Június 30-án délután nagy eseménynek adott otthont Gödre domboldala – átadták a felújított kálváriát, melyet Felföldi László pécsi megyéspüspök áldott meg.

Gelencsér Gábor polgármester köszöntő beszédében örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt mintegy nyolc évtizedben mindenki a maga módján, lehetőségeihez mérten igyekezett megóvni, megőrizni a kálvária állapotát, melyet idén sikerült felújítani.

Az eseményen Oszlár Andrásné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Gelencsér Gábor is beszédet mondott. „A mai nap ismét a jószándék és a jóakarat diadala. A nemzetiségi önkormányzattal karöltve, együttműködésben az egyházzal kiemelt figyelmet fordítunk az értékmentésre. (…) A mai napon közösségünk ismét több évtizedes adósságot hagy maga mögött és Isten áldását kéri a megújult kálváriára.” – fogalmazott köszöntő beszédében a település polgármestere. Hozzátette: „Vallom, hogy minden felújított, restaurált építmény, feszület egy közösség azonosságát, erejét, összetartozását, Istenbe vetett hitét szimbolizálja. Élni akarást jelent.”

Minden felújítás és értékmentés teremtő erő – emelte ki köszöntőjében Felföldi László pécsi megyéspüspök. „A keresztút egy nagyon misztikus dolog, de valójában a Katolikus Egyház életében a bennünket  legjobban megszólító imádság. Most, amikor körbe megyünk, egy-egy gondolat hangzik el. De amikor valakinek nehéz az élet, akkor föl kell ide jönni, körbemenni és csak ránézni,hagyni. Csak egy gondolat: ez az állomás hogy van most jelen az én életemben? Jézus vállára veszi a keresztet, elesik a kereszttel… Hogy van ez az én életemben? Az életünk békéje nem a szenvedésen múlik! Szenvedés van és velünk marad. Az emberi élethez hozzátartozik. Hogyan tudok szenvedni? Ez a titka az egésznek.” – mondta. A főpásztor szerint az elesés, a szenvedés után a lényeg a szeretet, az emberség, amely megmarad a hit erejével. Ezt kell megtanulnunk, megerősítenünk a szívünkben.

A megújult stációkon Kern Gyöngyvér keramikus művész ábrázolásai láthatók, lehetőséget teremtve az elmélkedésre és az imádságra. A megáldást követően a megyéspüspök Bodor Kornél plébánossal, a jelenlévő paptestvérekkel és hívekkel közösen imádkozta, járta végig az újonnan megáldott kálváriát.

Fotó: Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 May
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó - Férfi jellem:
Szigetvár, Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola -
2022. 05. 19. -
Pünkösd - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 06. 05. -
Gyalogos zarándoklat a papi hivatásokért:
Mecseknádasd - Pécs -
2022. 06. 17. -

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség