Szeptember 13-án, Bátán is bemutatták a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós szimbólumát. Kürtösi Krisztián, Bátaszék plébánosa a szentmisében kiemelte: történelmi pillanatot él meg a község.

A NEK kereszt másfél éves vándorútja során a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó településeket is bejárja, hogy a helyiek közösségben vegyenek részt a katolikus világeseményre való készületben. Mondanunk sem kell, Bátán, ahol az ország egyetlen eucharisztikus kegyhelye található, milyen szép ünnepé vált a missziós jelkép fogadása szeptember 13–15. között. A Szent Vér Kegytemplomban Kürtösi Krisztián tartott szentmisét, aki a prédikáció során kihangsúlyozta, nem valami, hanem valaki miatt égnek a gyertyák. „Amikor a nem hívő eljön a templomhoz, egy üres épületet lát, de a hívő már messziről tudja, érzi, hogy ez a templom nem üres, mert itt van Jézus az eucharisztiában, itt van a Szent Vér-ereklye, amelyet őrzünk, és hittel hajolunk meg előtt.” –mondta az atya, majd egy idős plébános szavait idézte. „Néha úgy vagyunk a templomokkal, mint az árvaházakkal. Megvan ott minden a gyermeknek, mégis akárkivel találkoznak, aki bemegy hozzájuk, azonnal odafutnak, a nyakába ugranak és könyörögve mondják: ugye te vagy az anyukám, ugye te vagy az apukám! Nem így van ez a templommal, Jézus Krisztussal? Hányszor könyörög, hogy vigyük magunkkal? Hányszor tudna a nyakunkba ugrani, hogy kifejezze előttünk szeretetét és hűségét? De mi sokszor tudomást sem veszünk róla. Eltelnek órák, napok, hetek, úgy, hogy talán nem is gondoltunk rá. […] Az Úr nem azt kéri tőlünk, hogy a nap 24 órájában itt legyünk a templomban, hanem azt, hogy gondoljunk rá, és a szívünkben vigyük el testvéreinkhez Jézust. Legyünk Krisztusnak kinyújtott keze, kinyújtott lába, ajka, füle, hogy az emberekhez eljusson, és megérezzék újra a jelenlétét. Mert, ha a társaink megérzik Jézus közelségét rajtunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vágyódni fognak rá, gondolni fognak arra, aki érted és értem meghalt a kereszten.”

Végül a prédikáció egy emlék felidézésével folytatódott –  egy nem kevésbé mély gondolattal, akár a fentiek. „Amikor a gyerekkoromra visszaemlékszem, eszembe jutnak azok az idős bácsik, akik ha kerékpárral mentek el a templom előtt, egyik kezükkel megemelték a kalapjukat vagy a fejükkel biccentettek. Ebben benne volt a hit, a szeretet, a hűség. Ezt vissza tudjuk lopni az életünkbe és vissza is kell. Érezzük mindannyian, hogy fontos ez a hely, ezért jöjjünk el, tárjuk ki a szívünket, és hozzuk el azokat is, akik nem tudnak eljönni, hogy a Pécsi Egyházmegye egyik kegyhelye által megújuljunk.”

Kürtösi Krisztián plébános révén celebrált szentmise méltóképpen fogadta a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbólumát. A kereszt két napig volt látható Bátán, majd a Pécsi Egyházmegyéből távozva a Hajdúdorogi Főegyházmegyébe vándorolt. A missziós keresztet Ozsvári Csaba ötvösművész készítette. Igényes, szépen kidolgozott díszei között számos ereklye látható, mint a középpontban elhelyezett Szent Kereszt egyik darabja, valamint huszonkilenc magyar, és magyar vonatkozású szent ereklyéje.

A Budapesten tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója:
„Minden forrásom belőled fakad.” (Zsolt 87, 7).

Szentmise közvetítések banner v2

 

2020 június
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

ELMARAD - Szentségimádás a KATIFI-vel:
Pécs - Belvárosi templom (Dzsámi)
2020. 06. 03. - 2020. 06. 03.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 06. 04. -
Szentháromság Vasárnapja – Horvátok főbúcsúja:
Máriagyűd
2020. 06. 07. - 2020. 06. 07.
Szentháromság vasárnapi német búcsú:
Máriakéménd
2020. 06. 07. -
ELMARAD - VADFÜGE Filmklub:
Magtár Látogatóközpont
2020. 06. 09. -

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi