feldolgozására, s a hazautazásra is. A zarándokok a Mánfa, Marana Tha lelkigyakorlatos ház – Szászvár, plébániai szállás – Pécsvárad – Máriakéménd, zarándokszállás – Villány – Máriagyűd – Siklós útvonalon haladva érik el céljukat. A Zarándoktábor a Vándortábor Programok keretében valósul meg, amelynek célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében. Országosan négy útvonalra lehet benevezni (1. Tihany – Pannonhalma, 2. Tata – Esztergom, 3. Márianosztra – Mátraverebély és a 4. Mánfa – Máriagyűd). Utóbbi útvonal ötletadója és létrehozója Rosner Zsolt atya, aki nagy gondossággal alkotta meg és azóta is lelkes résztvevője és zarándokfogadója az útnak.

Máriakéméndre a szállóvendégeken túl napi programokra és kegyhelylátogatásra is érkeznek zarándokok kisebb-nagyobb csoportokban, de egyéni látogatók is gyakran betérnek a kegyhelyre. Igény szerint idegenvezetést, templomismertetőt tudunk biztosítani, s immár lehetőség van a kegyhelytörténeti kiállítás megtekintésére is. Amikor a kiállítóteret létrehoztuk, nem gondoltuk, hogy „oktatóterem” válik majd belőle. Kiderült ugyanis, különösen a gyerekcsoportoknál, hogy míg a templomban meghallgatják a kegyhelytörténeti ismertetőt, és néha ugyan kérdeznek is, de itt sokkal jobban megnyílnak és bátrabban érdeklődnek egy-egy kiállított kegytárgyról, a templomról vagy a liturgiában használt eszközökről.

mariakemend 7

A nyár folyamán napi programra érkeztek (csak néhány csoportot megemlítve a teljesség igénye nélkül): a Paksi Balogh Antal Katolikus Iskola diákjai, a bezedeki hívek közössége, a paksi Deák Ferenc Általános Iskolai végzős diákjai, a máriakéméndi óvodások napközis tábora, valamint egyéni szállóvendégek, családok, baráti közösségek. A kéméndi kegytemplomhoz egyre több pap és szerzetes is ellátogat, sokan megtekintik a zarándokszállást, és később visszatérnek egyházi közösségeikkel.

A szállóvendégeken és táborokon kívül a hitélet is jelen van a kegyhelyen. Minden vasárnap van szentmise vagy igeliturgia. A nyári időszakban hétközi misék is vannak, ha vendégpapok érkeznek, akik az érkezett zarándokoknak és híveknek miséznek a kegytemplomban. Az idei évben különösen szép ünnep volt Úrnapján, melyre immár nyolc településről érkeztek hívek, s a kegytemplom mellett állították fel oltáraikat. A szentmisén és a körmeneten kb. 250 fő vett részt.

mariakemend 1

Minden évben négy búcsú kerül megrendezésre a kegyhelyen. Az ún. kisbúcsúra, Sarlós Boldogassszonykor sosem látott tömegű zarándok látogatott el. A helyieken kívül a plébániához tartozó településekről is jöttek, de részt vett a kátolyi énekkar, és Dusnokról is érkeztek zarándokok külön busszal. A búcsúi szentmisén Mánfáról részt vett a Sacré Coeur nővérek Szent Szív Társaságának négy fős közössége is. A szentmisét Bukovics István atya néhai Petri György plébános emlékére ajánlotta fel, aki 20 éve távozott az örök hazába, és 33 évet szolgált a Máriakéméndi Plébánián, építve Istennek országát.

A máriakéméndi zarándokszállásra október 15-ig lehet szállást foglalni, esetleg, ha az időjárás engedi, tovább is üzemel a vendégfogadó. Nyárra már kevés helyünk maradt, de augusztus második felétől késő őszig várjuk a szállóvendégeket.

mariakemend 10

A kegytemplom előzetes bejelentkezéssel látogatható. A templomlátogatás, valamint a szálláshely igénybevételét az érdeklődők Biki Endre Gábor gondnoknál jelezhetik a 36/30452-4579-es telefonszámon. Várunk mindenkit nagy szeretettel.

Szöveg és fotó: Biki Endre Gábor templomgondnok

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ARS SACRA FESZTIVÁL:
-
2024. 09. 17. - 2024. 09. 22.
Férfitalálkozó Siklós:
-
2024. 09. 19. - 2024. 09. 19.
Férfitalálkozó Mohács:
-
2024. 09. 20. - 2024. 09. 20.
Férfitalálkozó Bonyhád:
-
2024. 09. 26. - 2024. 09. 26.
Férfitalálkozó Szekszárd:
-
2024. 09. 27. - 2024. 09. 27.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség