Jelenleg még építési terület Dombóváron az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda leendő épülete, de a tervek szerint 2024 decemberében már az elkészült épületben fogadják az óvodásokat. A kivitelezési munkálatokat 2024. január 4-én kezdték meg, az ünnepélyes alapkőletételt március 7-én tartották, ahol az óvodások rövid műsorát is megtekintették a megjelentek.

A Pécsi Egyházmegye kormányzati forrásból egy új, négycsoportos óvodát épít a településen, melynek elkészültével a jelenleg önkormányzati tulajdonban levő bérleményben működtetett Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda immár saját épületbe költözik. 

2024 03 07 dombovar 04

Az alapkőletétel ünnepi alkalmán Tóthné Károly Mónika intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, óvodájuk a település egyik legrégibb oktatási-nevelési intézménye, mely jelenleg egy önkormányzati tulajdonban levő, több mint százéves épületben működik négy osztatlan, köztük egy német nemzetiségi csoporttal.

2024 03 07 dombovar 06

A családok körében egyre nagyobb az igény a keresztény nevelésben való részvételre, ezért évről évre növekszik intézményükben a gyermekek létszáma - fogalmazott az intézményvezető.

2024 03 07 dombovar 09

Koósz Roland, a Pécsi Egyházmegye Oktatási Irodájának vezetője beszédében kiemelte, az egyházmegye tíz óvodája közül hat intézmény épülete és udvara az elmúlt években kormányzati forrásnak köszönhetően teljesen megújult. A folyamatos fejlesztések nem öncélúak, mert általuk a jövőt és a közösségeket szolgálják.

2024 03 07 dombovar 11

Jelenleg 4000 kisgyermek katolikus értékrend szerinti nevelését végzik az egyházmegyében és mintegy 4000 család bízta rájuk legféltettebb kincsüket, a gyermeküket.

2024 03 07 dombovar 14

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a kormányzat által felkarolt katolikus óvodaprogram eredményeit méltatva rámutatott, nemcsak Budapestre és a nagyvárosokba, hanem kisebb vidéki városokba és falvakba is eljutott a program támogatása.

2024 03 07 dombovar 20

Az államtitkár kiemelte, a nők tisztelete, a gyermekek gondozása és a szegény családok segítése a keresztény értékrendből és tanításból fakad. „Bármivel sároznak be minket, próbálják rombolni a keresztény tanítás tekintélyét, azt vissza kell utasítani. Tennünk kell tovább azt, amit a kereszténység kétezer éve tesz, nem törődni a kereszténységet támadó, viszonylag hangos kisebbséggel" - fogalmazott Soltész Miklós.

2024 03 07 dombovar 18

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az Árpád-ház szentjeit sorolva arról beszélt, hogy Magyarország napjainkban is sokat tesz a kereszténység védelméért. „A hagyományos, a keresztény értékrenden alapuló világot akarjuk megőrizni. Ha mi ezt nem tesszük meg, Európa csupán egy földrajzi fogalom marad, és elveszti azt a kulturális többletet, amit az elmúlt évezredekben elért" - mondta. Hozzátette azt is, hogy Dombóvár az intézményhálózatán keresztül ezt az értékrendet képviselve az elmúlt időszakban bevonta  a keresztény egyházakat a fenntartásba. 

2024 03 07 dombovar 24

Pintér Szilárd Dombóvár polgármestere arról beszélt, hogy terveik szerint az óvoda jelenlegi épületében szintén egyházi fenntartású bölcsődét szeretne a város kialakítani, majd pedig gimnáziumot is terveznek a településen létesíteni.

2024 03 07 dombovar 35

Az ünnepi köszöntők sorát Felföldi László megyéspüspök zárta, aki az óvodák gyermeknevelésben betöltött szerepét méltatta. Mint mondta, csak sziklára épített, biztos alapra lehet életet, családot, hivatást, küldetés építeni a mindennapi életben, a társadalomban és az Egyházban. „Legyen áldás az úton, amit most kezdünk el és az épületen, melyet élettel és lélekkel töltünk majd meg” – mondta  a főpásztor, aki megáldotta az időkapszulát, amelyet az ünnepség után az épület alapkövében helyeztek el. 

Arról, hogy milyen lesz a dombóvári katolikus óvoda új épülete, ITT található írás.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség