A Katolikus Egyház az I. világháborúban címmel rendeztek konferenciát csütörtökön a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. A konferencia előadásai áttekintették a szentszéki törekvéseket, majd egyházmegyei szinten az egyházkormányzati intézkedéseket, amelyek a hátország konszolidálását szolgálták.

A Nagy Háború nehéz helyzetbe hozta a katolikus egyházat, a legnagyobb európai országokban védekezésre kényszerült, és ezen csak rontott a háborúpárti társadalmi közvélemény.

Cziglányi Zsolt, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektoraCziglányi Zsolt, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében kiemelte:

„Az I. Világháborút leginkább a katolikus egyház ellenezte, és meglátta benne azt, hogy igaza volt a modern korral kapcsolatban: tévútra viszi a világot és a közösséget. A modernitás gőgje azonban ezt nem vette figyelembe. Éppen ezért a katolikus egyháznak ekkor kellett először szembesülnie azzal, hogy már nem komoly társadalmi tényező. Már nem szólhat bele, nem alakíthatja az európai politikát, társadalmat.”

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán működő Pécsi Egyháztörténeti Intézet célja, hogy a hátország életét úgy mutassák be, ahogyan az az egyházi forrásokból feltárul. Az Osztrák-Magyar Monarchiában is érvényesült az európai tendencia, de itt a katolikus egyházszervezet sajátos szimbiózist alakított ki az állami intézményekkel. Minderről azonban eddig kevés kutatási eredmény született. A Katolikus Egyház az első világháborúban című konferencia előadásai áttekintették a Vatikán törekvéseit, valamint az egyházmegyék intézkedéseit is.

Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa így fogalmazott:

„Ebben az időben a civil társadalom szinte kizárólag felekezeti alapon szerveződött, ezért a helyi plébánosok aktivitása, az ő helyzetértékelésük nagyban meghatározta a közösségek mindennapjait. Ennek bemutatására jött létre az első világháborús kiállítás a főiskolán képes anyagok és historia domusok feljegyzéseinek segítségével. Igazi újdonságként jelennek meg a plébániai szinten zajló események, azaz a mikroszintű egyházi tapasztalattörténet, a háborús hátország vallásgyakorlásának jellemzői, az itthon maradottak nehézségei, a fronton lévők megsegítésére irányuló egyházi kezdeményezések.”

Az előadásokból kirajzolódott a hátország egyházi közösségszervezése, és az egyház társadalommal szoros kapcsolatrendszerének módosulása is. Az előadások új forrásbázisokat szólaltattak meg, mellyel új inspirációt adhatnak a további kutatásokhoz.

2022 október
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 04. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -
Mindenszentek - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 11. 01. -

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Népszámlálás

Forráspont 2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség