Április 8-án tartotta Művészetek Napja nevű rendezvényét a Szent Mór Iskolaközpont a Pécsi Nemzeti Színházban.

A Pécs belvárosában működő katolikus iskolaközpont művészeti iskola, ami azt jelenti, hogy minden tanuló részt vesz zene- vagy képzőművészeti képzésben, a teljes személyiség kibontakozását ösztönzi. Az első két tanítási évben a képzőművészeti tagozatos gyerekek forgó rendszerben ismerkednek az iskola művészeti kínálatával, majd grafika, festészet, kerámia kézműves tanszakok közül választanak.

szt mor muvnap19 1

A zenei tagozatot választó gyermekeknek első osztálytól biztosítanak lehetőséget a hangszertanulásra, a társas zenélést pedig a kórusokban, zenekarokban, valamint a kamarazene együttesekben próbálhatják ki az iskola tanulói.

Az iskolaközpont 17 éve minden tanévben megszervezi Művészetek Napja nevű rendezvényét, amelyen a tanulók a szülőkkel, meghívott vendégekkel is megosztják munkájuk gyümölcsét. Az április 8-i rendezvényen a Pécsi Nemzeti Színházban Nagy Andrea intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, és örömmel számolt be az elmúlt 25 folyamatos mennyiségi és minőségi változásairól. Ezután a Művészetek Napja esemény kialakulásának történetéről is beszélt.

szt mor muvnap19 2

Domonicsné Nagykéry Zsuzsanna a művészeti tagozat nevében köszöntötte a közönséget, majd Udvardy György megyéspüspök gondolatait tolmácsolta:

„A szépségnek, akárcsak az igazságnak – Isten a forrása. Azok a művészetek, amelyek a szépségnek szentelik magukat, egy különleges úton vezetnek el bennünket az Istenhez. Szeretnék köszönetet mondani a felkészítő tanároknak, akik a tehetségek támogatásával hozzájárulnak a gyermekek feltöltődéséhez. A művészetben feltárul mindaz, amit az ember nem képes szavakban kifejezni. Általa Isten teremtő tevékenységét közelíthetjük meg, és megtapasztalható, emberi arcot kaphatnak a lelkünk mozzanatai, így örömmel ajándékozva meg bennünket.”

Az est folyamán a kórusok, zenekarok a színpadon mutatták be tudásukat, a képzőművészeti műhelyek munkái pedig filmvetítés formájában váltak láthatóvá a közönség számára.

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

No events

Szent Vér Báta

pp mariagyudi kegyhely