Megkezdett sorozatunkat, melyben az ENSZ által meghatározott fenntarthatósági célokhoz kapcsolódóan ismertettünk részleteket Ferenc pápa Laudato si’ enciklikájából, a Laudato si akcióterv bemutatásával folytatjuk. A Laudato si’ akcióplatform és az ahhoz kapcsolódó célok hasonlítanak az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz.

2015-ben Ferenc pápa Laudato si‘ címmel enciklikát, azaz minden e Földön élő embernek szóló körlevelet írt „közös otthonunk” gondozásáról, mely magyar nyelven „Áldott légy” címmel jelent meg. Az ötödik évforduló alkalmából a Vatikán arra hívta fel a keresztényeket, hogy csatlakozzanak helyi mozgalmakhoz, és fokozatosan törekedjenek a „teljes fenntarthatóság” felé az elkövetkező évtizedben. Ez egy olyan út, amely magában foglalja a karbon-semlegességet, az egyszerűbb életmódot és a fosszilis üzemanyagoktól való lemondást is.

A Laudato si’ év folytatása ez a többéves “Laudato si” akcióterv, amely arra hív meg, hogy nyilvánosan kötelezzük el magunkat egy hétéves ökológiai átalakulás mellett.

Laudato si 2

Az akcióterv hét „Laudato si’ cél”-t ölel fel, amelyek az enciklika integrált ökológia koncepcióján alapulnak. Az integrált ökológia a Laudato Si' szellemében  a következő:

  1. Válasz a Föld kiáltására (a tiszta, megújuló energia nagyobb mértékű használata és a fosszilis tüzelőanyagok csökkentése a karbonsemlegesség elérése érdekében, a biológiai sokféleség védelmére és előmozdítására irányuló erőfeszítések, a tiszta vízhez való hozzáférés biztosítása mindenki számára stb.).
  2. Válasz a szegények kiáltására (az emberi élet védelme a fogantatástól a természetes halálig, a földi élet minden formájának, különös tekintettel a kiszolgáltatott csoportoknak /például az őslakos közösségek, a szegények, a menekültek, a gyermekek/ védelme stb.).
  3. Ökológiai gazdaságtan (fenntartható termelés, Fair-trade, etikus fogyasztás, etikus befektetések, a fosszilis tüzelőanyagoktól és minden olyan gazdasági tevékenységtől való megválás, amely káros a bolygóra és az emberekre, befektetés a megújuló energiába stb.).
  4. Egyszerű életmód elfogadása (józanság az erőforrások és az energia felhasználásában, az egyszer használatos műanyag kerülése, növényi alapú táplálkozás, továbbá a húsfogyasztás csökkentése, a tömegközlekedés nagyobb mértékű használata és a környezetszennyező közlekedési módok elkerülése stb.).
  5. Ökológiai nevelés (az oktatási tantervek újragondolása és újratervezése, valamint az oktatási intézmények reformja az integrált ökológia szellemében az ökológiai tudatosság és cselekvés kialakítása érdekében, a fiatalok, tanárok és oktatási vezetők ökológiai hivatásának előmozdítása stb.).
  6. Ökológiai lelkiség (a csodálat, dicsőítés, öröm és hála szellemében a Teremtővel és a természettel való szorosabb kapcsolat ösztönzése, a teremtésközpontú liturgikus ünnepségek előmozdítása, ökológiai katekézis, ima, lelkigyakorlatok, képzések stb.).
  7. A közösségi részvétel és a részvételi cselekvés hangsúlyozása a teremtés gondozása érdekében helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten (az érdekérvényesítés és a népi kampányok előmozdítása, a helyi területen és a szomszédos ökoszisztémákban való meggyökerezés ösztönzése stb.).

A cselekvési platform konkrét tevékenysége 2021-ben kezdődik, egyelőre nem meghatározott számú kezdeti résztvevő meghívásával. A leendő résztvevők több csoportot képviselnek (családok, egyházmegyék, iskolák, egyetemek, kórházak, vállalkozások, gazdaságok, vallási közösségek), és elkötelezik magukat a célok teljesítésére a következő hét év során. A program 2030-ig folytatódik.

Forrás: laudatosiactionplatform.org, ncronline.org; teremtesvedelem.hu

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 February
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 02. 25. - 2024. 02. 25.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/1:
-
2024. 02. 28. - 2024. 02. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 03. 01. - 2024. 03. 01.
Férfitalálkozó :
Dombóvár -
2024. 03. 08. - 2024. 03. 08.
Német nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 03. 17. - 2024. 03. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség