Lelkigyakorlattal egybekötött szakmai továbbképzéssel indult az új tanév a Pécsi Egyházmegye hitoktatói számára. A háromnapos program alatt megtapasztalt élmények lelki és szellemi táplálékként kívánják kísérni az előttünk álló tanévben a katekétákat.

„Vonulj ki földedről!” (Ter 12,1) – mottó köré szerveződött a Pécsi Egyházmegye területén szolgáló katekétáknak szervezett tanévkezdő programsorozat. Az ószövetségi idézet a pandémia következtében előállt élethelyzetre és kihívásaira utal. A képzés a tavalyi, rendkívüli tanév tapasztalataiból kiindulva keresett új utakat és megoldásokat, hiszen az online tanítás ideje alatt igencsak „ki kellett vonulni” a megszokottból, a bejáratott módszerekből. A folytatáshoz pedig elkerülhetetlen volt összegyűjteniük az eddig tanultakat és lelkileg, szakmailag is megalapozott készenlétbe helyezkedni.

Az augusztus 24-26. között tartott továbbképzéssel egybekötött lelkigyakorlat első órájában Veni Sancte szentmisén vettek részt a hitoktatók. Az ünnepi tanévnyitó szentmisét Nyúl Viktor pasztorális helynök mutatta be Székesegyházban.

katekéta.k 5

A szentmisét követően a Magtár Látogatóközpontban folytatódott a nap, ahol dr. Fodor János atya, Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs referense tartott lelkigyakorlatot. János atya, aki a vörösiszap-áradás idején végzett szolgálata után a katasztrófalelkészség misszióját is felvállalta, tanításában megküzdési stratégiákra, a váratlan nehézségek „átmintázására”, a megpróbáltatásokban is helyes ön-, egyház- és istenképre illetve az új lehetőségek és utak felismerésére buzdított.

katekéta.k 35

A második napon szintén Nyúl Viktor atya köszöntötte a résztvevőket, majd a pasztorális iroda munkatársa, Jáger Eszter tartott előadást a teremtésvédelemmel kapcsolatban, hiszen a „Laudato si’” enciklika megjelenésének ötödik évfordulóján, Ferenc pápa meghirdette a teremtésvédelmi évet, amely 2020. május 24-től 2021. május 24-ig tart, és a téma a hittanórákon is megjelenik majd.

Ezt követően Dr. Papp-Danka Adrienn, digitális pedagógiai szakértő prezentációja várta a hallgatóságot. A Táncművészeti Egyetem tanára és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar óraadója a távoktatás sajátos módszertanáról, a megváltozott tanárszerepről, a tananyag alkalmazásáról adott nagyon hasznos elméleti és gyakorlati útmutatókat a hitoktatók számára.

Végül az Ecclesia Kiadó felső tagozatos hittan tankönyveinek, különösen a frissen megjelent Lépéstrend című új kötet - bemutatójával zárult a nap, ennek során a tankönyvek egyik társszerzője, Pavelczak-Major Dorina a könyvek koncepcióját, felépítését, használhatóságát mutatta be online videokonferencia keretén belül.

katekéta.k 28

Augusztus 26-án, a továbbképzés utolsó napján a gyakorlat volt a középpontban. Szerdán a hittanárok négy különböző műhelyfoglalkozáson vettek részt, ezek során érdeklődési körüktől függően betekintést nyerhettek az interaktív feladatok, játékok világába, miközben felhasználószinten megismerhették a különböző, oktatási eszközöket elősegítő szoftvereket. Ugyanígy alaposabb ismereteket szereztek a Google termékek használatára vonatkozóan. Viszont nem csupán az elektronikus módszerek ismertetésétől volt hangos a Magtár Látogatóközpont, egy másik műhelyben Faragó Janka, a Híd-Tan blog alkotója osztotta meg a hittanórákon felhasználható kreatív kézműves ötleteit a katekétákkal, akik maguk is színes papírt, ragasztót és ollót ragadtak, míg a negyedik műhelyfoglalkozáson Gáspárné Kiss Barbara, a Pécsi Tudományegyetem óraadója tartott érzékenyítő foglalkozást a nehézséggel küzdő gyerekeket oktató hittanárok számára.

katekéta.k 64

A Pécsi Egyházmegye területén szolgáló katekéták nem csupán újult erővel, de lelki, szellemi és közösségi élményekben gazdagodva kezdhetik a 2020/21-es tanévet.

Szentmise közvetítések banner v2

 

2023 June
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Eucharisztikus keresztút és szentmise:
Báta -
2023. 06. 08. - 2023. 06. 08.
A természetes közösségfejlődés:
Magtár Látogatóközpont, Pécs -
2023. 06. 10. - 2023. 06. 10.
Ibafai múzeum megnyitója:
Ibafa -
2023. 06. 10. - 2023. 06. 10.
Úrnapja:
Máriagyűd -
2023. 06. 11. - 2023. 06. 11.
Tanévzáró püspöki szentmise:
Park Utcai Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Mohács -
2023. 06. 15. - 2023. 06. 15.

Szentmise közvetítések banner v2

 

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség