Az idei húsvét 4. vasárnapja emlékezetes ünnepként vésődött be a Pécsudvardiak emlékezetébe, hiszen a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat kezdeményezésére a Feltámadt Krisztusnak állítottak szobrot.

Április 25-én, délben Felföldi László pécsi megyéspüspök áldásával adták át Pécsudvardon a Feltámadt Krisztus emlékművet. A szobor a Pécsudvardi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselőinek kezdeményezésére készült. Az eseményen a falu lakossága mellett részt vett Horvátország pécsi konzulja is.

A Feltámadt Krisztus szobor a keresztből, a szenvedésből, a halálból, az odaadott életből született. – hangsúlyozta Felföldi László pécsi megyéspüspök. „Amikor egy családért, édesanyákért imádkozunk, akkor a családra figyelünk, a család titkára. Mi a családnak a lényege, az élete? Egy odaadott élet. Minden édesapa, minden édesanya odaadott élete földbe vetett búza, amely termést hoz. Az életünket a szülök, a nagyszülők sok-sok életáldozatának köszönhetjük.” Pécsudvard Feltámadt Krisztus szoboravató 3 Egyedi

A szobor leleplezése hivatások vasárnapján történt, amikor egyes vidékeken búzaszentelést is tartanak. A főpásztor ennek kapcsán a hivatásból fakadó szolgálatról is beszélt: Amikor a hivatásokra, az Egyházban a közösségek vezetőire, a papokra, a szerzetesekre gondolunk – de nemcsak a papi hivatásra, hanem mindenkire, aki a közösséget szolgálja, akár a horvát faluközösséget, egy nemzetet – az egy szolgálat. Az életnek, a szeretetnek a szolgálata. Ez is egy elvetett búzamag. Odaadom az életemet, az időmet, hogy az teremjen, másoknak javára legyen. Az egész mögött ott van a feltámadt Krisztus szobor által szimbolizált Krisztus, aki ilyen módon van jelen az életünkben. Jézus kereszthalála nem lett volna olyan emlékezetes évezredeken keresztül, ha a halált nem követte volna feltámadás. – fejtette ki.

A pécsudvardi horvát önkormányzat elnöke Rónainé Barics Márta a szobor leleplezése előtt, beszédében a koronavírus okozta járványhelyzet miatt elmaradó zarándoklatok emlékeit idézte fel, melyek iránt az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott. Elmondása szerint a járványhelyzet kezdetén képviselőtársaival a falu védelméért imádkoztak. „A szívünkben őrizzük a Međugorjei feltámadt Krisztus szobrának emlékét, melynek most helyet kerestünk falunkban. Káncsor Zsolt tervei alapján horvátországi sötétszürke impala márvány alapon, kanfanar mészkőből készült feszület látható, a függőleges részén elhelyezkedő bronzból készült korpusszal.”

Pécsudvard Feltámadt Krisztus szoboravató 2 Egyedi

Az elnök beszédét követően a falu polgármestere és a horvát nemzet képviselője leplezte le a műalkotást, melyet Felföldi László pécsi megyéspüspök áldott meg.

Fotók: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 June
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Közelgő események

Egészségügyi dolgozók és segítő foglalkozásúak lelkigyakorlata:
Máriagyűd -
2021. 06. 18. - 2021. 06. 20.
A Székesegyház felszentelésének 130. évfordulója, PPHF Te Deum:
Pécsi Székesegyház -
2021. 06. 22. -
Igazgatói értekezlet:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 06. 24. -
Lectio Divina Eucharistica - online:
Pécs -
2021. 06. 24. - 2021. 06. 24.
PEM Kórustalálkozó:
-
2021. 06. 29. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség