A Katolikus Karitász-Caritas Hungarica idén november 20-án elindította országos segélyprogram-sorozatát „Tárjátok ki a szíveteket” címmel, amely során adománygyűjtést szervez és rászoruló családokat segít a téli időszakban. Az adventi programsorozatba a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász is bekapcsolódott.

Ezúttal a Karácsonyi Tartós Élelmiszergyűjtésről, és a tartós élelmiszer adományozásról osztunk meg gondolatokat.

Az idei évben sok család került az eddigieknél nehezebb helyzetbe, és ezáltal megnőtt a kérelmek száma. Már év közben is nagyobb energiát fektettünk az élelmiszerek, főleg a tartós élelmiszerek adományozására, de így az ünnepek közeledtével ez a program még jobban az előtérbe került.

A Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársai, önkéntesei, és a Pécs Szent Erzsébet plébánia önkéntesei az idei évben Pécsen 2 áruházban is gyűjtött tartós élelmiszereket, továbbá a Mohácson, és Komlón tevékenykedő önkéntes csoportok szintén gyűjtöttek helyben, az Élelmiszerbank által szervezett akció keretében. A Covid-19 járványhelyzet következtében szigorú előírásokat kellett követni az esemény során, de Karácsony előtt így is sok adományozó gondolt a nélkülözőkre, hogy együtt segíthessék őket a téli krízis időszakban is. Az áruházakon és az adományozókon túl, a bekapcsolódott felnőtt, és közösségi szolgálatos diák önkénteseknek is hálásan köszönjük a szeretet szolgálatát.

Ezekből az adományokból és beszerzett élelmiszerekből állít össze a szervezet csomagokat, amelyeket a Karitász az önkénteseken, a csoportokon keresztül juttat el a rászorulókhoz. Idén közel 400 élelmiszer csomagot készített el a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász központ, de nagyon sok plébániai Karitász csoport saját, helyi gyűjtéssel kapcsolódik a programba. Azoknak a csoportoknak, ahol nehezebb a gyűjtés, vagy lehetőségük korlátozott, oda segít a szervezet központja. Továbbá Pécsen az Esztergár Család és Gyermekjóléti Központon keresztül további 50 családnak adományoz idei évben a Katolikus Karitász tartós élelmiszer csomagot.

Az egyházmegye területén 40 önkéntes csoport tevékenykedik, akik a látókörükben élő nélkülöző családokat segíti a tartós élelmiszerekkel advent idején. Így a járvány időszakában is nagy szükség van arra, hogy az önkéntesek szolgáló szeretete közvetlenül eljusson a bajba jutottakhoz, és rászorulókhoz. A csomagokba „Adásidő” újság, és igekártyák is kerülnek, mert nem csak a testi, hanem a lelki táplálékra is szükség van.

A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak 2020-ban is kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. A Pécsi Egyházmegyei Karitásznál az élelmiszergyűjtés kapcsán azon dolgoznak, hogy az élelmiszerek eljuthassanak a rászorulókhoz, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsonyt és ne csak a tányérok teljenek meg, hanem a szívek is.

Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség