Öt szülő osztja meg személyes tapasztalatait arra vonatkozóan, hogy miért íratták gyermekeiket hit- és erkölcstanra.

„Három gyermekes szülőként osztom meg tapasztalataimat a fenti témával kapcsolatban. Gyermekeim, két gimnazista és egy kisiskolás már pici óvodás korukban nagy érdeklődést mutattak a hit, Jézus és a vallás irányába. Gyakran faggattak minket szülőket, a nagymamát Jézusról, az ő életéről, keresztre feszítéséről. Rajzaikban is megjelent ez gyakori témaként. Szívesen néztek, látogattak, rajzoltak templomokat. Emiatt is örültünk annak a szabadon választható lehetőségnek, hogy már az óvodában hittan tanításban részesülhettek, melyet ők maguk szerettek volna. Mi örömmel engedtük őket, hiszen jól érezték magukat, sokat beszélgettek, rajzoltak, énekeltek együtt és így játékosan ismerkedtek meg a Bibliával is. Iskolai éveik alatt, köszönhetően kiváló emberi és hitoktatói tulajdonságokkal rendelkező tanáraiknak, tovább mélyítették tudásukat, hitüket. Szabad akaratukból, személyes nyitottsággal, lelkesedéssel jelentkeztek hittan táborba, készítettek előadást a szentekről, Vatikánról, a pápákról. Az otthoni családi környezetben kapott alapvető erkölcsi értékrend mellett, a hitoktatás során is megerősödött bennük a szeretet, odafigyelés, megbocsátás, a keresztény értékek, a hit fontossága.”

Dr. Némethné dr. Beró Adrienn

„Mindhárom gyerekünkkel babakoruk óta járunk a vasárnapi gyerekmisére a Székesegyházba. Azóta a két nagyobb ministrál is ott. Természetes volt, hogy hit- és erkölcstanra íratjuk őket az iskolában. A hittanóra szerves része a gyerekek számára a tanulásnál, a tanóránál jobban kapcsolódik a vasárnapi miséhez, az esti imádkozáshoz, a Biblia olvasásához, hitük gyakorlásához. A hittan családban gondolkodik, szülőket és testvéreket beleértve tanít hitre és erkölcsre. Nem is annyira a gyermek kiszámolható teljesítményére figyel, ezért nem csupán egy tantárgy, hanem annál több, kiegészíti azt, amit otthon látnak, hallanak. Ha valamit elrontunk, és szóvá teszik, abban, amit mondanak, meglátszik a hitoktatás hasznossága is. Szeretik a hittanórát, nem izgulnak, hiszen az, amiben ott részt vesznek, a viselkedés és a gondolkodás formálásán alapul. És persze ugyanakkor tudományt is kapnak, ami hitéletük mellett műveltségük részévé is válik. Az óra hangulata szeretetteljes, ez is a családot idézi fel a gyerekekben, jó ide járni, köszönjük szépen.”

Jankovits szülők

„Három kislányom van. Mind a három hittan oktatásra járt és jár. Hívő katolikusok vagyunk így fontosnak tarjuk a gyerekek lelki nevelését. Örülünk neki, hogy iskolai keretek között  van erre lehetőség. A gyerekek szívesen járnak hittanra, nyáron még hittan táborba is elmentek és nagyon sok élménnyel gazdagodva tértek haza. Annak is örültünk, hogy harmadik osztály végén elsőáldozást, nyolcadikban a bérmálást is megszervezték, megtanultak a gyerekek gyónni, ismerik a Bibliát a keresztény vallás alapértékeit. Reméljük ezeket szem előtt tartva hű katolikusok, értékes emberek lesznek.”

Tisztelettel: dr. Oláhné

"Dédszüleim, nagyszüleim, szüleim és én is a római katolikus egyház tanai szerint nevelkedtünk. A vasárnapi szentmisék, az imádkozás, a hittan mindig életünk szerves része volt. Számomra fontos, hogy a gyermekeimet is ebben a szellemben nevelhessem fel, ezért bizalommal és örömmel irtattam gyermekeimet egymás után a Jurisicsba iskolai hittanra.”

Erdősiné Martényi Melitta

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség