Június 15-én a Pécsi Egyházmegye valamennyi iskolájából érkeztek diákok Máriagyűdre, hogy együtt ünnepeljék a tanév végét egy játékos kegyhelytörténeti vetélkedővel és egy közös szentmisével. A Te Deumot, azaz a tanév végi szentmisét Udvardy György megyéspüspök celebrálta a máriagyűdi bazilikában.

mariagyud iskolasok web 20160615 4A tanév utolsó napján rendhagyó hálaadásra várták a Pécsi Egyházmegye tanulóit és nevelőit Máriagyűdre: a program különlegessége a kegyhelytörténeti vetélkedő volt. A vetélkedő feladatait a máriagyűdi kegyhely állomásaihoz, helyszíneihez kapcsolódóan állította össze Rosner Zsolt máriagyűdi plébános. A játék alapja egy mobilapplikáció, amelyben a résztvevőknek feladatokat kell megoldaniuk – az egyes kérdéseket akkor kapják meg, ha elérkeznek egy-egy helyszínre. Az egyes állomásokon található információs táblák segítségével a játékosok mindent megtudhatnak a zarándokhelyről vagy a máriagyűdi legendákról. A program csak akkor engedi tovább őket, ha a kérdéseket jól válaszolják meg.

A vetélkedővel egy időben a mozsgói fajátékosok népi játékait próbálhatták ki a fiatalok. A közös tanévbúcsúztatás újító módon kínált találkozási lehetőséget az egymástól akár száz kilométerre lévő intézmények tanulóinak.

Az iskolák pedagógusai egyetértettek abban, hogy nehéz, de tartalmas tanévet zártak a Te Deummal.

mariagyud iskolasok web 20160615 45Az évzáró szentmisét Udvardy György megyéspüspök mutatta be a Máriagyűdi Bazilikában. A főpásztor arra kérte a diákokat: válasszák ki azt a három dolgot az elmúlt tanévből, amiért a leghálásabbak, majd válasszák ki azt az egyet, amely a legnagyobb örömet okozta nekik.
„Magam is megtettem ezt. Személyes gondolatomat osztom meg veletek – ez nem az elmúlt tanév eredménye lesz, hanem egy harmincegy évvel ezelőtti esemény. Harmincegy éve épp ezen a napon, június 15-én szenteltek pappá. Az én szívemben az ezért érzett hála emelkedik most ki leginkább. És örülök, hogy veletek együtt ünnepelhetem ezt az évfordulót" – fogalmazott a főpásztor.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett közös év végi hálaadásra az egyházmegye valamennyi iskolájából, a hatodiktól a tizedik évfolyamig jelentkezhettek a diákok: összesen mintegy hatszáz tanuló érkezett Máriagyűdre.

További képek az eseményről itt.

Fotó: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 June
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség