A Pécsi Egyházmegye főpásztora, Felföldi László 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalhoz látogatott el Bács-Kiskun vármegyében. A Tass-Alsószenttamáson található gyermekvédelmi komplexumban, ÁGOTA Falván tíznapos táborban vettek részt nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő gyermekek. Számukra tartott gondolatébresztő előadást a megyéspüspök.

A családból kiemelt és veszélyeztetett fiatalok ügyével foglalkozó, szegedi központú ÁGOTA® Alapítvány és együttműködő partnere, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója a szervezője annak az egyedülálló tábornak, amelyet a résztvevő gyermekek csak úgy emlegetnek, tíznapos mennyország. Ez az egyetlen olyan nyári program, amely közel három évtizede ugyanazzal a céllal valósul meg minden évben: nem csupán élményt jelent, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Az élményt adó ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ, ÁGOTA Falva, amely 7 hektáron terül el, rendkívüli helyszínt biztosított ennek a különleges tábornak. – ÁGOTA Falván található Európa és Magyarország egyetlen Szent Jobb Lator temploma, amely az év minden napján tárt ajtókkal várja az ÁGOTA Közösség tagjait.

agota2

Az ÁGOTA® Táborban is kitüntetett szerephez jutott templomunk. Pasztorációs munkatársaink szívhez szóló ötletekkel, például isteni sms-ekkel várták a táborozókat lehetőséget adva arra, hogy az őket foglalkoztató kérdésekről beszéljenek – mondta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel. Ő a megálmodója az ÁGOTA® Tábornak, amelynek 1996 óta részét képezi egy-egy a gyermekekhez alkalmazkodó üzenettel bíró szentmise. Idén először két mise is szerepelt a tábor programjában. Az elsőt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a tábor ötödik napján, a másodikat pedig Podmaniczki Imre atya tartotta a kilencedik napon. 

agota3

Az ÁGOTA Közösség vendégeként Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye főpásztora is ÁGOTA Falvára látogatott. Mint elmondta, papi életének részét képezi, hogy minden nyáron táboroztat, ám a vér szerinti családját nélkülözve élő gyermekek számára megrendezett táborhoz foghatóval még nem találkozott.

– Ennyire a gyermek fejlődését, életét szolgáló, jól felépített és átgondolt táborban még nem jártam, és nagyon hálás vagyok, hogy eljöhettem ide. Én is szeretném majd idehozni a Pécsi Egyházmegye hittanosait, fiataljait – fogalmazott a megyéspüspök, aki részt vett Podmaniczki Imre szentmiséjén, majd azt követően a reális jövőkép kialakítását tematizáló előadást tartott a táborozóknak. A fiatalok figyelmét arra is felhívta, hogy az élet küzdelmeit igazi barátok, segítők támogatásával, együtt, közösségben lehet csak megnyerni. Kiemelte, hogy fontos képesség, figyelni és érteni a minket körülvevő és megszólító emberek szavát. Emellett nem kevésbé fontos a saját belső hangunkra is figyelni. A kettőt pedig az Isten hangjának megértése hozza harmóniába.

agota1

– Az az igazi győzelem, amikor egy gyermek megérzi, hogy neki akartam, az ő szívéhez, lelkéhez valami többet, szebbet, jobbat hozzáadni – mondta Felföldi László a 27. ÁGOTA® Táborban tett látogatásakor.

Szöveg és fotó: ÁGOTA Közösség

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
Német nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 18. - 2024. 08. 18.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség