Néhány hónap áll rendelkezésre az iskolába készülő gyermekek szülei számára, hogy meghozzák azt a fontos döntést, amely éveken keresztül meghatározza majd a család mindennapjait.

Az általános iskolák első évfolyamába áprilisban lesz a beiratkozás, ilyenkor februárban pedig nagy igény van a szülők tájékoztatására, ezért is szerveztek Szekszárdon a Szent József Iskolaközpontban rendkívüli szülői értekezletet, a Mohács Park utcai Katolikus Általános Iskolában pedig a tagozatok mutatkoztak be.

szekszard nyiltn 1Szekszárdon Fodor Mihályné, az iskola igazgatója prezentációt tartott, amelynek köszönhetően az iskola iránt érdeklődők rálátást nyerhettek az intézmény egészére, annak specializációira, a katolikus nevelésre és a német nemzetiségi oktatásra, megismerve a tehetséggondozás illetve a felzárkóztatás színtereit is. A szülők kérésére bemutatta a legnépszerűbb szakköröket (sport, kézműves), beszélt az angol nyelvi képzésről és a drámajátékról is. A szülő kérdések érintették a gyermekek étkeztetését, a napirendet, szokásokat is. Ez utóbbira már a leendő elsős tanítók adtak választ. Bakonyi Györgyné, Marika hangsúlyozta: eredményeket csak a segítő, támogató szülői háttér biztosításával érhetnek el. A pedagógusok tervei között szerepel, hogy a tanítási napot majd beszélgetőkörrel kezdik, hogy a gyerekek megérezzék, milyen fontos egymást segíteni, ám hibázni szabad, törekedve a hibák javítására. Ezzel gyakorolják a bocsánatkérés-megbocsátás-újrakezdés elvét, ami az egészséges személyiség kialakulásához elengedhetetlen. Ezt követően a leendő elsős tanító bemutatta azt az olvasástanítási módszert, amit alkalmazni fog, s amit fejlesztőpedagógusként is kiválónak tart. A Meixner-módszer a hang-látás-mozgás hármasában segíti a gyerekeket a biztos olvasás elsajátításában. A minél több érzékszerv bekapcsolása a rögzülést segíti, ezért fontos például gyurmából is kialakítani a betűket, nem csak íratni. Palla Erika, leendő elsős tanító egy rövid bemutatkozás után visszatekintett az előző évek programjaira, versenyekre-eredményekre, amelyekkel jelenlegi tanítványai büszkélkedhetnek. Ezután bemutatta a matematika tanítását első osztályban, ami nagyon játékos, sok mozgással, cselekvéssel egybekötött. A számok írását először ̶- ugyanúgy, mint a betűk tanulásánál ̶ nagy mozgásokkal kezdik, levegőbe rajzolnak, majd nagy négyzetrácsos lapon folytatják. Fokozatosan térnek rá ̶ egyéni differenciálással ̶ a normál rácsozású füzet használatára. A neveléssel kapcsolatban a leendő osztályfőnök hangsúlyozta, mindkettejük számára fontos elv az egyéni bánásmód, a családias légkör kialakítása, az osztályközösség formálása; a helyes szokások-szabályok kialakítása, s annak következetes betartatása. Mindehhez kérte a szülők támogatását, együttműködését, hiszen ebből a legtöbbet a gyerekek profitálnak: egységes, egyértelmű elvárásokkal nevelhetők boldog, kiegyensúlyozott emberekké.

IMG 5856Mohácson február 9-én tartotta a Park Utcai Katolikus Általános Iskola harmadik beiskolázási programját, amelynek keretében bemutatkoztak az iskola tagozatai. A rendezvény délután 5 órakor kezdődött az intézmény ebédlőjében, és tantermeiben.
A leendő elsősökkel és szüleikkel megtelt teremben Grátz Ádámné megbízott igazgatónő rövid köszöntője után először a német nemzetiségi tagozat mutatkozott be. A másodikosok vidám gyermektáncokból álló műsort mutattak be. Ezt követően az iskola „Német gyermekjáték" szakköröseinek előadását láthatták az érdeklődők. A németeseket az ének-zene tagozat rövid bemutatója követte, majd egy angol óra pillanataiba is betekintést kaptak az óvodások és szüleik.
A gyerekek előadásai után bemutatkoztak a leendő elsős tanítók, Kissné Boda Gabriella és Vetró Gáborné, majd foglalkozásokra, játékra hívták a gyerekeket a tantermekbe, míg szüleik részletesen is megismerhették az iskola német nemzetiségi és ének-zene tagozatát. A prezentációban elhangzott, hogy mindkét tagozat nagy múltra tekint vissza, hiszen ének-zene tagozat már közel 50, német nemzetiségi tagozat pedig közel 40 éve működik az intézményben. Mindkét tagozat sok tapasztalattal, kapcsolattal és hagyománnyal rendelkezik, amelyek nagyszerűen szolgálják a gyerekek testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődését egyaránt.
Az intézmény következő beiskolázási programját márciusban tartja, amikor az iskola mindennapjairól lesz majd szó.

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely