A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász az év minden napján „megmenti” a lejárat előtti, de még fogyasztható  élelmiszereket, az Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Tesco segítségével! Besenczi Zsolt a PEM Katolikus Karitász igazgatóját kérdeztük az élelmiszermentéssel kapcsolatban. A szeretetszolgálat egyik legfontosabb tevékenységéről Besenczi Zsolt igazgató adott interjút.

161782738 878613142984842 2264150040071839855 nMiről szól ez a program?

Az élelmiszermentés az egyik nagyon hasznos programunk, ami arról szól, hogy a lejárat előtt álló, de még fogyasztható élelmiszereket elszállítjuk reggelenként az áruházból, és még aznap átadjuk nélkülöző, rászoruló embereknek.

Melyik nagy Hipermarkettel van erre szerződés?

Jelenleg a Tescoval van erre megállapodásunk, de nagy örömünkre a Lidl Magyarország nevezetű ismert hipermarkettel is elkezdődött ez a folyamat. Így hamarosan két helyről történik reggelente a szállítás. Fontos megemlíteni a Magyar Élelmiszerbak Egyesület szerepét ebben a programban, hiszen az Élelmiszerbank kezdeményezésére és koordinálásával jött létre az a segítő kezdeményezés.

Mi történik ezekkel az élelmiszerekkel a mentés után?

Ezek a megmentett élelmiszerek kerülnek kiosztásra rászoruló családok részére, Karitász csoportok és Önkéntesek segítségével. Itt kell hangsúlyoznunk, hogy ahogy a többi programunk, ez is nehezen valósulhatna meg az Önkéntesek munkája nélkül. Ahogy említettük az elején, az év mindennapján, amikor nyitva van a hipermarket, minden reggelt ott kezdünk. Már annak is nagyon örülnünk, hogy ezeket a feleslegeket nem kidobják, hanem rászoruló családok részére történik a felajánlás. Így is nagyon sok élelmiszer kerül pazarlásra, ami hatalmas környezeti terhelést is jelent. Az élelmiszermentéssel ezt a környezeti szennyezést is csökkenthetjük, nem beszélve arról a segítő munkáról, amivel sok száz családnak okozunk örömet.

Számokban mit jelentenek ezek a mennyiségek?

Éves szinten elég nagy mennyiségről van szó, mert csak a fent említett Tesco Hipermarketből éves szinten 4050 ezer kiló élelmiszert mentünk meg. Napi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekről van szó, tehát zöldségek, pékáruk, időnként húskészítményeket is tudunk elszállítani. Egy átlagos napon 60-70 kg pékáru és 40-50 kg zöldég, gyümölcs marad meg.

Az egyik ilyen csoport, ahol osztásra kerülnek ezek az élelmiszerek, a Kertvárosi Szent Erzsébet Karitász csoport, ahol az önkéntesek már várják a mentett árukat, hogy ezekből csomagokat készíthessenek, és ki osszák a családoknak ezeket. Hozzájuk hetente egyszer érkezik a „mentés”, és ilyen alkalmakkor 40-50 csomagot készítenek, és adnak át a családoknak.

Nagy munka van e mögött a program mögött is. Mindig jó érzés az, ha látjuk, hogy segíthetünk, még ha kicsi dologról is van szó. De hetente ezeknek az embereknek egy biztos lehetőség arra, hogy személyesen találkozhassanak a segítőkkel, a Karitász önkénteseivel, akik az élelmiszer mellé néhány jó szót, kedves bíztatást is adnak ajándékba. Ez is apróság, de örülünk, ha adhatunk, mert a Karitásznak a küldetése, hogy az önkéntesek személyes szeretete jusson el a bajbajutottakhoz, rászorulókhoz.

Ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája. (Mk 10, 44)

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség