Elkezdődött a Házasság hete online előadássorozata, melynek keretében Nagy Péter és Judit Puskás Antal pálos rendi tartományfőnökkel beszélget a tisztaságról. Az első rész a fogalom értelmezésével, a szexualitás helyével az ember antropológiájában, az otthonról hozott mintákkal, az élmények jelentőségével és a szülők szerepével foglalkozik.

Nagy Péter és Judit neve sokak számára ismerős, akár a Pécsi Egyházmegye, akár más területek közösségeiről beszélünk. A házaspár hosszú évek óta rendszeresen tart előadásokat kapcsolati témában, amelyeket a párok – legyenek frissen ismerkedő kedvesek vagy régóta házasságban élők – szívesen látogatnak. A 2021-es Házasság hete programsorozat részeként ismét egy érdekes és kifejezetten fontos témában szóltak az érdeklődőkhöz, ezúttal online közvetítésen keresztül. A négyrészes előadássorozat keretében Péter, Judit és Puskás Antal pálos rendi tartományfőnök a szexualitás és a tisztaság témakörének lényegi kérdéseire keresi a választ. A beszélgetés első része február 9-én, 19.30-tól érhető el a Pécsi Egyházmegye YouTube csatornáján és Facebook felületén.

Nagy Péter elsősorban a szerzetesi élet és a tisztaság kapcsolatának oldalról közelítette meg a tárgykört és megjegyezte, sokakban felmerül a kérdés, hogy a megszentelt életet választó emberek miként viszonyulnak ehhez a kérdéshez. Erre reflektálva Puskás Antal atya személyes vonatkozásban elmondta, számára a tisztaság a szeretet kifejeződése.

„Sokan keresik a választ arra, hogyan élhetik meg a tisztaságot a mai világban. Mégis ritkán kapnak vezetést a fiatalok, hiszen csupán a felszínen beszélünk róla, vallási kontextusban pedig szinte egyáltalán. A szexualitásról egyszerűen több szó esik, mint a tisztaságról, aminek lelki tartalma van” – fogalmazott a rendfőnök, majd a következő kérdés merült fel: hogy kapcsolódik a tisztaság a spirituális énünkhöz?

„A tisztaság olyan szellemi erő, ami Istentől jövő kegyelemként van bennünk, összefogja az ember testi és lelki valóságát és nem engedi szétfolyni. A tisztaság egység. A szó latin megfelelője is azt fejezi ki, hogy a tisztaság egyöntetűség, amely valójában arra van teremtve, hogy általa az ember testi-lelki erénye együtt tud működni” – mondta Puskás Antal atya.

Az előadás zárásaként elhangzott, fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeket arra, hogy ajándékká váljanak és lelkiekben szolgáljanak másokat. Mint a rendfőnök fogalmazott, az ember a használat tárgyává lett és ezzel együtt eltűnt a spiritualitás. „Amikor eszem, akkor meghízom, de nem teljesedik be az életem. Ugyanez igaz a testiségre is. A test használatától az emberek betelnek valamivel, de valójában egy nagy üresség marad, hiszen beteljesítetlen marad a vágy arra, hogy személyes szeretetet tapasztalják meg.”

A „Keskeny út” című négyrészes beszélgetéssorozat következő része február 10-én, 19.30-tól lesz elérhető a Pécsi Egyházmegye YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

II. rész: A téma aktualitásának indoklása. A szülők elsődleges nevelői-, valamint az egyház és a közösségek támogató szerepe a szexuális nevelésben. A szexualitás keresztény aspektusa.  

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség