Élményekben, találkozásokban és örömteli csendben gazdag két napon vannak túl a 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó résztvevői, akik a hétvégén több műhelyfoglalkozáson, előadáson vettek részt, míg szombaton 19.00 órakor Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó szentmiséjén ünnepeltek együtt.

A találkozó második napja reggel zenés ráhangolódással kezdődött, majd kiscsoportos- és műhelyfoglalkozásokkal, és Orosz István atya előadásával folytatódott, végül szentmisével és a kiengesztelődési esttel zárult.

 PEM2723

Az idei Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó (MIT) egyik csúcspontja minden bizonnyal a szombat esti szentmise volt, amelyet egyházmegyénk főpásztora celebrált Nyúl Viktor pasztorális helynök, Keresztes Andor máriagyűdi plébános, Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, iskolalelkész, kisegítő lelkész és az Afrikából érkező Mark Kingsley Okafor atya, valamint Martin Adimorah atya koncelebrálásával. Berecz Tibor atya, a MIT egyik szervezőjeként a szertartás kezdetekor köszöntött mindenkit, aki eljött, hogy találkozzon Istennel a világ zajában. Majd Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó a szentmise elején megemlítette, sokáig kérdéses volt az esemény léte, ezért tekintsünk ajándékként arra, hogy itt lehetünk. „Köszönjük meg a szervezők munkáját, hogy létrejött ez a hétvége, hiszen a személyes találkozásnak ereje van, bátorít bennünket!”

 PEM2522

A főpásztor a homíliában utalt a felolvasott evangéliumi szakaszra, viszont más fontos tényeket is kiemelt. „Mária és Erzsébet találkozása nagyon személyes, és meglenne rá az okunk, hogy ezt kiemeljük, azonban én most a társadalmi aspektusát szeretném hangsúlyozni. Két ember találkozik, akik ismerik az örömhírt és egymással akarnak lenni, hogy hálát adjanak. Viszont az evangélium nem beszél arról,  hogy milyen körülmények vették körbe őket” – magyarázta, ezt követően az érsek atya elmondta, főpásztori felelősségétől vezérelve úgy érzi, kötelessége bátorítani, buzdítani a jelenlévőket arra, amire az a találkozó is hív: Csendes Isten a hangos világban – „Szólj Uram, mert hallja a Te szolgád”.  (1Sám 3,10) „Egyre inkább egy olyan világ bontakozik ki körülöttünk, amiben különböző zajok fedik el Jézus csendjét és ebben a zajban nehéz eligazodni, ahogy abban is, hogy mi az igaz, mi a jó, mi Isten akarta, mi kell a boldogsághoz és ahhoz, hogy jézusi életet tudjunk élni” – hangzott el, majd hozzátetette, felelősek vagyunk azért, hogy milyen zajt engedünk be az életünkbe! Az érsek atya utalt az elmúlt hetek eseményeire is, arra, amikor a kultúraellenesség testet öltve lázadásokba csapott.

„Nem gondolhatjuk, hogy a közelmúlt eseményei nem érintenek bennünket. Nem gondolhatjuk, hogy ebben a zajos világban nem kell meghallgatnunk Isten hangját!”

Később a homíliában egy három fontos gondolatot emelt ki, amelyek segítenek eligazodnia a zajos világban, hiszen felelőséggel tartozunk magunkért, másokért és a világért. A főpásztor elsőként arra figyelmeztetett, hogy napról napra ismerjük meg a krisztusi embert, mert, ha felismerjük, oda tudunk figyelni Isten hangjára. „A békés élet, amire joggal kéne vágynunk nem biztos, hogy megvalósítható.” Majd a második gondolatként arra hívott, hogy ismerjük fel szentségi együvé tartozásunkat, amely messze túlmutat azon, hogy fiatalok vagyunk vagy, hogy egy helyen lakunk, mert ez a közösség a krisztusi emberek közötti közösséget jelenti. „A szentségi közösség a tanításhoz való ragaszkodás, amikor tiszteljük, szeretjük egymást, amikor küzdünk egymásért. (…) Ahhoz, hogy az ember jó kérdéseket tudjon feltenni, megkerülhetetlen az Egyház, amihez tartozunk!” Végül az elmélkedés harmadik gondolataként a szolidaritás említette, amely a krisztusi osztozás, a figyelem, a javak megosztása és a társadalmi igazságosság (minden más, ami ehhez tartozik és nem a krisztusi közösségen alapul, nem fogja elérni a célját). „Ki fog beszélni javak megosztásáról? Az, aki tudja, fontos, hogy legyen bátorsága odaadni saját magát mások számára! A teremtett világ védelmét nem tudjuk megvédeni, ha nem krisztusi emberként, krisztusi közösség tagjaként tesszük és a találkozás ebben erősít bennünket! Legyen bátorságunk krisztusivá válni!

Úgy akarjunk jót tenni, hogy az mindenkinek a javát szolgálja! Merjük meghallani Istent a zajos világban, mert szól, és te leszel az, aki a körülmények ellenére rá hallgat, mert Ő konkrét emberi cselekedetekben szólít meg. Legyen bátorságunk meghallani Isten hangját!”- zárta a homíliát.

A szentmisét követően a második nap a hagyományt követően kiengesztelődési esttel zárult, amelynek során a fiatalok az Eucharisztiában jelenlévő szentségi Jézus társaságában élhették meg a közösség örömét.

A találkozó harmadik napján 10.00 órakor Schraub Ádám atya tart szentmisét, amelyet élőben közvetítünk a Pécsi Egyházmegye weboldalán, YouTube csatornáján és Facebook oldalán.  

Fotó: Vermes Nikolett

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség