Nagyböjti lelkinapon vett részt a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont közössége március 24-én. A változatos programok között szerepelt padlóképes keresztút-készítés, daltanulás, kézműveskedés és széder vacsora is.

DSC09791 004Az intézményben hagyomány, hogy a diák lelkinapokat közös szentmisével kezdik. Az idei nagyböjti lelkinap homíliájában Nagy Norbert püspöki biztos a Jézusnak feltett kérdést idézte: Melyik a legfontosabb parancs? (Mt 22,36) A szentírásból tudjuk, a farizeusok ezután már nem is mertek több kérdést föltenni neki. Gúnyolódni viszont tudtak, csúfot űztek a feltámadás titkából. Sokan gúnyolódnak hitünk titkain. Majd a lelkinap feladatait érintve arról beszélt a püspöki biztos, hogy ez egy gyakorlat, amelynek során a belső, lelki mozgásainkra irányítjuk a figyelmet. A Pécsi Egyházmegye ezévi mottója - Verjetek gyökeret Krisztusban, erősödjetek meg a hitben (Kol 2,7) – kapcsán elmondta, a fa gyökerének alapvető fontossága van a növény életében: megtart, tápanyagot továbbít, egységben van az egész fával. Megöregszik, összenő vele, biztonságot nyújt. Példát nyújthat számunkra is: akarjunk ilyenné válni, Jézus Krisztusban gyökerezni. Váljunk biztonságos gyökérzetté, ami védőpajzs, „vírusirtó" a legkülönfélébb kalóztámadások ellen, hiszen a világ tele van olyasmivel, ami képes minket elnyelni. Mindemellett a lelkinap arra is szolgál, hogy Istent jobban megismerjük. Fedezzünk föl valamit, valakit. Akit ismerünk, azt könnyebb elfogadni, szeretni. Önmagunk megismerését is segíti, és képesek leszünk magunkat is elfogadni, és rádöbbenni szerethetőségünkre. A megtérésünk lényege is lehet, hogy elhagyunk olyan dolgokat, amelyek akadályoznak minket az előrelépésben.

DSC09786 001A szentmisén – rendhagyó módon – egyszerre három kórus is szolgált: a kicsinyek kórusa, az 5-6. évfolyam scholája és a vegyeskar. A jövő héten megrendezésre kerülő Musica Sacra Egyházzenei Verseny énekei mellett az Éneklő Egyház kötet kincseit jelentő Introitus, Responzórium, Traktus, Communio, az ordináriumok és verses népénekek is elhangzottak.

A hittanárok és a tanítók Köcsky Tiborné vezetésével érdekes, változatos, interaktív és lelki elmélyülésre is alkalmas programokat szerveztek az alsósoknak. A gyermek keresztút alapötletét Nagy Zoltán munkája adta. Minden állomásnál egy lezárt gyufásdoboz rejtett egy-egy jelkép értékű tárgyat: apró korbácsot, pici kendőt Jézus arcával, szeget, követ, homokot, pici fagerendát, INRI feliratos lapocskát, stb. A kinyitott skatulyákat végül egy-egy égő mécsessel együtt a kápolnában meglévő keresztúti stációk elé helyezték. Padlóképes keresztutat tavaly építettek először az iskolában. Igazán szemléletes és a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő alkotás a Joseph Kett által kidolgozott módszer alapján összeállítható, hozott anyagból készült, padlón elterülő keresztút.

ALN 14 014

ALN 48 048A programok között szerepelt egy különös cím is, a széder vacsora. Ez a zsidóknál a mai napig élő hagyományos ünnepi étkezés, amelyen különböző szabályok által meghatározott események és étkek szerepelnek. Ez az a bizonyos pászka ünnep, amikor a zsidók az Egyiptomból való szabadulásukra emlékeznek, és különleges, jelképes szokások keretében annak eseményeit, körülményeit is felidézik. Egy ilyen ünnepi lakomát rendeztek az apostolok, amelyet Jézussal együtt fogyasztottak el; ez volt az utolsó vacsora. Jézus ekkor a kovásztalan kenyér és a bor eredeti jelképeit magára vonatkoztatta: Ez az én testem, ez az én vérem. – így megalapítva az Oltáriszentséget, amelynek ő volt az első főpapja. A gyerekek és a tanítóik számára is különleges élmény volt a Köcsky Tiborné hittantanár által megszervezett esemény, igazi ételekkel, pontosan elmondott és eljátszott szokásokkal.

Elmaradhatatlan programként szerepelt a kicsiknél a kézműveskedés és a daltanulás, amelynek keretében az elsősök tanulták meg Gyöngyösi István vezetésével a feketevasárnapi Introitus antifonáját.

További képek a lelkinapról itt és itt.

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely