Piusz pápa emléknapján az elmúlt 500 év két legjelentősebb egyházi zsinatával, a Trienti- és a Második Vatikáni Zsinattal kapcsolatos írással tekintünk vissza a szent életére. 

Trident után Róma kitartóan ragaszkodott ahhoz, hogy a reformok minden szinten érvényesüljenek. A nagy lábon élő bíborosoktól elvárták, hogy szerény életet éljenek. Azokat a püspököket, akik elhagyták egyházmegyéiket, hogy másutt kényelmesebb életet éljenek, visszarendelték székesegyházaikba. A klérus és a szerzetes rendek azon tagjait, akik semmibe vették fogadalmaikat és rendük fegyelmét, parancsot kaptak, hogy változtassanak életvitelükön vagy ellenkező esetben felmentik őket fogadalmaik alól.  

A liturgia, teológia, valamint a Szentírás oktatása a szemináriumokban intenzívebbé vált. Új katekizmust adtak ki a laikusok számára, és a plébániai papságnak ebből kellett oktatnia. Új misekönyvet vezettek be, amelyről V. Piusz pápa kijelentette, hogy nem szabad tőle eltérni.

A II. Vatikáni Zsinat hatása több helyütt is más történet volt. Az egyházi doktrínától és erkölcsi tanítástól való eltérés uralkodó volt. A liturgiával való visszaélés a misén közhellyé vált, olyannyira, hogy a hithű katolikusok keresve sem találtak olyan misét, amelyből ne hiányzott volna valami az egykor előírtakból.

1566-ban, Michele Ghislieri-t, egy buzgó dominikánus szerzetest választottak pápának. Az V. Piusz nevet vette fel. Olasz arisztokraták gyermeke volt, akik nehéz helyzetbe kerültek – olyannyira nehéz helyzetbe, hogy fiúknak, a kis Michele-nek dolgoznia kellett, pásztornak szegődött.

Michele szerencsés volt, mert megismerkedett egy buzgón vallásos dominikánus szerzetessel, aki lelki vezetője lett, és olyannyira inspirálta, hogy csatlakozott a prédikáló szerzetesek rendjéhez. Teológiai és filozófiai tanulmányai elvégeztével, felszentelése után, Michele több dominikánus rendházba kapott küldetést, ahol a noviciusok elöljárójaként és mestereként szolgált, és mindenütt ragaszkodott ahhoz, hogy Szent Domonkos reguláját szigorúan betartsák.

Ezekben a rendházakban gyakran volt az a tapasztalata, hogy a fráterek lazán vették a vallásos előírásokat, mindez felkészítette őt arra a küldetésre, amit a pápa bízott rá, mégpedig, hogy valósítsa meg a Trenti Zsinat reformjait.

Pápaként Piusz új szemináriumokat nyittatott, új breviáriumot adott ki, új katekizumust és új misekönyvet szerkesztetett. Ez más volt, mint a középkori misekönyv. Meghatározta, hogy milyen imádságokat kell mondani, és milyen szertartásokat kell elvégezni a misén, és pontosan betartatta a szabályokat.

Továbbá Piusz megparancsolta, hogy ne legyenek eltérések, kivéve az olyan rítusok esetén, mint a milánói vagy a karthauzi, amelyeket az egyház évszázadok óta elismert. Az egységesített liturgia, a szemináriumok  intenzív oktatása, valamint a buzgó lelkület arra bátorította az új vallásos rendeket, mint a jezsuiták és az oratoriánusok, előre mozdították a katolikus, vallásos életet, amiért a Trenti Zsinat zsinati atyái imádkoztak.    

Időbe tellett, és sok kihívás akadt, de végül a világban élő egyház erősebb és szentebb lett. Nem minden esetben persze, hisz az emberi lények, mint mi is, esendőek; de mégis előrelépés történt ahhoz képest, ami sok helyütt elburjánzott, amikor Martin Luther kitűzte 95 tételét a wittenbergi kastélytemplom ajtajára.

Szent II. János Pál és XVI. Benedek emeritusz pápáknak nagy hatásuk volt az egyház liturgikus életére. Persze még mindig sok a tennivaló. Nem minden plébánia kapcsolódott be a „reformok reformjába,”, de az még mindig terjed. Mivel a szentmise szent áldozata a katolikus lelki élet csúcspontja, ezért szükséges, hogy a lehető legnagyobb alázattal mutassuk be. Szent V. Piusz megértette ezt, és ezért a legmegfelelőbb védőszentje az ilyen irányú erőfeszítéseknek.   

Szent V. Piusz védőszentje, szülőhelyének, az olasz Bosco Marengo-nak. Ünnepe április 30-án van. 

Craughwell több mint 30 könyv szerzője, többek közt a “Saints Behaving Badly” and “This Saint Will Change Your Life.” -című könyveknek.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség