Tavaly április 22-én, a „Föld napja” kezdeményezés 50. évfordulóján Ferenc pápa szerdai katekézisét a teremtésvédelem témájának szentelte, és a Teremtő iránti felelősségünk jegyében sürgette a Föld és a Föld legszegényebbjeinek a védelmét.

Az évforduló kapcsán ebből a pápai katekézisből osztunk meg részleteket, valamint Ferenc pápa Laudato si’ enciklikájában szereplő Föld imájának egyéni és/vagy közösségi imádkozására hívjuk kedves olvasóinkat.

„Ma ünnepeljük az 50. Föld Világnapját, mely alkalom arra, hogy megújítsuk elkötelezettségünket, hogy szeressük a közös otthont és vegyük gondjainkba azt emberi családunk leggyengébb tagjaival együtt – kezdte beszédét a pápa. Mint a tragikus világjárvány példája mutatja, csak együtt tudjuk magunkra vállalni a leggyengébbeket és legyőzni a globális kihívásokat.

A föld anyagából formáltak bennünket és a föld gyümölcsei tartják fenn az életünket. Ehhez a földi elemhez társul az Isten ’éltető lehelete’. Mint ’imago Dei’, az Isten képére teremtett lények egyetlen emberi családot alkotunk és együtt élünk Isten egyéb teremtményeivel. Hivatásunk az összes teremtmény tisztelete és az együttérzés minden testvérünk iránt, főként a leggyengébbek felé, követve az üdvösségünkért emberré lett Isten Fiát – hangsúlyozta a pápa.     

Helyre kell állítani a föld és az emberiség közötti harmonikus kapcsolatot, amit a Szentlélek művel – fogalmazta meg a feladatot Ferenc pápa. Ehhez újfajta módon kell tekinteni a közös otthonunkra, mely nem olyan erőforrás, amit ki lehetne zsákmányolni! A hívő ember számára a természetes világ a Teremtés evangéliuma, mely kifejezi Isten teremtő erejét az élet megformálásában, fenntartásában és az emberiség megsegítésében. A Föld világnapja ünnepén a hivatásunk arra szól, hogy találjuk meg újra a föld szent tiszteletének az értelmét, mert az nemcsak a mi otthonunk, hanem az Isten háza is. Ebből fakad bennünk annak a tudata, hogy szent földön állunk!

Szítsuk fel magunkban az esztétikai és szemlélődő érzéket, amit Isten helyezett belénk – idézett a pápa a ’Querida Amazonia’ szinódus utáni apostoli buzdításából. A szemlélődés próféciáját főként a bennszülött népek révén értjük meg, akik azt tanítják nekünk, hogy nem gondozhatjuk a földet, ha nem szeretjük, és ha nem tiszteljük. Nekik megvan a saját bölcsességük, hogy helyesen éljenek, nem az élvezet szempontjából, hanem harmóniában a földdel – tette hozzá szabadon a pápa.

Rámutatott, hogy szükségünk van az ökológiai megtérésre, melynek konkrét tettekben kell kifejezésre jutnia. Mint egyetlen és egymástól függő családnak szükségünk van egy közös tervre is, mellyel elhárítjuk a közös házunkat fenyegető veszélyeket. Ebben nagy jelentősége van annak, hogy együttműködjünk a nemzetközi közösséggel a közös otthon védelmében – utalt a pápa a két utolsó nagy nemzetközi klímakonferenciára.

Végül arra buzdított a pápa, hogy nemzeti és helyi szinten is szükség van összehangolt intézkedésekre, melyek minden társadalmi rétegből összetartanak és életet adnak az alulról jövő népi mozgalomnak, hiszen maga a Föld Világnapja is egy ilyen kezdeményezésből született. Ehhez persze mindenkinek személyesen is hozzá kell járulnia a maga részéről – szögezte le a pápa. A megújulásnak e mostani húsvéti időszakában kötelezzük el magunkat a föld csodálatos adományának a szeretetére és védelmére – zárta katekézisét Ferenc pápa.”  (Forrás: vaticannews.va/hu)                   

Ima földünkért

Mindenható Isten,
te az egész világmindenségben,
de legkisebb teremtményedben is jelen vagy,
és gyengéd szeretettel veszed körül
mindazt, mi létezik.
Öntsd belénk szereteted erejét, hogy óvjuk az életet
és a szépséget, tölts el minket békével,
hogy fivérként és nővérként éljünk,
és ne ártsunk senkinek!
Szegények Istene,
segíts, hogy megmentsük azokat,
akik e földön magukra hagyva és elfeledve élnek,
de akik oly értékesek szemedben!
Gyógyítsd meg életünket,
hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói,
a szépség terjesztői legyünk,
ne a szennyezésé és a pusztításé!
Érintsd meg azok szívét, akik csak haszonra
törekszenek, a szegények és a föld kárára!
Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét,
hogy ámulattal tekintsünk rájuk,
hogy felismerjük: szoros egységben vagyunk
minden teremtménnyel végtelen
világosságod felé vezető utunkon!
Köszönjük, hogy mindennap velünk vagy!
Kérünk, légy segítésünkre
az igazságosságért, a szeretetért
és a békéért folytatott küzdelmünkben!

/Ferenc pápa: Laudato si' enciklika 246./

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség