A Pécsi Egyházmegye Férfitalálkozók címmel 2021 őszén életre hívott rendezvénysorozata 2022. január 7-én immár második alkalommal látogatott Paksra, ahol ezúttal a férfiidentitás szerepéről és annak családban való megéléséről osztotta meg gondolatait Felföldi László megyéspüspök és Varga Szabolcs történész, egyetemi tanár. Az előadás hallgatóságában több generáció, apák, fiaik és nagyapák egyaránt képviseltették magukat.

A férfiak Isten által teremtett nemi identitását nem lehet eltörölni, azt az érintetteknek tisztelni és viselni kell – emelte ki Felföldi László püspök - társadalmunk erkölcsi és morális értékeinek megvédése ugyanis nagy feladatot ró, elsősorban a férfiakra. A férfinak a számára elrendelt életútján el kell indulni, végig kell azt járni, ami sokszor küzdelemmel, próbatételekkel jár, a küzdés pedig szenvedést jelent. A szenvedés elviselésére csak a munka tanít meg. Ha a munka nem része az életünknek, nem tanultunk meg dolgozni, akkor nem tanultunk meg szenvedni sem.

Egy család élete, megélhetése évszázadokon és generációkon át azon múlott, hogy a család férfi tagjának volt-e munkája. Dr. Varga Szabolcs történész, egyetemi tanár előadásában hangsúlyozta, a munkához való viszonyunkat apáinktól tanultuk és adjuk tovább gyermekeinknek. A családfők példaképként állnak gyermekeik előtt, akik így válnuk maguk is hordozóivá, majd később átadóivá apáik örökségének. Ugyanakkor fontos, hogy a munkavégzésünkben megtalájuk annak értelmét, mely által mi magunk is valaminek a teremtővéjévé válhatunk.

Férfimunka címmel 2021. december 3-án, a pécsi Magtár Látogatóközpontban elhangzott előadások kivonata ITT olvasható.

A Férfitalálkozók következő alkalmát január 14-én, Tamásiban, a Béri-Balogh Ádám Gimnázium aulájában tartják.

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter

Pécsi Egyházmegye