A mohácsi Szent Ferenc óvodában idén is volt nemzetiségi projekthét a magyarországi németek elhurcolásának hivatalos emléknapja hetében. Ezen a héten az óvoda valamennyi csoportjában vendéglátás, vendégvárás volt, hiszen ilyenkor több napon át a nagymamák a gyerekek vendégei.

mohacs nagymamak P„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Kodály Zoltán gondolatát szem előtt tartva hosszú évek óta segíti az intézmény a nemzetiségi léttel, életmóddal, zenével, tánccal, nyelvvel, kismesterségekkel való ismerkedést, a kisgyermekek identitásának megőrzését. Ehhez néhány éve már a nagymamák segítségét is kérik.

A mamákkal közösen, csoportonként idén is olyan kismesterségeket, tevékenységeket próbálhattak ki a gyerekek, mint például a kékfestőzés, a sváb motívumokkal díszített kendők színezése, rojtozása, agyagedények készítése, cserepek festése, díszítése kékfestő motívumokkal. Babák készültek fakanálból, csutkából, a gyerekek nyakláncot fűztek, díszítettek köténykét és a baranyai svábok jellegzetes lábbelijét, pacskert is.

A délelőttök az elkészült alkotások kiállításával, a gyerekek által sütött fánkok közös elfogyasztásával zárultak. A projekthét végén a nagyobb gyerekek ellátogattak a Mohácsi Német Önkormányzat épületében található tájházba, ahol megtekintették az ott létrehozott kiállítást, közösen táncoltak, énekeltek.

A pedagógusok számára óriási öröm a sok megerősítő visszajelzés a nagyszülőktől. A programnak köszönhetően nem csupán generációk kapcsolódnak össze. Gyermekkori emlékek idéződnek fel, és a nagyszülők unokáikkal együtt tisztelegnek a múlt értékei előtt.

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely