Június 22-én ünnepelték a Pécsi Székesegyház felszentelésének 128. évfordulóját. Ezen a napon került megrendezésre a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oklevélátadó és Te Deum ünnepe, valamint a felújított Dóm tér ünnepélyes átadása, megáldása.


A 10 órától kezdődő szentmisében adott hálát Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök paptestvéreivel együtt a Pécsi Székesegyházért. „Hát ti mit mondotok, ki vagyok? Kinek tartotok engem?” – emlékeztetett a főpásztor Jézus kérdésére, amely minden esetben személyes, visszavonhatatlan, végérvényes és gazdag választ kíván tőlünk. Ez a hármas ünnep lehetőséget biztosít a kérdésre adott válasz tágabb értelmezésére – mondta a püspök.

A létünket, amit térben, időben élünk meg, szeretnénk szentségben élni. A tér és az idő egyszerre keret, cél, minőség számunkra. Életünk dimenziói az egységnek a formálói, adottság és lehetőség, felelősség is. –mondta. Ha a térre gondolunk, akkor benne fölfedezzük a teremtett világot, mint életterünket. Mindent, ami az emberért van. „Benne felfedezem önmagamat, teremtményi mivoltomat és testvéremet, mint akit társul kaptam.”

pphf dom ter web 20190622 28

„Számunka a templom, a templomhoz kapcsolódó tér, az odavezető keret és benne az ember, aki keresi az Istent a maga értelmével, a tudomány módszereivel, a tudomány szabályai szerint, a személyes elköteleződésével, Isten szent hajlékában, Isten szent terében, az Ő örökkévalóságában megélheti saját életének a szentségét. Ezt jelzi számunkra ez a gyönyörű székesegyház. Ezt jelzi számunkra az idevezető terepnek a vonzása, és ezt jelzi számunkra az az emberi kutatás, keresés, kiérlelt tudás, ami a hittudományban mutatkozik meg.” – fejtette ki homíliájában a főpásztor.

„A szent életre törekvő ember életútja a szentté válásnak az útja. Az a tér, ami körül vesz bennünket, mint alkotás is értékes, de olyan része a világnak, ami várja a mi megszentelésünket.” – tette hozzá.

Jézus kérdésére válaszolva megvalljuk, hogy te vagy a Krisztus, az élő Isten fia, aki utunk, igazságunk, szentségünk, erősségünk, tervünk, jövőnk, bátorságunk. „Hisszük, hogy a mai ünnep is segíti azt, hogy jó választ adjunk életünk bármelyik pillanatában, amikor Jézus felénk fordul kérdésével, hogy te kinek tartasz engem? Megerősít bennünket ebben a válaszban Isten szent hajléka, azok a terek, amelyeket az ember megszentelni képes a maga tudásával, szentségre törekvésében. Segít bennünket az a megszerzett ismeret, amellyel mindig is megvalljuk, hogy te vagy a Krisztus, az élő Isten fia.”

pphf dom ter web 20190622 45 

Te Deum és diplomaosztó

A szentmise végén a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán végzett hallgatók vehették át oklevelüket. A főiskola rektora, Dr. Kovács Gusztáv gratulált a végzősöknek. Beszédében elmondta, hogy a mai napon teológusokkal, hittanárokkal, katekétákkal gazdagodott az egyház. „Ne feledjétek, hogy az egyház öröme az a forrás, amely erőt ad hivatásotok gyakorlásához.” –emlékeztetette a végzősöket, majd arra biztatta, hogy legyenek az evangélium örömének hordozói.

A diplomázók eskütétellel fogadták, hogy a Római Katolikus Egyház törvényes előírásaihoz mindenkor hűek lesznek, a hit és az igazság szolgálatára szentelik magukat. Minden igyekezetükkel arra törekszenek, hogy teológiai tudásukat egyházuk és hazájuk dicsőségére és embertársaik javára fordítsák.

pphf dom ter web 20190622 62Átadták a megújult Dóm teret

Az ünnepi szentmise és diplomaosztó után átadták a megújult Dóm teret. Udvardy György pécsi megyéspüspök megáldotta a több mint 4 ezer négyzetméteres teret, amelyen az elmúlt hónapokban teljes burkolatcserét hajtottak végre, két új ivókutat építettek, és megoldották a terület vízelvezetését is. A munkálatok hatszázmillió forintos kormányzati támogatás révén valósultak meg.

A pécsi megyéspüspök beszédében felidézte: a székesegyház előtti teret 1891-ben építették, jelentősebb felújítására csak egy alkalommal volt példa története során. A mostani fejlesztés szerinte a jövőben mind a hívőket, mind a Pécsre érkező turistákat is szolgálni fogja és a "befogadás tere" lesz.

pphf dom ter web 20190622 119

Soltész Miklós arról beszélt, hogy az egyházak, azon belül a katolikus egyház közösséget teremt és a közösséget szolgálja. A harc és a küzdelem szolgálja a hit és a közösségek megőrzését és erősítését, az emberek segítését - mondta az államtitkár arra utalva, hogy az elmúlt évtizedek pécsi fejlesztései olykor harcok és küzdelmek árán jöhetett létre.

II. János Pál pápa szavait idézte, miszerint Magyarországon az egyház nem egyszer harcra kényszerült az elmúlt évszázadokban és a szocializmus évei alatt azért, hogy az evangélium tanításai szerint élhessenek az emberek. Utalt rá: ehhez a harchoz ma a kormány segítséget, eszközt nyújt, de a megvalósítás az egyházak feladata.

Páva Zsolt polgármester elmondása szerint Pécs szerencsés abban a tekintetben, hogy a város székesegyháza olyan magával ragadó teret mondhat magáénak, mint egyes itáliai városokban. Hozzátette: a területen elvégzett burkolatcsere emeli Pécs turisztikai vonzerejét és a közösséget is szolgálja.

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a küllemében méltó teret azok az emberek, lelkek töltik meg igazi tartalommal, akik használják. Reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedekben, évszázadokban mind a térre érkező hívők, mind a világi tömegek megteremtik ezt a tartalmi egységet.

Fotó: Loósz Róbert

További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 February
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 02. 25. - 2024. 02. 25.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/1:
-
2024. 02. 28. - 2024. 02. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 03. 01. - 2024. 03. 01.
Férfitalálkozó :
Dombóvár -
2024. 03. 08. - 2024. 03. 08.
Német nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 03. 17. - 2024. 03. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség