Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálta november 25-én este azt az ünnepi szentmisét, melyen a pécsi székesegyház Palestrina Kórusa ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját és adott hálát Istennek a megélt kegyelmekért. A hangversennyel zárult liturgián koncelebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Garadnay Balázs egyházmegyei zeneigazgató, címzetes apát, éneklő kanonok.

Az idén 70 éves kórus története tulajdonképpen még régebbre, 1888-ra nyúlik vissza, amikor Dulánszky Nándor pécsi püspök megalapította a Pécsi Székesegyházi Énekiskolát. Az volt a szándéka, hogy az akkor újjáépülő székesegyház zenei liturgiáját a hagyományokhoz terelje vissza, kiszorítsa onnan a világias, hangszeres zenét, hogy az átadhassa helyét az egyénieskedéstől mentes gregorián éneknek, valamint a Palestrina stílusában íródott kórusműveknek. Ennek a célnak a magas szintű megvalósítására hozták létre az énekiskolát.

2023 11 palestrina korus 25A II. világháború után nehéz időszak köszöntött az intézetre. Az 1948-as államosítást még átvészelték, 1953-ban azonban az Állami Egyházügyi Hivatal feloszlatta a Magyarországon páratlan intézményt. A helyzetre azonnal reagálva Mayer Ferenc lelkipásztor, az énekiskola igazgatója, a székesegyház karnagya létrehozta és még 10 éven át irányította azt a vegyeskart, amely 70 éve működik Palestrina Kórus néven a székesegyházban. Zenei szolgálatukban máig megőrizték azt a szakmai irányt és értékrendet, amely az énekiskolát mindvégig jellemezte.

2023 11 palestrina korus 11

2023. november 25-én, a fennállásának 70 évfordulóját ünneplő Palestrina Kórus a Schola Cantorum Sopianensis énekeseivel kiegészülve ünnepelt és látta el a székesegyházban bemutatott szentmise zenei szolgálatát Jobbágy Valér, Nagy Szent Gergely Rend tiszti fokozatával kitüntetett karnagy vezényletével, aki 35 éve vezeti a Palestrina Kórust.

2023 11 palestrina korus 18

Felföldi László, a szentmise főcelebránsa köszöntötte a jubiláns énekkart, melynek tagjai között vannak, akik több mint 20 éve vesznek részt a liturgiák zenei szolgálatában. A főpásztor óriási kincsnek és ajándéknak nevezte szolgálatukat és kifejezte köszönetét, amiért énekükkel gazdagítják a szentmiséket. Úgy fogalmazott, hogy a liturgia is, akár csak a benne felhangzó énekek, melyeket szavakkal, zenével és énekkel közvetítenek az énekesek, egy dallamegységet alkot, melyben meg kell találni Isten nekünk szóló tervét, hogy általa a szívünkben megszülessen egy megerősítő, küldetést adó üzenet.

2023 11 palestrina korus 31

A szentmise után Onhausz Miklós kórustitkár ünnepi köszöntőjében méltatta az egykori kórusalapító Mayer Ferenc karnagy helyzetfelismerését, lelki erejét és kitartását, valamint a kórus korábbi énekeseinek és karnagyainak bátorságát, szorgalmát és hűségét. Megemlékezett a sok szép zenei szolgálatra, melyek során a musica sacra legjavát elénekelhették.

2023 11 palestrina korus 37

A titkár jelentősnek nevezte, hogy sikerült megőrizniük a 19. század végi alapelveket és értékeket, bár – hangsúlyozta – az 50-es években nem volt veszélytelen vállalni az egyházzenei szolgálatot a kórusban. Ma már senkit nem üldöznek vagy zaklatnak, amiért a Palestrina Kórusban énekel, de minden kornak megvannak a maga kihívásai – fogalmazott Onhausz Miklós. Ma egy túlhajszolt és széttöredezett, információs zajjal terhelt, a hagyományos értékekkel hadilábon álló világból kell érkezni a próbákra és a szentmisékre, ami sajnos kevesebbeknek sikerül, mint 1-2 évtizeddel ezelőtt. Zárásként a titkár megköszönte a Schola Cantorum Sopianensis énekeseinek, hogy erre a jubileumi estére csatlakoztak hozzájuk és együtt szólaltathatták meg a nagy apparátust igénylő kórusműveket.

2023 11 palestrina korus 46

Ezt követően a főpásztor jubileumi emléklapot és emlékérmét adott át azoknak a kórustagoknak, akik az elmúlt 15 évben töltötték be vagy haladták meg hűséggel és odaadással a kórus 20 éven át tartó karénekesi szolgálatát. Emléklapot és -érmét kapott: Benyovszky Ágnes, Benyovszky Monika, Jobbágy Kornél, Jobbágy-Radó Júlia, Lebeda Zsuzsanna, Onhausz Miklós, Pálmai Miklós és Vörösné Károly Andrea.

2023 11 palestrina korus 53

A jókivánságok sorát a Schola Cantorum Sopianensis énekegyüttes képviseletében Gőbl Ákos zárta, aki kifejezte jókívánságát: „Amikor a karzaton szolgáltok, egy üzenet a számotokra is elkészült. Minden szolgálatban találjátok meg ezt a nektek szóló, személyes üzenetet”.

2023 11 palestrina korus 20

A szentmisén elhangzott: magyar gregorián proprium tételek, Liszt Ferenc: Missa Choralis, Csemiczky Miklós: Postula a me (offertorium), Csemiczky Miklós: Te Deum. A liturgiát követő hangversenyen elhangzott: Giovanni Pierluigi da Palestrina: Dies sanctificatus, Hans Leo Hassler: Verbum caro factus est, Luca Marenzio: Cantantibus organis kórusművek.

Az ünnepről rögzített felvétel a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján tekinthető meg.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség