Az idén 25 éves Családakadémia keretében kétéves előadóképzés indult a Pécsi Egyházmegye támogatásával. Magyar Schönstatti Családmozgalom koordinálásában kilenc házaspár kezdte meg a kurzust október 5-6-án Máriagyűdön. A végzést követően a házaspárok a Pécsi Egyházmegye családpasztorális terveinek megvalósításában vesznek majd részt. A programról készült beszámolót szerkesztve közöljük.

A Családakadémia a Magyar Schönstatti Családmozgalom részeként jött létre 1996-ban. A 18 alapító házaspár közös célkitűzése volt, hogy a családmozgalomban felgyülemlett tapasztalatokat szervezetten továbbadja a mozgalmon belül és kívül minden kereső közösség és család számára.

Az alapítók hitvallása szerint kívánatos, hogy a házasság és a család egyre inkább kibontakozzon a szeretetben és a bölcsességben, és így Istentől kapott hivatását betölthesse. Ez a küldetés pedig tanulható, ezért a Családakadémia szervezőinek célja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik tovább tudják adni mindazt, amire a házaspároknak szükségük van ahhoz, hogy házas- és családi életüket tartalmasabbá alakíthassák.

A tanítás és tanulás e folyamata a Magyar Schönstatti Családmozgalomban 1985-ben indult el és azóta hatékonyan működik. Több mint 150 család tapasztalhatta meg eddig ennek a munkának az áldásait.

A Családakadémia pécsi egyházmegyés képzésén résztvevőknek az első évben hat hétvégén és egy teljes nyári hét során saját házasságuk egyéniségének megismerése, kibontása, megerősítése a feladata. A második évben hasonló időbeosztásban indul az előadói készségek elsajátítása retorika oktatók bevonásával.

A képzésre a házaspárokat gyermekeik is elkísérik. A résztvevők számától és életkorától függően gyermekfoglalkoztatók tehermentesítik a szülőket az előadások és a házastársi beszélgetések idejére.

csak2

Az első hétvége előadói Varga Erika és Károly voltak Budapestről, akik bemutatták a szentségi házasságban valóságosan jelen lévő Jézus megélésének lehetőségeit. Kitértek rá, hogy gyermekeinket erős farkasokká kell nevelni, akik valós értékek mentén vérteződnek fel a zord világhoz. Felhívták a jelenlevők figyelmét az önnevelés megkerülhetetlenségére, mely szerint lehetőségünk van a világ befolyásolására, megváltoztatására, ha saját magunkat meg tudjuk változtatni. A házasság fejlődése során megjelenő krízisek mindig egyfajta lehetőséget kínálnak a változásra.

A jövő kereszténye nem valami regulát fog követni, hanem saját magának állít fel lelki napirendet, hisz a cél nem lehet kisebb, minthogy szentekké váljunk: „Ha nem leszünk szentek, nem is volt értelme megszületnünk” - idézték az előadók Henri Boulad jezsuita szerzetes, lelkiségi író szavait. Fontos, hogy ráérezzünk a személyes és házastársi küldetésünkre, eszményünkre, ami a személyiségünk magja, amiért szenvedélyesen lelkesedni tudunk. Erre kell tudnunk a reguláinkat felépíteni - hangzott el a képzésen.

Az előadások után házastársi beszélgetésre volt lehetőség, ami a program egyik legfontosabb eleme, melyben a résztvevők megosztják egymással, mi érintette meg őket, mi az, ami különösen is nekik szólt.

Szöveg és fotó: dr. Tóth Gábor István

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Közelgő események

Szabadegyetem - Lukács János SJ:
-
2024. 10. 16. - 2024. 10. 16.
Férfitalálkozó Dombóvár:
-
2024. 10. 18. - 2024. 10. 18.
Német nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 10. 20. - 2024. 10. 20.
Könyv a Pius Gimnáziumról - Jezsuita könyvbemutató Pécsett:
-
2024. 10. 21. - 2024. 10. 21.
Szent Mór püspök, a Pécsi Egyházmegye társvédőszentjének ünnepe - Püspöki szentmise a székesegyházban:
-
2024. 10. 25. - 2024. 10. 25.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség