A tavaly őszi zágrábi könyvbemutató után február 5-én Eszéken is bemutatásra került dr. Nyári Denisz történész által feldolgozott és közzé tett forráskiadvány A kelet-szlavóniai katolikus lakosság 1767. évi összeírása címmel.

A forrás eredetije a Pécsi Egyházmegyei Levéltár állományához tartozik, az eredeti dokumentum címe „Conscriptio Parochiarum et Animarum in iis contentarum, in Districtu Inferioris Sclavoniae Dioecesis Quinque-Ecclesiensis, tam in Statu Provinciali, quam Militari, peracta Anno Domini 1767.” A kötet több éves előkészítés után a Pécsi Egyházmegye és az Eszéki Állami Levéltár közös godozásában, valamint a Pécsi Egyházmegye és a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztrériuma anyagi támogatásával jelent meg. 

A könyvbemutató megszervezésébe az Eszék-Gyakovói Érsekség is bekapcsolódott, felajánlva a rendezvény helyszínét, az érseki vikariátus konferenciatermét.

A meghívottakat elsőként az eszéki Franjo Kuhač Zeneiskola tanulói köszöntötték rövid zenei programmal, majd a szervezők nevében az Eszéki Állami Levéltár igazgatója dr. Dražen Kušen köszöntötte a vendégeket és meghívottakat, mindenekelőtt excellenciás és főtisztelendő dr. Udvardy Györgyöt, veszprémi érseket, pécsi apostoli kormányzót, excellenciás és főtisztelendő Đuro Hranićot, eszék-gyakovói érseket, excellenciás és főtisztelendő Marin Srakićot, nyugalmazott eszék-gyakovói érseket és Gárdos Bélát, eszéki magyar konzult.

A könyvbemutató tartalmi részét dr. Nyári Denisz, a forrás közzéadója nyitotta meg, amelyben értékelte a forrás jelentőségét és számos példával szemléltette annak kutatási lehetőségeit, mivel ez az egyetlen 18. századi összeírás, amely nem csak a családfőket, hanem minden család minden egyes tagját név szerint feljegyzett.

Könyvbemutató 2 1 Egyedi

Damásdi Zoltán, az Egyházmegyei Levéltár levéltárosa, egyben a kötet társszerkesztője, bemutató előadásában két pont köré csoportosította gondolatait: egyrészt kihangsúlyozta a forrás egyediségét a levéltár állományán belül, másrészt értékelte a határon túli levéltári együttműködés jelentőségét.

dr. Dražen Kušen, az Eszéki Állami Levéltár igazgatója emlékeztetett a kötet kiadásának körülményeire és köszönetet mondott minazoknak, akik részt vettek ennek a kiadványnak nyilvánosságra bocsátásában.

Végül excellenciás és főtisztelendő dr. Udvardy György, veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó és excellenciás és főtisztelendő Đuro Hranić eszék-gyakovói érsek fordultak a megjelentekhez. Mindketten kiemelték a két testvéri egyházmegye szivélyes együttműködését úgy hitbéli, mint emberi szinten, biztosítva támogatásukat a levéltárak remélhetően folytatódó tudományos és szakmai együttműködése területén is.

Fotók: Eszéki Állami Levéltár

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 May
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 19. - 2024. 05. 19.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség