A bátai Szent Vér kegyhely, amely évszázadokon keresztül kiemelt jelentőséggel bírt, tavaly ünnepelte kegyhellyé válásának 600. évfordulóját. A Pécsi Egyházmegye célja, hogy Báta ismét országosan ismert kegyhellyé váljon, és hogy az odalátogatók felismerjék, milyen nagy jelentősége van az áldozatnak.

„Hisszük, hogy az áldozatból fakad az élet. Ha valamit az egyházmegye asztalára leteszünk, abból másoknak táplálék, erőforrás lesz. Mint ahogy mi is mások áldozatából élünk, akik annak idején megajándékoztak az élettel. Ezt szeretnénk most mi is másoknak ajándékul adni. A zarándokút egy kegyelmi közösség. Valamit én leteszek az Úr asztalára, és valaki ebből táplálkozik. Ez fejezi ki a mi testvéri összetartozásunkat."

Ezekkel a szavakkal indultak útnak a zarándokok a főpásztor vezetésével Mohácsról Bátára. A Pécsi Egyházmegye harmadik bátai zarándoklatát idén szeptember 17-én, szombaton tartotta. Mohácsról a Fogadalmi templomtól 7 órai indulással, az 56-os úton haladva, Dunaszekcsőn át mentek a zarándokok Bátára.

„Minden zarándoklat más: más a cél, az emberek, akik részt vesznek rajta, más a búcsújáró hely. Ami különlegesség, hogy a zarándokok legtöbb esetben valamely Mária kegyhelyre mennek, most viszont az ország egyetlen Szent Vér kegyhelyére tartunk." – mondta Pavlekovics Ferenc pasztorális helynök.

„Az a szerencsénk, hogy a szervezők tudják a dolgukat. Én igyekszem arra figyelni, hogy magam is zarándok legyek, még ha én nem is gyalog megyek." – tette hozzá Pavlekovics Ferenc.

Bátaszéken fél 9-től gyülekeztek a zarándokok, és közös ima után fél 10-kor indultak Bátára.

„Az elmúlt évek gyakorlata, hogy biciklis zarándoklat is indul a kegyhelyhez. A résztvevők nem biciklitúrának, hanem zarándoklatnak tekintik azt, így most is valakiért vagy valamiért ajánlották fel a kerékpárosok az utat." – mondta Sárszegi Attila, a kerékpáros zarándoklat szervezője.

A motorkerékpárosok délelőtt fél tízkor gyülekeztek Pécsett, Kertvárosban a Szent Erzsébet plébánia előtt, majd a templomban egy rövid imádság után indultak Máriagyűdre, aztán Mohácsra. Itt várták be azokat a motorosokat, akik az egyházmegye más részeiről érkeztek.

„Báta hazánk egyetlen Szent Vér kegyhelye, amely már a középkorban is jelentős zarándokhely, uralkodói zarándoklatok célpontja volt. A sok Mária kegyhely mellett az eucharisztiára irányítja a figyelmet. Szeretnénk, ha országosan ismert kegyhely lenne, ha visszakapná azt a funkcióját, amit betöltött sok-sok évszázadon keresztül. Ehhez szükséges egyfajta jelenlét, ezért is bízott meg a főpásztor azzal, hogy amikor ide zarándokok jönnek, méltó fogadtatásban részesüljenek. Tartalommal is szeretnénk megtölteni a helyet 2020-ig. A következő években az eucharisztikus kongresszusra történő előkészület jegyében fognak telni a búcsúk. Ennek a szakmai részét készítjük most elő." – fogalmazott Sümegi József, a kegyhely őrzője.

bata zarandoklat web 20160917 46

Az idei bátai zarándoklatra az egyházmegye szinte összes oktatási intézményéből érkeztek diákok, pedagógusok, akik a két gyalogos útvonal egyikét illetve a kerékpáros zarándoklatot választották.

Udvardy György megyéspüspök elmondta: „A Szent Vér kegyhely eredete 601 évre nyúlik vissza. A magyar történelemben, az egyház történelmében kiemelt jelentőséggel bírt. Ezt az ősi jelentőséget szeretnénk feléleszteni. Hisszük, hogy ez nem a múltba való révedés, hanem a múltra való építést szolgálja a kegyhely. Ennek van lelkipásztori jelentősége is. A zarándokút saját életünket képezi le: vannak nehézségek, társak, útjelzők, bizony küzdeni kell. Nagyon jó, hogy az egyházmegye különböző korosztályaival, iskolásokkal, pedagógusokkal, orvosokkal, idősekkel tudtunk együtt jönni, azzal a szándékkal, hogy hisszük, az áldozatból élet fakad és ezt az életet várjuk ettől a kegyhelytől."

Az ünnepi szentmisére a templom és a kegyhely környéke is megtelt zarándokokkal.

További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség