Június 22. és 26. között rendezték meg a Családok X. Világtalálkozóját Rómában, melynek megtartását még Szent II. János Pál pápa által kezdeményezte. A központi eseményeken Ferenc pápa is részt vett. A Pécsi Egyházmegye számos plébániája, köztük a szigetváriak is online kapcsolódtak a római programokhoz.

A Pécsi Egyházmegye több plébániája is programokat szervezett a világtalálkozó időpontjában, mintegy kapcsolódva az eseménysorozathoz. A szigetvári plébánián Rosner Zsolt plébános vezetésével kapcsolódtak be a Családok X. Világtalálkozójának programjaiba. Június 23-án és június 24-én élőben, június 26-án pedig felvételről hallgattak előadásokat, mely után a plébánossal közösségben megbeszélték az online szerezett élményeket.

Szigetvár családok

Június 25-én a Szent Rókus-templomban, majd 26-án a szentlászlói templomban szentségimádást tartottak, így hozva közelebb a plébánia híveihez a római eseményeket. Nagy élmény volt együtt gondolkodni, imádkozni a világegyházzal – tudtuk meg Rosner Zsolt plébánostól.

A Családok X. Világtalálkozójának római programsorozata a családok fesztiváljával kezdődött, majd teológiai-pasztorális konferenciával, koncerttel és római plébániák családos rendezvényeivel folytatódott. Ferenc pápa június 25-én a Szent Péter téren mutatta be a találkozó záró szentmiséjét. Június 26-án a hagyományos Úrangyala imádság keretében pedig a Szentatya misszióba küldte a világ családjait, melynek szövegét az alábbiakban közlünk:

Kedves Családok,

folytassátok utatokat, és hallgassatok az Atyára, aki hív benneteket: legyetek misszionáriusok a világ útjain! Ne járjatok egyedül!

Ti, fiatal családok, engedjétek, hogy vezessenek benneteket azok, akik már ismerik az utat, ti, akik előrébb jártok, szegődjetek útitársul a többiek mellé!
Ti, akik a nehézségek miatt elveszettnek érzitek magatokat, ne hagyjátok, hogy eluralkodjon rajtatok a szomorúság, bízzatok a Szeretetben, amelyet Isten belétek helyezett, kérjétek a Lelket mindennap, hogy felélessze annak tüzét!
Örömmel hirdessétek a család szépségét!
Hirdessétek a gyermekeknek és fiataloknak a keresztény házasság kegyelmét!

Öntsetek reményt azokba, akik nem remélnek!

Úgy cselekedjetek, mintha minden tőletek függne, annak tudatában, hogy mindent Istenre kell bíznotok!

Ti legyetek azok, akik a társadalomnak és egy olyan szinodális Egyháznak a szövetét szövitek, amely kapcsolatokat teremt, gyarapítja a szeretetet és az életet.

Legyetek az élő Krisztus jelei, ne féljetek attól, amit az Úr kér tőletek, és attól se, hogy nagylelkűek legyetek vele!

Nyíljatok meg Krisztus előtt, hallgassátok őt az imádság csendjében!

Kísérjétek azokat, akik gyengébbek, vegyétek gondjaitokba a magányosakat, a menekülteket, az elhagyatottakat!
Legyetek egy testvériesebb világ magjai!
Legyetek nagy szívű családok!
Legyetek az Egyház befogadó arca!

És kérlek benneteket, imádkozzatok, mindig imádkozzatok!
Édesanyánk, Mária, siessen segítségetekre, amikor fogytán a borotok, legyen társatok a szótlanságnak és a megpróbáltatásnak az idején, segítsen benneteket együtt járni feltámadt Fiával!
Ferenc
Fordította: Tőzsér Endre SP
A fordítás forrása: Magyar Kurír
 
                                                                               ***                                                                               

Fotó: Vatican News, Szigetvári plébánia

Pécsi Egyházmegye

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó