A Lectio Divina Eucharistica sorozatunk májusi része Szent Pál apostolnak a korintusiaknak írt első levelén elmélkedik. Az imádságformába való bekapcsolódással lehetőségünk van arra, hogy az Egyházról, mint Krisztus testéről gondolkodva elmélyítsük hitismereteinket.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Szentírás imádságos olvasásra hívó, havonta szervezett eseménysorozat célja, hogy az imamódszer ismertetése, gyakorlása és népszerűsítése mellett, segítse az Újszövetség szép, a hálaadáshoz fűződő eseményeinek értelmezését és befogadását.

A közös imádsággal kezdődő elmélkedést Nyúl Viktor pasztorális helynök vezette, aki a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola biblikus tárgyát, az Újszövetséget oktató előadóként, valamint lelkipásztorként egyaránt fontosnak tartja, hogy alkalmazzuk az elmélkedést elősegítő imamódszert, ezzel is közelebb kerülve Isten igéjének megcselekvéséhez. Ez alkalommal Szent Pál a korintusiaknak írt első levelének kiválasztott szakaszát (1Kor 12,12-31) felolvasásva hívott elcsendesedésre.

A Lectio Divina részeként lényeges, hogy ismerjük a vizsgált evangéliumi szakaszt, illetve annak keletkezési körülményeit, ezért Viktor atya kiemelte, hogy a levél a K.u.-i 50-es években íródott. „A szentíró itt a testképről beszél, mely szimbóluma az Egyháznak. De mi ennek az üzenete? Ennek megértésére hív a Szentírás imádságos olvasása! Így megértjük, hogy Pál az emberi test értékeiről tanít, mely a Szentlélek temploma. Az apostol azt is hangsúlyozza, hogy a test egységet alkot. Így az Egyház is egy, de – akár a testnek – sok tagja van, és azok úgy igazodnak egymáshoz, mint az Egyház részei.”

A pasztorális helynök a választott bibliai részlethez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy a keresztség által egy közösséget alkotunk, ezáltal válunk az Egyház tagjaivá, ez köt össze minket, keresztényeket, akik Jézus Krisztusban egy közösséget alkotunk. „A keresztség által az Egyház tagjai leszünk. Viszont felmerül, hogy mi a feladatunk ezáltal? Az apostol arra figyelmeztet, hogy a közösség miden tagjának szerepe van. Bármi is a feladatunk, az Egyház testéhez tartozunk. Isten titka, hogy kit milyen feladatra hív meg” – mondta, majd hozzátette, Isten előtt egyelőek és számára mindannyian kedvesek vagyunk.

Végül Viktor atya emlékezetett arra is, hogy egy testként szeretettel támogassuk egymást, mert ebből fakad gyengédségünk, figyelmünk és a bennünk lévő segítőszándék, mellyel társainkhoz fordulunk. „A test minden tagja kapcsolatban van egymással. Jelképesen mondva: Krisztus teste az Egyház, és mi ennek vagyunk a tagjai!”

A Lectio Divina Eucharistica eseménysorozat június 17-én folytatódik.

AZ EGYHÁZ MINT KRISZTUS TESTE (1 Kor 12,12-31)

Mert amint a test egy, bár sok tagja van, a testnek pedig minden tagja, bár sok, mégis egy test, úgy Krisztus is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté keresztelkedtünk, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájunkat egy Lélek itatott át. Mert a test sem egy tag, hanem sok. Ha azt mondaná a láb: »Nem vagyok kéz, nem vagyok a test része«, vajon akkor nem lenne a test része? És ha azt mondaná a fül: »Nem vagyok szem, nem vagyok a test része«, vajon akkor nem lenne a test része? Ha az egész test szem volna, hol lenne a hallás? Ha az egész test hallás volna, hol lenne a szaglás? Már pedig Isten helyezte el a tagokat a testben, egyenként mindegyiket, amint akarta. Ha valamennyi egy tag volna, hol volna a test? Márpedig sok ugyan a tag, de a test egy. Nem mondhatja a szem a kéznek: »Nincs rád szükségem!«, sem a fej a lábaknak: »Nincs rátok szükségem!« Sőt a test gyöngébbnek látszó tagjai sokkal inkább szükségesek, és a test kevésbé nemesnek tartott tagjait nagyobb tisztességgel vesszük körül. Tisztességtelen tagjainknak nagyobb tisztességük van, tisztességes tagjainknak viszont nincs erre szükségük. De Isten azért alkotta úgy a testet, hogy amelyik tagnak nem volt, annak nagyobb tisztességet adott, hogy ne legyen meghasonlás a testben, hanem a tagok egymásért kölcsönösen szorgoskodjanak. Ha tehát az egyik tag szenved, vele együtt szenved valamennyi tag; vagy ha az egyik tag tiszteletben részesül, együtt örvendezik vele valamennyi tag. Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként tagjai.

Az egyházban Isten egyeseket először is apostolokká tett, másodszor prófétákká, harmadszor tanítókká; másoknak csodatevő erőt adott, vagy a gyógyítás, segélynyújtás, kormányzás és a nyelveken való szólás adományát. Vajon mindnyájan apostolok? Vajon mindnyájan próféták? Vajon mindnyájan tanítók? Vajon mindnyájan csodatevők? Vajon mindnyájuknak megvan a gyógyítás adománya? Vajon mindnyájan szólnak nyelveken? Vajon mindnyájan értelmezik azt? Ti azonban törekedjetek a nagyobb adományokra! Ezen felül egy mindennél kiválóbb utat mutatok nektek.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség