A Pécs-Kertvárosi Szent Erzsébet Plébánián működő Remény Háza napi szinten 60-70 embernek nyújt ellátást. A nappali melegedő reggelit, meleg ebédet, tisztálkodási és mosási lehetőséget, gyógyszerosztást, szociális ügyekben szakszerű segítségnyújtást, ruhaosztást, pihenési, televíziózási lehetőséget, nyomtatott napi sajtót, kulturális és egyházi programokat biztosít a rászorulók számára.

Remeny Haza 05
„Reményt és jövőt adok nektek”. A Jeremiás könyvéből származó szentírási idézet a Pécsi Egyházmegye mottója, a pár szavas mondat azonban nagyon jól leírja a Remény Háza küldetését is. Az intézmény a hajléktalanság speciális, komplex problémájával, vagyis igen reménytelennek tűnő helyzettel küzdő embereknek szeretné a keresztény hit biztos reménységét, Krisztus evangéliumát közvetíteni. Elég elméletinek tűnhet ez a küldetés, mégis e biztos alapra támaszkodva igyekeznek a szakmai munkatársak minden program megszervezésénél arra (is) ügyelni, hogy a szórakoztatás, fejlesztés, segítés olyan missziós lelkülettel történjen, amely nem csak a jóléti társadalomba való visszailleszkedésben, hanem az Istennel való kapcsolat kialakításában is hatékony eszközként működhet.

Az intézmény egyházi fenntartása teszi lehetővé, hogy az állami szervezetekhez, alapítványokhoz képest szélesebb látókörrel, a hit dimenziójának bevonásával végezze munkáját, segítse a főként kertvárosi városrészben élő hajléktalanokat. A nappali melegedők állami szabályozás értelmében csak hajléktalanok ellátásával foglalkoznak. Bejutási feltétel a lakcím nélküli lakcím kártya megléte, illetve érvényes tüdőszűrő lelet.

A Remény Háza napi szinten 60-70 embernek nyújt ellátást; sok hasonló intézményhez képest fontos pluszszolgáltatás a napi meleg ebéd, amelyet étteremből rendelnek. A nappali melegedő szolgáltatásai közé így a következők tartoznak: reggeli, meleg ebéd, tisztálkodási és mosási lehetőség, gyógyszerosztás, szociális ügyekben szakszerű segítségnyújtás, ruhaosztás, pihenési lehetőség, televízió-nézési lehetőség, nyomtatott napi sajtó, kulturális jellegű és egyházi programok.

A ház az úgynevezett krízis időszak alatt (november 1-től április végéig) éjszakai menedékként is működik 33 férőhellyel. E férőhelyek rendszerint majdnem teljes mértékben betelnek, nem ritka a teltház sem. Ebben az időszakban a ház napi pár órán át (reggel 6-8 óra között) tart csak zárva, amíg az éjszaka után a házat visszarendezik, kitakarítják.

Remeny Haza 03

A szakképzett munkatársakon kívül a ház néhány szorgalmas, dolgozni vágyó hajléktalannak közmunkára is biztosít lehetőséget, így segítve őket a munka világába és a társadalomba való visszailleszkedés folyamatában. Vannak hajléktalan önkéntes segítők (gondnokok) is, akik a ház körüli munkákba bekapcsolódnak, és végzik szívesen a közösségi élet velejáró feladatait, teendőit.

A szakmai vezetés fontosnak tartja, hogy a személyes kapcsolatok, munkák, a ház családias jellege és az egyházias légkör által a társadalomba valamilyen szinten már az intézményen keresztül is visszailleszkedjenek a kliensek, attól függetlenül, hogy a hajléktalanság helyzetéből sikerül-e időlegesen vagy véglegesen kikerülniük. Ugyan ritka, mégis vannak természetesen sikertörténetek is, vannak, akiknek a személyes beszélgetések, a krízishelyzetekben való segítségnyújtás, vagy épp a közösség megélése által a ház nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy szenvedélybetegségeikkel megküzdjenek, munkát, lakást találjanak. A „kikerült” egykori kliensek néha-néha visszalátogatnak, vagy a munkatársakon keresztül érdeklődnek, milyen a jelenlegi helyzet, stb. Ezek a sikerek a többieknek is reményt adnak, hogy lehet jobb, van kiút, érdemes küzdeni.

A Remény Háza Nappali Melegedő ezen túl foglalkozásokat is tart, olyan fizikai, szellemi, kulturális, szórakoztató és fejlesztő tevékenységeket, amelyeknek célja az egyén adottságaihoz szabott tartalommal megtölteni a mindennapokat. Ilyen foglalkozások minden nap a reggeli ima, az ebéd előtti evangélium, valamint buzdítás. Hétfőn az aktuális egyházi/világi ünnepekkel és emléknapokkal kapcsolatos foglalkozás, kedden a Kívánságműsor, amelyben örökzöld dalok, kabarék, vicces műsorok hallgatására kerül sor a kliensek kérése alapján; szerdán az Imaiskola, vagy egyéb vallásos foglalkozás, amelyben a Szentírással, a személyes istenkapcsolattal foglalkoznak, erről beszélgetnek, imádkoznak; csütörtökön az Énekpróba és a Szentmise, amely a lelki feltöltődést, a lélek Istenhez emelését szolgálja; pénteken a Sportprogramok, játék – csocsó, sakk, foci, pingpong, társasjáték, kártya, szerepjáték, ahol a közös kikapcsolódásé a főszerep.

A heti rendszeres programokon túl a Remény Háza közössége részt vesz az egyházmegyei rendezvényeken, például a gyalogos zarándoklatokon, nagyobb ünnepi szentmiséken, egyéb alkalmakon, valamint saját programokat is szerveznek az időszakoknak megfelelően: farsangi mulatságot, tavaszi sportnapot, nagyböjti keresztutat, majálist, nyári lelkigyakorlatot, kirándulást, sporteseményeket, vetélkedőket, nemzeti ünnepek alkalmával megemlékezéseket, előadásokat és egyéb programokat. Ilyen program volt augusztusban a dolgozók és az ellátottak közös balatoni kirándulása, amelyen a szórakozás mellett a kulturális értékek megismerése is cél volt, ezért útközben megtekintették a Mánfa határában fekvő Árpád-kori Sarlós Boldogasszony tiszteletére épített kápolnát. A kirándulás résztvevői rövid előadást hallottak a román stílusjegyekről, Mánfa, valamint a templom történetéről.

A Remény Háza munkatársai amellett, hogy szeretnék segíteni a nehéz helyzetből való kikerülést, azok mellett is ott állnak, akik már lemondtak erről. Céljuk, hogy a hajléktalanságban ragadt emberek szürke, néha igen sötét hétköznapjaiba beragyogjon Krisztus világossága, a remény kicsírázzon és a boldogság – ha csak csekély mértékben is – osztályrésze legyen azoknak, akik hozzájuk látogatnak, rövidebb-hosszabb ideig náluk keresnek vigaszt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség