2022 tavaszán különleges gyűjteménnyel gyarapodott a Pécsi Egyházmegyei Gyűjtemény Raýman János aranydiplomás vegyészmérnök, helytörténész, éremgyűjtő jóvoltából. A mintegy 50 tételből álló Szent Eligiusz kitűző- és éremgyűjtemény ezentúl az egyházi emlékérmek tematikus csoportját gazdagítja, és rendelkezésre áll a további tudományos kutatások számára.

A baranyai éremgyűjtők híradója, a Pécsi Dénár 2022. augusztus 1-jei, legfrissebb számában Bodnár Boglárka, a Pécsi Egyházmegye muzeológusának írása olvasható az átadott gyűjteményről, Szent Eligiuszról és a Pécsi Szent Eligiusz Társaságról, melyet a Pécsi Dénár hozzájárulásával az alábbiakban adunk közre. 

Művészeti tanulmányaim egyik emlékezetes darabja Petrus Christus brugge-i festő Szent Eligiuszt a műhelyében ábrázoló, 1449-ben készült festménye. A Limoges mellett egyszerű családba született Eligiusz (588 k. – 660) kivételes tehetsége révén vált patkolókovácsból II. Clothar frank király (584–629) ötvösmesterévé, majd a királyi udvarból alázata és hite vezette őt az egyházi rendbe, majd később főpappá lett, halála után pedig szentté avatták. Petrus Christus fára festett tábláján polgári ruhában láthatjuk a Merowingok aranyművesét, Eligiuszt, amint egy fiatal párt fogad, akik szerelmük jelképeként jegygyűrűt szeretnének készíttetni az ötvösmesterrel.

A művész pontos részletességgel mutatja be a műhelyt benne: alapanyagokat (nemesfémet, korallt, gyöngyöket, kristályt), mérleget. A polcokon szép rendben sorakoznak a kész ötvösremekek. Szerepel a festmény jobb oldalán egy domború tükör is, amely megnyitja a teret kifelé, benne a műhely előtt elhaladó alakokat láthatunk. Ez a tükör egyszerre szolgál a szimbolikus tartalmak megjelenítésre, másrészt elhelyezésének praktikus oka is van, ugyanis ennek a segítségével tudja az asztalnál dolgozó mester szemmel tartani a műhelyt, ahol értékes és drága tárgyakat őriz.

PetrusChristusSzentEligiusműhelye1492

Petrus Christus: Szent Eligius műhelye, 1449[2]

E festmény idéződött fel bennem, amikor 2022 áprilisában dr. Schmelczer-Pohánka Éva[3] társaságában Raýman János pécsi otthonában járhattam. A könyvekkel megrakott polcok mellett tárgyak sokasága fogadott, amelyekről gyűjtőjük műfajra való tekintet nélkül mély szakértelemmel mesélt, kezdve a regéci kerámiától a falakat beborító családi festményekig. Látogatásunk célja, hogy átvegyük a Pécsi Egyházmegye gyűjteménye számára vendéglátónk Szent Eligiusz kitűző- és éremgyűjteményét.

A közel 50 tételt számláló gyűjtemény fele készült külföldön, fele pedig Magyarországon. Az előbbiek csoportjába tartozik az a kölni plakett, amelyből 10 darab van összesen, és ebből egy Raýman János jóvoltából a Pécsi Egyházmegye numizmatikai gyűjteményében. Szent Eligiuszt – a már említett festményhez hasonlóan – itt is a műhelyében láthatjuk, de már főpapi ruhában, a szerszámok és a liturgikus tárgyak mellett megjelenik a püspöki előviteli kereszt és a pásztorbot is.

A hazai darabok végigkísérik, egyben dokumentálják az 1992-ben alakult pécsi Szent Eligiusz Társaság történetét. A társaság, amelynek tagjait több évtizedes barátság fűzi egybe, tevékenységével bekapcsolta Pécs városát a hazai és nemzetközi numizmatikai élet vérkeringésébe. Éremsorozatok és egyedi érmek kibocsátását ösztönözték, amelyhez művészeket és amatőröket egyaránt bevontak, sőt a tagok maguk is készítettek, terveztek érmeket. Kiállításokat rendeztek, kutatómunkájuk eredményeként számos kötet, tanulmány látott napvilágot. Pécs város többször adott otthont az éremgyűjtők országos találkozóinak, vándorgyűléseinek, melyeken a Társaság tagjai is tevékenyen részt vettek.

Trischler Ferenc Adakozó Eligiusz 2011 Fényképezte Raýman János

Trischler Ferenc: Adakozó Eligiusz (2011) [Fényképezte: Raýman János]. Felirat: Szent Eligiusz Társaság • Pécs 2011
Egyoldalas öntött bronz. Méret: 104,5–106,5 mm.

A Pécsi Egyházmegye numizmatikai gyűjteményét az első hazai nyilvános könyvtár részeként Klimo György pécsi püspök (1751–1777) alapította, és gondoskodott annak szakszerű gyarapításáról. A kor szokásának megfelelően a 18. század közepén a gyűjtés leginkább az antik és a magyar pénztörténet emlékeire koncentrálódott. Ezt a körülbelül 3000 darabot számláló gyűjtemény értékesebb darabjait a 19. század elején ellopták, ezért csupán a megmaradt kéziratos katalógusból ismerhetjük. A 19. és 20. század folyamán elmaradt a főpapi gyűjteményben a módszeres gyűjtés: alkalomszerűen kerültek be darabok, sok esetben hagyatékok, adományozás révén.[4] A Pécsi Egyházmegye jelenlegi numizmatikai gyűjteménye három csoportba sorolható: emlékérmek, régi pénzek, kitüntetések.

Raýman János nagylelkű adományozása révén a Szent Eligiusz kitűző- és éremgyűjtemény ezután az egyházi emlékérmek tematikus csoportját gazdagítja. Az ősz folyamán ezt a kollekciót fogja kiegészíteni az ötvösök-aranyművesek védőszentjéről, valamint a róla készített numizmákról szóló magyar és idegennyelvű könyv- és tanulmány-gyűjtemény átadása, amely által egy teljes tárgyi és szakirodalmi anyag fog a kutatások szolgálatába állni.

Az éremgyűjtemény további darabjairól készült fotók megtekinthetők a pecsidenar.hu oldalon közölt cikkben. 

Forrás: Bodnár Boglárka: Szent Eligiusz püspök: az ötvösök védőszentje – Tematikus együttessel gazdagodott a Pécsi Egyházmegye numizmatikai gyűjteménye = Pécsi Dénár, 2022. augusztus 1. 4–8. = https://www.pecsidenar.hu/

[1] Szent Eligiusz a numizmaták, az ötvösök, az aranyművesek, a patkolókovácsok, a nyereggyártók, a kosárfonók, a harangöntők, a fémmunkások és a fináncok patrónusa. Képmásain Eligiuszt hol püspöki ornátusban, máskor meg bőrkötényben és -sapkában ábrázolják. Attribútumai: az ötvösmesteri és áldozópapi aranykehely, a kalapács, a fogó, a fújtató és az üllő, néha pedig levágott a lóláb, mivel régen a kovácsok egyszemélyben lódoktorok is voltak.

[2] A kép forrása: Metropolitan Museum, New York = https://www.metmuseum.org/art/collection/search/459052 [2022.07.14.]

[3] A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetője.

[4] Irodalom: Raýman János: Klimó György pécsi püspök éremgyűjteménye és numizmatikai tárgyú könyvei = Numizmatikai Közlöny, 2003–2004. 89–107.; Raýman János: Klimo György híres éremgyűjteménye. In: "... használd ezt a könyvtárat ... a haza tisztességére és oltalmára, magad és mások hasznára." Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban. Konferencia a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában 2006. szeptember 26. Szerk. Pohánka Éva. Pécs, 2006. 11–30, 4 t.; Pohánka Éva: Éremlopás a Pécsi Püspöki Könyvtárban 1803 és 1804 között = Numizmatikai Közlöny, 2007–2007. 203–210. 

Szöveg: Bodnár Boglárka muzeológus, Pécsi Egyházmegye 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 szeptember
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Koordinátori találkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 09. 30. -
Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 01. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség