A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

Nagyböjt első vasárnapjának evangéliumi részletén Nyúl Viktor pasztorális helynök atya elmélkedik (Mk 1,12-15) és arra biztat, hogy a nagyböjti időszakban törekedjünk az elcsendesedésre és a zaj diktatúrájára csenddel válaszoljunk!

"Szeretettel köszöntök mindenkit!

Nagyböjt első vasárnapjának evangéliumi részletét Márk evangéliumának első fejezetéből olvassuk. A szentíró beszámol arról, hogy Jézust a Szentlélek a pusztába vezeti, ahol negyven napig böjtöl, imádkozik, és a sétán megkísérti Őt. Miután a pusztából visszatér, Jézus hirdetni kezdi az örömhírt:

Betelt az idő, és elközelgett az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban. (Mk 1,15)

A puszta a csend helye. Jézus megkeresztelkedése után visszavonul a pusztába és negyven napot tölt el ott csendben. A csend Jézus imádságára, az Atyával való belsőséges kapcsolatára utal. A puszta a Szentírásban a megpróbáltatások helye is. Az ószövetségi nép negyven évig vándorolt a pusztában próbatételek között, A vadállatok is a próbatételt szimbolizálják, valamint erre utal az is, hogy Jézust megkísérti a sátán, de Ő elutasítja. Ugyanakkor a puszta az Isteni gondviselés színtere. Ahogy annak idején a választott nép megtapasztalta pusztai vándorlása során, hogy Isten gondoskodik róluk, táplálja őket, innivalót ad nekik, oltalmazza őket, úgy Jézus is megtapasztalja, hogy az Úr vele van, egységben van az Atyával. Erre utal az a kép, amit Márk evangélista így fogalmaz meg:

Az angyalok szolgáltak neki. (Mk 1,13)

Ezt követően Jézus elindul és hirdeti az örömhírt mindenki számára.

Nagyböjt elején az Úr minket is arra hív, hogy – jelképesen mondva –menjünk ki a pusztába. Ez az időszak legyen számunkra a csend helye, törekedjünk többet csendben lenni, elcsendesedni. Robert Sarah bíboros így fogalmaz: a zaj diktatúrájára csenddel válaszoljunk! A csend alkalmat ad arra, hogy találkozzunk önmagunkkal, jobban megismerjük magunkat, és a csend segít abban is, hogy találkozzunk Istennel. Ne féljünk tőle, merjünk csendben maradni, mert így találkozhatunk önmagunkkal és Istennel.

Jézus arra hív, hogy mi is menjünk ki a pusztába, amely számukra is a próbatételeket jelképezi. A kísértésekben maradjunk állhatatosak, bízzuk magunkat az Úrra! Ne féljünk a megpróbáltatásoktól, hiszen tudjuk, hogy az Úr mellettünk van és nem hagy megkísérteni bennünket. A kiállt próbatételek erősítenek, bátorítanak minket! Ezért ne féljünk, a nehézségektől! Kéjük a Szentlélektől a lelki erősség ajándékát!

Végül Jézus arra hív, hogy menjünk ki mi is jelképesen a pusztába, vagyis oda, ahol különösen megtapasztalhatjuk Isten róluk való gondoskodását.

A puszta csendjében, a belső csendünkben hallhatóvá válik Isten szava, és ez a szó újjá formál, átalakít bennünket. Ferenc pápa arra bátorít minket, hogy legyünk engedelmes keresztények Isten szava iránt – ahogy Jézus mondja: higgyetek az evangéliumban (vö. Mk 1,15). Olvassuk naponta a Szentírást, így engedelmeskedve az Úr szavának.

Ferenc pápa arra is buzdít, hogy legyünk kreatív keresztények – vagyis hagyjuk, hogy a Szentlélek alakítson, formáljon bennünket. Bátran figyeljünk a Szentlélek hangjára, útmutatására, és amit sugall, azt tegyük meg! Vonuljunk ki mi is a pusztába csendet tartva. A próbatételekben törekedjünk állhatatosnak, derűsnek maradni. Legyünk engedelmesek az Úr szava iránt és figyeljünk mindig a Szentlélek indíttatásaira!

Bátran hagyatkozzunk a Szentlélekre! Ezzel kívánok minden testvéremnek szép, tartalmas nagyböjtöt!

Tartsunk egy kis csendet, ebben adjunk hálát az Úrnak és imádkozzunk mindenkiért!”

Márk 1,12-15

Ezután a Lélek azonnal elragadta őt a pusztába.  A pusztában volt negyven napig; a sátán kísértette. A vadállatokkal volt, és az angyalok szolgáltak neki. Miután János átadatott, Jézus Galileába ment, hogy hirdesse Isten evangéliumát.  Azt mondta: »Betelt az idő, és elközelgett az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.«

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség