A Jezsuita Kiadó rendtörténeti sorozatában október elején megjelenő kötet a pécsi jezsuita Pius Gimnázium történetének monografikus igényű feldolgozására tesz kísérletet. A könyv bemutatóját október 21-én 16.00 órakor tartják a PTE BTK Vargha Damján Konferenciateremben.

A legendás pécsi jezsuita iskola teljes történetének tudományos igényű feldolgozására annak ellenére sem került sor korábban, hogy számos hosszabb-rövidebb tanulmány, cikk, szakdolgozat, publicisztika foglalkozott már a Pius Gimnázium történetével, illetve annak egy-egy aspektusával. A monográfia eddig többnyire feltáratlan források segítségével igyekszik rekonstruálni az iskola történetét.

A Pius történetét olvasva egy olyan oktatási intézményt ismerhetünk meg, amely jóval több volt egy átlagos középiskolánál. A Pius infrastrukturális felszereltsége (internátus, sportkomplexum, botanikus kert, színházterem, gazdag könyvtárak, szertárak stb.) egyedülállóan gazdag volt, a gimnázium jezsuita tanárai pedig magasan képzettnek és páratlanul elhivatottnak számítottak, hiszen oktató-nevelő munkájukat a Jézus Társaság több évszázados, kiérlelt, jól bevált pedagógiai hagyományai alapján végezték, amely a teljes ember (test, lélek, szellem) képzését hangsúlyozza, és bevallottan elitnevelésre törekszik.

A pécsi jezsuita Pius Gimnázium nem csupán a maga korában volt kiemelkedő. Bízunk benne, hogy a kutatómunka jelen kötetben összegzett eredményei implementálhatók a mai kor pedagógiai praxisába, s a pécsi elődök példájából a jelen és a jövő tanárai, oktatási vezetői is fontos tanulságokat meríthetnek – fogalmaz a kötet kiadója.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Vargha Damján Konferenciatermében  – az egykori jezsuita gimnázium dísztermében – 2024. október 21-én hétfő 16.00 órától a könyvújdonságot bemutatja, illetve köszöntőt mond:

  • habil. Bene Krisztián dékán
  • Felföldi László pécsi megyéspüspök
  • Forrai Tamás Gergely SJ
  • Tornya Erika RSCJ, a Jezsuita Kiadó igazgatója
  • Somodi Imre, a kötet szerzője.

A kötet első példányai, valamint a Jezsuita Kiadó rendtörténeti kiadványai és újdonságai a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók lesznek.

„A Pécsi Egyházmegyében, benne pedig különösképpen Pécs városában a mai napig meghatározó jelene van a jezsuiták múlt századi jelenlétének. A mai Pécsi Tudományegyetem épülete, valamint a Jézus Szíve templom (korábban Pius templom) falai közül a jezsuiták örökségének élő valósága köszönt ránk, általuk Szent Ignác lelkiségének darabjai, mint élő kövek szólítják meg az utókort. […] A jezsuiták Pécsett ma is a múlt köztünk élő valóságát jelentik. A korabeli iratok tanúsága szerint az építtető gróf Zichy Gyula pécsi püspök legfőbb alkotásaként tartják számon a jezsuiták vezetésére bízott pécsi katolikus főgimnáziumot és internátust. A gimnázium párját ritkító oktatási intézmény volt, amely már száz évvel ezelőtt is saját sportkomplexummal, uszodával, színházteremmel, botanikus kerttel rendelkezett, ahol azonban ezek a mai mércével is komoly értéket képviselő materiális javak eltörpültek a jezsuita tanárok szakértő pedagógiai és nevelői elhivatottságai mellett. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Pécsi Egyházmegye között a közelmúltban elkezdődött egy közös tervezés, melynek, hiszem, hogy konkrét gyümölcsei teremnek. A Jóisten áldásával és a Szentlélek vezetésével legyen a száz évvel ezelőtt szárba szökkent virág a jezsuiták újbóli pécsi jelenlétének magja!” – fogalmaz a kötethez írott ajánlásában Felföldi László pécsi megyéspüspök.

„Somodi Imre e kötetben méltó emléket állít a hajdani gimnázium mindennapjainak és az ott szolgáló jezsuitáknak. A Pécs történetét jól ismerők tudják, hogy a jezsuiták többször kezdtek missziót a városban, és azt többször az állami erőszak rombolta le. A török hódítás után azonnal elindult az első missziónk, aminek máig tartó gyümölcse a nem véletlenül híres Nagy Lajos Gimnázium. Amikor a ’felvilágosodás’ elvette a jezsuita intézményeket, bő száz évet kellett várni, míg a XX. század elején másodszor is elkezdhettük itteni szolgálatunkat. Ennek a gyümölcse a Pius templom és a gimnázium. Bár a kommunista diktatúra elvette, s utóbbi a pécsi egyetem egyik meghatározó központja lett, az épületegyüttes kisugárzása máig hat. […]  Miért aktuális ez ma? Mert – ahogy Felföldi László püspök atya a kötet bevezetőjében írja – a magyar jezsuiták és a Pécsi Egyházmegye között újra elkezdődött egy tervezés. Ez immár a „3.0.” pécsi jezsuita misszió, amit idén elindítunk. Hiszem, hogy ha tudunk építeni a múlt tapasztalatára, figyelünk a jelen kihívásaira, és nyitottak tudunk maradni a jövő lehetőségeire, akkor újra hozzájárulhatunk a város és a régió lelki és kulturális életéhez” – írja a kötet előszavában P. Forrai Tamás Gergely SJ, aki 1998-tól 2010-ig a miskolci jezsuita gimnázium tanára, illetve igazgatója volt, később pedig a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya provinciálisaként viselte szívén az ignáci pedagógia ügyét.

A szerző, Somodi Imre (1985) a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatójaként kezdte meg a Pius Gimnáziumra vonatkozó vizsgálódásait, és szakdolgozatát a gimnázium alapításáról írta. Kutatásait a Pécsi Tudomány egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában folytatta, majd 2022-ben summa cum laude minősítéssel védte meg értekezését, amelyben monografikus igénnyel mutatta be a Pius Gimnázium teljes történetét eddig még fel nem dolgozott elsődleges forrásokra támaszkodva. A Jezsuita Kiadó gondozásában megjelent kötet ennek az értekezésnek az átdolgozott változata.

Forrás  és grafika: Jezsuita Kiadó

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Közelgő események

Apa-fia zarándoklat Pécsről Máriagyűdre / ELMARAD!:
-
2024. 10. 05. - 2024. 10. 05.
Férfitalálkozó Tamási:
-
2024. 10. 11. - 2024. 10. 11.
Ministránstalálkozó Mohácson:
-
2024. 10. 12. - 2024. 10. 12.
Szabadegyetem - Lukács János SJ:
-
2024. 10. 16. - 2024. 10. 16.
Férfitalálkozó Dombóvár:
-
2024. 10. 18. - 2024. 10. 18.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség