Sokunknak adott meghatározó, életre szóló élményt a Szentatya, Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása, melynek nyomán elevenen él bennünk egy-egy, a péteri utódhoz kötődő meghatározó, személyes pillanat. Egy ilyen személyes élményét osztotta meg velünk Polgárné Anikó, a márigyűdi kegyhely munkatársa.

A Mária Rádió Egyesület a Szentatya magyarországi látogatásának tiszteletére közös szentmisére invitálta a Mária Út mentén elhelyezkedő Mária-kegyhelyek képviselőit április 29-én a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-templomba, ahol a meghívottak előadások, tanúságtételek, kerekasztal-beszélgetések, szentmise és szentségimádás részesei lehettek. A bemutatkozási lehetőséggel egybekötött találkozón a Pécsi Egyházmegyét a máriagyűdi szent hely, hazánk legősibb Mária-kegyhelye képviselte.

Nagy örömmel fogadtuk el a meghívást. A programban Osztie Zoltán atya, a Nagyboldogasszony-templom plébánosa és a meghívott kegyhelyek plébánosai szentmisét mutattak be a Szentatyáért. A kerekasztal beszélgetésen Keresztes Andor plébános atya mutatta be az érdeklődőknek Máriagyűdöt, a Szűzanya legősibb magyarországi, a fővárostól legtávolabb eső kegyhelyét. Andor atya beszélt a búcsúk sokaságáról és sokszínűségéről, szépségeiről. Köztük arról is, hogy a szakralitásban oly gazdag Pécsi Egyházmegye déli részén, mint két pillér áll a bátai kegyhely, mint a Szent Vér őrzője és Máriagyűd, a Szűzanya ősi kegyhelye.

Másnap, vasárnap hajnalban a Kossuth téri pápai szentmisére készülve mindenki sorba állt a maga helyén. Andor atya a papok és szerzetesek beléptetésére fenntartott helyen, mi pedig egy másik ponton álltunk be a hatalmas sorba. Döbbenetes volt, hogy hajnali 6 óra előtt már ezrek várakoztak a beléptetésre. Mindenki arcán öröm látszódott. Rengeteg ismerőssel találkoztunk, hiszen Gyűdre sok atya és zarándok érkezik és nagyon örültünk, mikor egy-egy ismerős arcot pillantottunk meg a tömegben. Felemelő volt az a tapasztalás, hogy mindnyájan egy irányba tartunk, ugyanarról beszélünk és szinte egyszerre dobban a szívünk. A Szentatya miatt érkeztünk mindannyian országunk főterére, de tudtuk, hogy Krisztus hívott oda minket és simogatta arcunkat a tavaszi széllel.

Testvéreink voltak ott jelen, akiket a sors sodort mellénk. A barátságos szakállas fiatalember, a kedves, humoros gimnazista fiatal lány, aki gyönyörűen énekelte végig a szentmisét és segítve nekem, a telefonommal lefotózta az előttünk elhaladó Szentatyát. A szentmise végén rengeteg boldog ember köszöntötte egymást, rég nem látott ismerősök, mind ragyogó arccal.

Budapestről hazafelé az autóban mind a hárman lelkesen beszéltünk az eseményekről, miként az emmauszi tanítványok. Andor atya az élményeiről beszélt és döbbenten hallgattuk, hogy a pécsi egyházmegyés papok közül egyedül Nyúl Viktor bátaszéki plébános atya ült mellette, a többieket nem is látta, mert hajnali 6 óra körül ült be a helyére a papok számára fenntartott szektorba, éppen Viktor atya mellé. A szentmise az áldozáshoz ért, mikor kettőjüket kérték meg, hogy a papok áldozásában legyenek segítségre. A Pécsi Egyházmegye két kegyhelyének plébánosai, Nyúl Viktor, a Bátai Szent Vér kegyhely és Keresztes Andor, a máriagyűdi kegyhely plébánosaként: Viktor atya a Szent Vért tartotta, Andor atya a Szent Testet. Döbbenetes, amit a Lélek tesz! Előző este előadásában Andor atya erről a két pillérről beszélt, Bátáról és Máriagyűdről. Másnap pedig a két kegyhely plébánosa hordozta a Szent Vért és a Szent Testet a pápai szentmisén. Mindenért hála és dicsőség a Jóistennek!

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség