A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felé vezető úton kaptunk a Gondviseléstől még egy évet a felkészülésre. Az előkészületi évnek a középpontjába a hitből fakadó tetteket helyeztük. Ennek jegyében az alábbiakban részleteket jelentetünk meg az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága jóvoltából készült, a „Jöjjetek hozzám mindnyájan… Még egy év a tettekNEK” kiadvány „A teremtett világ védelme” című fejezetéből.

Az „ökologikus” és a hívő közösségek harmóniája az Egyház oldaláról nézve (Nobilis Márió)

A közösség alapvető fontossága hívő oldalról tekintve is egyértelmű. Jézus célja elsődlegesen nem egy új világvallás alapítása volt, hanem közösséget hozott létre tanítványaiból (és ez a közösség vált fokozato­san világméretűvé). Annak a megújult istenkapcsolatnak és a Szent­háromság életére alapuló egymás közötti kapcsolatnak az érvényre juttatása, melyet ő hirdetett meg evangéliumként, leginkább ennek a közösségnek – mely az Egyház minden közösségében azóta is megsza­kítás nélkül folytatódik – életében, gyakorlatában vált és válik a vilá­got formáló erővé. Az Egyház szavakba foglalt tanítása már ennek az életnek az értelmezéseként jelent meg, sőt az újszövetségi Szentírás is ezeknek a közösségeknek szól, és köreikben formálódott ki a Szentlélek sugallatára.

Az élet minden területén megélt communióba, közösségbe beletartozik a Teremtő akaratának, küldetésének teljesítése is az ember által a te­remtett világ felé. Így tehát azok a speciális célok, amelyeket ma a kör­nyezeti válsággal szembesülve az emberiségnek ki kell tűznie maga elé és amelyeket helyi közösségekben tud a legeredményesebben megva­lósítani – illetve maga a „közösségiség” – a krisztusi küldetéssel teljes mértékben harmonizáló célok, abba zökkenőmentesen beleilleszked­nek.

Mit tehetünk? Miként legyenek teremtésvédők a közösségeink?

Ha már felismertük a közösség és a közösségi cselekvés fontosságát, elkezdhetünk eszerint élni és keresztényekként ebben nem is nulláról indulunk. Az alábbi példák jórészt a Kisközösségi Program gyűjté­séből valók. Internetes portáljukon, a kiutak.hu cím alatt bővebben is olvashatunk ezekről és más lehetőségekről is.

  1. Hozzunk létre közösségi kertet! Segítsük egymást a gazdálkodásban!
  2. Hozzunk létre közösségi magbankot! Hozzunk létre menedékkerteket gyümölcs-tájfajták meg­mentésére és terjesztésére. Templomkertjeink időtállóságuk miatt különösen kiváló helyszínei lehetnek ezeknek!
  3. Hozzunk létre bevásárlóközösséget!
  4. Támogassuk javítóműhelyek létrehozását és fennmaradását! Működtessünk közösségi javítóműhelyt!
  5. Indítsunk bolhapiacot! Működtessünk cserebere-klubot!
  6. Hozzunk létre autómegosztó rendszert! Ösztö­nözzük a nem gépkocsival való szentmisére járást, amikor csak ez lehetséges vagy a telekocsi használatát!
  7. Osszunk meg használati tárgyakat, könyveket egymás kö­zött!
  8. Rendezzünk öko-filmklubot!
  9. Hozzunk létre élettereket különféle teremtménytársaink számára a településeken (madár- és denevérodú, „rovarho­tel”, stb.)!
  10. Hozzunk létre közös tereket, ahol az emberek beszélgethet­nek egymással!

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 June
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség