A 2022. február 13-20. között megtartott egyhetes rendezvénysorozaton házaspároknak szóló programokkal, előadásokkal hívták fel a figyelmet az Isten előtt köttetett legszentebb szövetség, a házasság fontosságára szerte az országban és egyházmegyénkben.

A székesegyház nagycsaládos egyesülete házasság világnapi rendezvényével és szentmisével nyitották meg a házasság hetét február 12-én a Pécsi Egyházmegyében. Felföldi László megyéspüspök a székesegyházban bemutatott liturgiában a családról, mint az emberi élet csodálatosan szép, pótolhatatlan titkáról, öröméről, erejéről elmélkedett. A főpásztor kiemelte, mindnyájunk feladata és küldetése, hogy minderről tanúságot tegyünk a világ és az emberek felé. Napjaink zavarodott világában ugyanis senki sem tud világosabb, tisztább, éltetőbb üzenetet mondani, mint a család – elmélkedett a püspök. A liturgiát követően dr. Dabóczi Kálmán és Veronika hiteles, mély tanúságtételének lehettek részesei az érdeklődők a Magtárban, ahol a nap zárásaként a jubiláló házasok főpásztori áldásban részesültek.

Uzsalyné Pécsi Rita Szövetségben Istennel és a társunkkal címmel tartott előadást február 14-én szintén a Magtár Látogatóközpontban. A neveléskutató szakember elmondta, az Istennel való szövetség válasz Isten hívására, melyben a véges ember szövetséget köthet a végtelen Istennel, melyben az isteni hatalom az emberi tehetetlenséget sikerre viszi. "A szövetségben élő ember ezt a végtelen ígéretet hordozza magában és életcélja is ennek a beteljesítése az Istenhez vezető természetfeletti úton, és a másik ember felé irányuló természetes úton. Egyfajta személyes dialógus, amely valódi kölcsönösségről szól. Ilyen a házasság egysége, férfi és nő szövetsége is" - emelte ki Pécsi Rita.

Az egyhetes rendezvénysorozat keretében Bátaszéken szentségimádást tartottak a házasokért és családokért, valamint Pécsi Rita tartott előadást a genderideológia veszélyeiről.

Mohácson jegyespárok megáldásával és házaspárok tanúságtételével kezdődött a házasság hete.

Szekszárdon a hittanosokat is bevonták az ünneplésbe: a házasságról szóló, a gyermekek által megálmodott és megalkotott rajzokat állítottak ki. A jubiláns házaspárok esküvőin készült fotókból pedig közös fényképalbumot állítottak össze. A Vármegyeházán a virtuális világ valós kérdéseiről hallgattak előadást és a paksi IDM zenekar dicsőítő koncertjének lehettek részesei az érdeklődők. A Házasság hete Szekszárd közösségi oldalon naponta tettek közzé házaspárokat megszólító írásokat. A hetet lezáró ünnepi szentmiséken több, mint 100 jubiláns házaspár részesült áldásban.

Szigetváron fiatal házasoknak rendeztek gyertyafényes vacsorát Bálint-nap alkalmából.

Tamásiban a Házasság hete programsorozat február 13-án megnyitó szentmisével kezdődött. A liturgiát követően Simon Béla és felesége, Júlia tanúságtételének lehettek részesei a jelenlévő hívek. A tanúságtétel tartalmas, megható, elgondolkodtató, olykor humorral átszőtt beszéd volt, mely kellőképpen ráhangolta a jelenlévőket a hét változatos programjaira.

A Művelődési Központban - amely a programsorozat házigazdája és helyszíne volt - rajzpályázat nyílt „Játszik a család” címmel. A beérkezett több mint 100 rajzot óvodások és kisiskolások készítették. Igen gazdag színvilág és képzelőerő jellemezte a rajzokat, nagyon szép művek születek, a kiállítás szemet gyönyörködtető és némelyik mű könnyeket fakasztó is volt.

Február 18-án Süveges Gergő riporter-műsorvezető (MTV, Duna Tv, Kossuth Rádió) és felesége, Rudan Margit gyógypedagógus előadását hallhatták a jelenlevők „…és mi van a happy end után ? Avagy mi segít megőrizni a szerelmet?” címmel.

Az előadást átszőtte a humor, a szeretet, a szerelem és a boldogság. Aki ott volt és hallotta, igazán tartalmas és hasznos órát töltött a két előadóval, akik felkészültségük, jellemük, tudásuk legjavát adták közösségünknek.

Végül február 20-án vasárnap szentmisével zárult a hét a Nagyboldogasszony-templomban, ahol Csibi Imre atya megáldotta a házaspárokat. Méltó zárása volt a szentmise a házasság hetének, felemelő volt látni a fiatal, középkorú vagy épp idős párokat, akik egymás kezét fogva, néha könnyek között mondták Imre atya után az áldás szövegét.

Egyházmegyénk családpasztorációs referatúrája közös barangolásra hívta a házastársakat a Mecsekbe február 19-én.

A Pécsi Egyházmegye, a Borostyán Egyesület és a Pálos Lelki Központ szervezésében idén is várták – és várják jelenleg is - a párokat a hagyományos, Szerelmi kalandtúrára február 9-28. között. A programok a közös élményeket: kirándulásokat, vacsorát és beszélgetéseket, a társsal eltöltött minőségi időt helyezték a középpontba.

A házasság hete országos rendezvénysorozat zárásaként egyházmegyénk templomaiban szentmisék keretében áldották meg és kérték a Jóisten bőséges áldását az idén házasságkötési jubileumot ünneplő házaspárokra.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület rendezvényéről ITT található írás. A főpásztori szentmise elmélkedésének kivonata ITT olvasható. Uzsalyné Pécsi Rita Szövetségben Istennel és társunkkal című előadásáról készült rövid összefoglaló IDE kattintva található.

Illusztráció: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség