A nyári meleg dacára július 5-én, vasárnap délelőtt számos helyről érkeztek zarándokok Bátára, hogy Szent Vér kegyhelynél közösségben ünnepeljenek. A Szent Vér búcsú alkalmával Nyúl Viktor pasztorális helynök celebrált szentmisét.

A bátai Szent Vér kegytemplom felszentelése óta, 1939-től hagyományosan július elején a hívőközösség együtt ünnepli Isten Fiának Szent Vérét. A tradíciót folytatva idén nyáron is július 5-én rendezték meg a bátai Szent Vér búcsú, amelyre több százan érkeztek, köztük helyiek, zalaegerszegi-, pécsi-, mohácsi-, dunaszekcsői- és környékbeli lakosok, valamint a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia közösségének tagjai, akik szabadtéren, a fák árnyékában ünnepelték a legméltóságosabb Oltáriszentséget.

A búcsú alkalmával Nyúl Viktor pasztorális helynök celebrált szentmisét, aki a homíliában hangsúlyozta, ez a nap arra hív, hogy feltekintsünk a keresztre és szemléljük az értünk vérző Jézust! Szent II. János Pál pápa szavait idézve arra biztatott, tekintsünk Jézusra, mert akit, és amit szemlélünk, azzá formálódik a gondolkodásmódunk. „Emeljük lelki szemünket a Szent Vér ereklyére, amely Jézus véréből való!” – mondta az atya, majd a Szent Vér ünnephez kapcsolódóan három fontos aspektust említett. Elsősorban arra világított rá, hogy Jézus Vére Isten gondoskodásának szimbóluma, annak a jele, hogy szabaddá tette a népet.

„A Vér arra utal, hogy az Úr kiszabadítja népét. Az »Egyiptom« szó jelentése: a félelem háza, a félelem világa. Isten ebből szabadítja ki az embereket és új hazát ad nekik. Tehát ez az ünnep arra emlékeztet, hogy Isten bennünket is felszabadít, reményt és életet ad.”

A Szent Vérhez kapcsolódó másik lényeges gondolatot Nyúl Viktor atya az irgalommal kapcsolatban fejtette ki.”Ferenc pápa így fogalmaz: nincs az a bűn, amit ha őszintén megbánunk, ne bocsátaná meg a Jó Isten. Ma az irgalmat is ünnepeljük, ami erősebb minden bűnünknél” – hangsúlyozta, majd az előbbi igazsághoz kapcsolódóan Lev Nyikolajevics Tolsztoj egyik legnagyobb művét, a Feltámadás című regényt idézve elmondta, a megbocsátás az az út, amely előre viszi a világot. „Merjünk igent mondani a megbocsátásra! Legyünk irgalmasok, forduljunk testvérként embertársaink felé! Mert Jézus a Vére által nem valamit adott nekünk, hanem maradéktalanul odaadta magát minden emberért. (…) Jézus vére tapinthatóvá teszi Isten szeretetét!”

„Amikor a Szent Vér ereklyére tekintünk, jusson eszünkben hogy Isten számára mindenki értékes, akár fiatal, akár idős, akár egészséges, akár beteg” – hangzott el a homíliában.

Továbbá a pasztorális helynök hangsúlyozta, Jézus Vére arra is tanít, hogy áldozatot hozzunk másokért, küzdjünk másokért és Isten szeretetére nap mint nap válaszoljunk. Végül a szentbeszéd harmadik főgondolataként a szövetséget említette, amelyet Jézus Vére szimbolizál, és amelyet Isten kötött velünk a keresztség által. Összegezve, a Szent Vér ünnep kifejezi, hogy Isten szabaddá tesz, megbocsát nekünk, hogy irgalma erősebb minden gyengeségünknél, valamint, hogy szeretetkapcsolatra hív.

IMG 2091

Az idősekért és betegekért felajánlott bátai Szent Vér búcsú körmenettel zárult.

Fotó: Németh Rozália

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2023 november
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Verbita városmisszió Pécsett, a Gyárvárosi templomban:
-
2023. 11. 30. - 2023. 11. 30.
Advent Pécs - Ünnepélyes megnyitó a Széchenyi téren:
-
2023. 12. 01. - 2023. 12. 01.
Verbita városmisszió Pécsett, a Jézus Szíve plébániatemplomban::
-
2023. 12. 01. - 2023. 12. 01.
Férfitalálkozó:
Tamási -
2023. 12. 01. - 2023. 12. 01.
Egyházmegyei ministránsnap:
Szent Mór Iskolaközpont, Pécs -
2023. 12. 02. - 2023. 12. 02.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség