Szent József napja Szekszárdon a diákokról és az édesapákról szól. A reggel, hagyományosan, egy közös múltidézővel kezdődik, amelyen a legkisebbek megismerkednek az intézmény történetével, és a nagyobbak is felelevenítik ismereteiket, valamint énekkel és verssel tisztelegnek a névadó védőszent előtt.

szj apak napja 03Az intézményben a Szent József nap régóta a diákok napja, ahol délelőtt minden program a gyerekekről szól. Idén első alkalommal azonban a tanulók a szervezésben is aktívan részt vettek, ők javasolták a programokat: rejtvényfejtést, bűvöskocka-versenyt, tűzharcot szerveztek, csocsóban, fociban, pingpongban és biliárdban versenyeztek egymással.

A délután és az este pedig az apákról szól a Szent József Iskolaközpontban. Az intézmény meghívja az édesapákat, nagyapákat, nevelő apákat, keresztapukákat. A gyerekek ugyanúgy készülnek műsorral, ajándékokkal, mint anyák napjára.

szj apak napja 02

A délutánt az iskola püspöki biztosa, Bacsmai László esperes-plébános nyitotta meg, aki az apai szerep fontosságáról és különlegességéről beszélt. Kiemelte, hogy az apaszerepben a legfontosabbak a tettek. Amit az édesapa tesz, az lesz a minta, ám természetesen fontos az összhang is a szavak és a tettek között.

Az apák köszöntése az óvodások műsorával kezdődött, majd az alsó tagozatos osztályok táncokat, rövid történeteket adtak elő: az első osztályosok jelenete arra világított rá, milyen nehéz, változásokkal teli időszak a gyermekek életében az óvoda és az iskola közötti átmenet, és hogyan tudnak az édesapák segíteni ebben. A negyedikes, dráma tagozatos osztály népmese feldolgozása az értékek tudatos védelmére hívta fel a résztvevők figyelmét. Utolsó számként az ötödikesek énekekkel csatlakoztak az apák napi műsorhoz.

Az este zárásaként Szigeti István ötgyermekes édesapa gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők az apaságról. A megható záróbeszéd után a meghívott férfiak közösen mondták el az édesapák imádságát.

„Uram, Istenem! Te úgy rendelted, hogy családot alapítsak. Kérlek, állj mellettem, hogy családomat isteni tetszésed szerint helyesen vezethessem, és enyéimnek jó példával szolgálhassak! Adj szeretteimnek egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet! Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy szeretettel és hűséggel viseljük el amit ránk küldesz; hogy osztozhassunk egymás örömében és bánatában. Adj erőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek, vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra. A názáreti szent család legyen mintaképünk! Jézus, Mária, József, vezessetek, segítsetek, óvjatok bennünket! Ámen."

A szülők, a gyerekek és az intézmény pedagógusai is hálásak a gyerekek felkészítésében részt vevő tanítóknak, tanároknak: Bertáné Hargitai Margarétának, Vadóc Eszternek, Brunner Gábornénak, Mayer Józsefnének, Riznerné Osztafin Klaudiának és férjének.

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely