A pécsi székesegyház orgonaművész-zeneigazgatója, Kovács Szilárd Ferenc, éppen tíz esztendővel ezelőtt, 2013-ban kezdte meg a kántori szolgálatot a Pécsi Egyházmegye főtemplomában. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének igazgatójaként is tevékenykedő egyházzenész a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető Bach-album készítésével adott hálát a Pécsett eltöltött tíz esztendőért, a zenei feladatokért, a szolgálatért és a lelki ajándékokért.

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett előadóművész-zeneszerző alapvetően egyházzenei művek komponálásával foglalkozik, fő területe a liturgikus orgonajáték, de ezen kívül kamaraműveket, kórusműveket (miséket, motettákat), más hangszerre írt szólódarabokat is szerez, de feladatai közé tartozik az egyházmegyei kántorképzés koordinálása, az utánpótlásnevelés is.

„Amikor tíz évvel ezelőtt a családommal Pécsre érkeztem, nem valami rosszból, megkopottból, hanem éppen egy keresztény mintaközösségből keltem útra" – emlékezett vissza az előzményekre a zeneművész. „Akkoriban a debreceni Megtestesülés templom kántoraként szolgáltam, ahol a közösség lelki felvirágzásában nagy szerepe volt az akkori plébánosunknak, Felföldi László atyának, aki jelenleg már püspök atya, a Pécsi Egyházmegye főpásztora.

KovacsSzilard1

Pécsett 2013-ban egy kulturális szempontból pezsgő közegben találtam magam, ahol akkoriban dr. Udvardy György pécsi megyéspüspöktől kaptam bizalmat a szolgálatra. Úgy éreztem, nagyon jó helyen voltam és vagyok ma is, a pécsi püspökség az egyházzenét kiemelt területként kezeli. A székesegyház három aktív kórussal és négy orgonával rendelkezik, mely egy muzsikus számára nagyon motiváló közeg" – fogalmazott Kovács Szilárd Ferenc.

A pécsi székesegyház nem hétköznapi helyszínt szolgáltat a kántori feladatok végzésére. A bazilika lenyűgöző épület, a bibliai tanítás és a művészi igényesség tökéletes ötvözete. Amikor a székesegyházat 1891-ben felszentelték, a budapesti sajtó így írt a megújult épületről: „Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!" 

A pécsi székesegyház orgonaművész zeneigazgatója a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető Bach-albummal adott hálát a Pécsett eltöltött tíz esztendőért, a zenei feladatokért, a szolgálatért és a lelki ajándékokért. Kovács Szilárd Ferenc a most elkészült album címválasztásával (In Paradiso | Pécs | 2013-2023) éppen e fenti sorokra reflektál. A bazilikában ugyanis valóban megtapasztalhatunk valamit Isten országának fényéből, az Op. 100-as Angster-orgona által - melyet a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra bővített és újított fel - pedig a mennyei hangokból.

A pécsi székesegyházban készült felvételeket tartalmazó virtuális albumon kizárólag Johann Sebastian Bach (1685-1750) műveit szólaltatja meg a zeneművész. A választás pedig nem véletlen, ugyanis az egyházzenész szakma leginkább úgy tekint Bachra, mint az ötödik evangélistára, aki a zene nyelvén világítja meg a szavakkal ki nem fejezhető hittitkokat.

KovacsSzilard2

Tíz év, tíz track. A virtuális albumon Kovács Szilárd Ferenc öt nagyobb lélegzetű kompozíciót szólaltat meg orgonán, illetve öt, az ezekkel a pillérekkel kontrasztáló rövidebb tételt pedig szárnykürtön. Az orgonaművek bizonyos esetekben kiegészülnek az előadó saját zenei gondolataival. Ez a fajta kreatívabb viszonyulás a barokk kornak sajátja volt, így most kadencia kerül a C-dúr Toccata végére, illetve a művész egy saját, a művel tematikus szempontból szervesen összefonódó lassú tételt illesztett be az a-moll Prelúdium és fúga tételpárja közé.

Az album zenei programja

Johann Sebastian BACH:
1. Toccata [with Cadence],* Adagio & Fugue in C major, BWV 564 | C-dúr Toccata [az előadó kadenciájával],* adagio és fúga, BWV 564
2. Sarabande from BWV 1007 | Sarabande, BWV 1007/IV
3. Fantasia & Fugue in C minor, BWV 537 | c-moll Fantázia és fúga, BWV 537
4. Allein Gott in der Höh' sei Ehr', BWV 711
5. Prelude, Adagio [ad libitum]* & Fugue in A minor, BWV 543 | a-moll Prelúdium, adagio [ad libitum]* és fúga, BWV 543
6. Arioso from BWV 156 | Arioso, BWV 156/I
7. Fantasie & Fugue in G minor, BWV 542 | g-moll Fantázia és fúga, BWV 542
8. Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645
9. Passacaglia, BWV 582 | c-moll Passacaglia és fúga, BWV 582
10. Jesus bleibet meine Freude from BWV 147 | Jesus bleibet meine Freude, BWV 147/X

* Kovács Szilárd Ferenc kiegészítésével

A zenei felvételeken közreműködik: Kovács Szilárd Ferenc (orgona és szárnykürt)
Zenei rendezés: Kovács Szilárd Ferenc és Visontai László
A hangfelvételek a Pécsi Székesegyházban készültek 2013. és 2023. közötti periódusban.

A virtuális Bach-album egyes zeneszámai meghallgathatók Kovács Szilárd Ferenc YouTube-csatornáján:

A teljes album zenei anyaga letölthető mp3 formátumban ITT.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség