A szekszárdi Szent József Iskolaközpont sikeres pályázatot nyújtott be a Jobb Veled a Világ Alapítvány által működtetett Boldogság Intézet felhívására, így az intézmény az idei tanévtől jogosult a Boldog Iskola cím viselésére.

boldog iskola 02Az Alapítvány egyik kiemelt küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az általános és középiskolás korosztály számára kidolgozott Boldogságóra programmal.

A Szent József Iskolaközpont pedagógusai a Katolikus Pedagógiai Intézetben hallottak először a programról, majd elhatározták, hogy csatlakoznak hozzá. A módszer 10 hónapon keresztül más-más boldogságfokozó technikát helyez fókuszba, megtanítja a gyermekeket arra, hogy hálát érezzenek, meglássák az élet örömeit. Felkelti az igényt a testmozgás iránt, megküzdési módszerekkel erősíti a gyerekek problémamegoldó képességét. A tanulók rájöhetnek arra, hogy a nehézségek éppúgy az élet részei, mint a sikerek, s nem kudarcként, hanem fejlődési lehetőségként értékelik ezeket a helyzeteket. Megtapasztalják a jócselekedetek örömét, és azt, hogy hogyan kell elköteleződni egy-egy cél mellett. A boldogságórákon végzett gyakorlatok prof. dr. Oláh Attila kutatásai szerint fokozzák a koncentrációt, a kitartást, a kreativitást, emellett feszültségoldó hatásúak. A résztvevő gyerekek optimistábbak, magabiztosabbak és kitartóbbak, mint a korosztálybeli társaik.

szivlogo teli 900

Azokban az osztályokban, ahol boldogság órákat tartanak, a gyerekek az ELTE kutatásai szerint minden területen sokat fejlődtek egy év alatt (tanulmányi téren is, érzelmi intelligenciájuk területén is), de leginkább megküzdési kapacitásuk és boldogságteremtési képességük nőtt. Azaz bátrabban szembenéztek a nehézségekkel, és sokkal boldogabbnak érezték magukat, mint a kontrollcsoportok.

Katolikus iskolaként a Szent József Iskolaközpontban fontosnak tartják a személyiség komplex formálását: a tudás átadása mellett a lélek csiszolását, az érzelmi intelligencia fejlesztését. A Szent József Iskolaközpont pedagógiai eszköztárába ezért is illeszkedik olyan kiválóan a Boldogságóra program.

A szekszárdi iskolában a 2. osztályban hittan óra keretében Nyisztorné Mihola Zsuzsanna, 5. osztályban osztályfőnöki órán Bertáné Hargitai Margaréta, 6. osztályban szintén osztályfőnöki órán Riznerné Osztafin Klaudia vezetésével induló boldogságórák nemcsak a gyerekek, a szülők körében is népszerűek. Két osztályban is akkora érdeklődés kíséri a boldogság tanulásának folyamatát, hogy a szülők kérésére a pedagógusok hamarosan számukra is lehetővé teszik a program kipróbálását.

boldog iskola 01

A szeptemberi hónap a hála hónapja volt. Második osztályban a gyerekek hála virágokat, s ebből egy egész kertet készítettek, amelyben azt mutatták meg, hogy milyen sokféleképpen lehet kifejezni a hálát a környezetünkben élőknek. Az ötödikesek kisfilmjükben az egyik tanuló egy napját kísérték végig, s dokumentálták azokat a helyzeteket, amelyekben nehézségek, rossz élmények érték a főszereplőt, de a hála – mint a valóságban is – minden negatív érzést pozitívvá változtatott. A feladat végrehajtása nemcsak a hálára irányította a figyelmüket, hanem a csapatmunkában is új tapasztalatokkal gazdagodtak.

A Pécsi Egyházmegye iskolái közül a Szent József Iskolaközpont mellett a pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola is csatlakozott a Boldog Iskola programhoz.

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely