A Pécsi Egyházmegye tizedik alkalommal szervez gyalogos és kerékpáros zarándoklatot a Szent Vér kegyhelyre, Bátára. Az idén szeptember 16-án induló zarándoklatot ebben az évben - Felföldi László megyéspüspök szándéka szerint – egyházközségeink megújulásáért ajánljuk fel.

„Mária útra kelt és sietett…” (vö. Lk 1,39) - szól az idei zarándoklat mottója, kapcsolódva az itt és most való cselekvés fontosságához. Eső esetén a gyalogos zarándoklat elmarad, de a zarándoklat kegyhelyre tervezett programjaira nagy szeretettel hívják és várják a híveket.

A bazilikában 10.00 órakor folyamatos szentségimádás kezdődik, ezzel egy időben lehetőség nyílik szentgyónás végzésére. 14.30-kor az Ars Sacra Fesztivál keretében Serbakow Tibor ötvösművész szakrális témájú kiállításának megnyitóját tartják. Az ünnepi szentmise 15.00 órakor kezdődik, melyet Bíró László nyugalmazott tábori püspök celebrál az egyházmegye papjaival a kegyhely szabadtéri oltáránál.

A gyalogos zarándokok két indulási helyszín közül választhatnak. Mohácsról, a Fogadalmi templomtól reggel 7.00 órakor indulhatnak a kb. 22 km-re található kegyhelyre. A másik indulási helyszín a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom, ahonnan már lényegesen rövidebb távolságot, mintegy 11 km-t tesznek meg a 9.15-kor útra kelő zarándokok. A kerékpáros és a motoros zarándokok 11.00 órakor indulnak Mohácsról, a Fogadalmi templomtól.

A bátai zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel hívnak és várnak a szervezők. Egyházmegyénk plébániai is várják a hívek jelentkezését, melynek részleteiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

Bátán a Szent Vér kegyhely sem személyautóval, sem autóbusszal, sem pedig motorkerékpárral nem közelíthető meg. Behajtani kizárólag engedéllyel vagy papi igazolvánnyal lehetséges. Amennyiben beteg vagy idős ember érkezik, a Hunyadi út - Fő utca kereszteződésénél található Információs ponttól szállítják fel őket a kegytemplomhoz. Kérjük jelezzék az Információs pontnál, hogy a szervezők megfelelő módon segíteni tudjanak.

Személyautók számára parkolási lehetőség Bátán az Árvíz utcában, a Sík utcában, illetve a Rákóczi utcában lesz. Kerékpárok és motorkerékpárok számára a Hunyadi út - Fő utca kereszteződésénél, a Tájházban őrzött parkolót biztosítanak. A parkolást polgárőrök irányítják.

Idén sem lesz lehetőség hazautazásra az egyházmegye által szervezett buszjáratokon. Visszautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

A zarándoklaton mindenki kizárólag a saját felelősségére vehet részt. A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodni szíveskedjen. A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. 

Bata PEM zarandoklat 2023 A3 web

A kegyhelyen a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai a rászoruló iskolások megsegítésére szerveznek gyűjtést.

A BÁTAI ZARÁNDOKLAT LETÖLTHETŐ MELLÉKLETEI:

Imaszándék-kártyák

Zarándokok imafüzete:
- nyomtatásra (PDF)
- mobil eszközökön (telefon, táblagép) való olvasásra (EPUB)
- Kindle eszközön való olvasásra (MOBI)

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség