2021. szeptember 24-én, Szent Gellért ünnepén Pécs felsőoktatási intézményei közös Veni Sancte szentmisével nyitották meg a 2021/2022-es akadémiai évet.

A rendezvényen a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tanárai és hallgatói mellett Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, valamint az intézmény számos dékánja és dékánhelyettese is képviseltette magát.

A szentbeszédben Felföldi László megyéspüspök a tanúságtétel útjára való készületről elmélkedett. Arra buzdította a jelen levőket, hogy gondolják át milyen sugallatok vezették őket jelenlegi útjukra, és vizsgálják meg merre is tartanak. A hallgatók elé Szent Gellért példáját állította, aki Szent Imrét vezetésre és tanúságtételre készítette fel. 

„Ez az élet számunkra is: felkészülni a munkára a tanításra, a tanúságtételre, és felkészülni annak hátterére, a szenvedésre. (…) És mire kell készíteni a diákságot? Azt hallottuk az evangéliumban: „Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, inkább attól féljetek, aki a lelket tudja pusztítani!”. — Egy harcra. Isten Szent Gellértet akkor ennek a történelmi helyzetnek a feladatába állította. Most mi következünk. Nem könnyen. Nem kevesebb a pogány és nem több az istenhívő. De most ebbe az élethelyzetbe állított az Isten. Itt akarja, hogy az Ő örömhírének tanúságtevői továbbadói legyünk.”

Homíliájában az emeritus pápa gondolatát idézte:

„Benedek pápának van egy gyönyörű mondata: „A világ kényelmet ígér, de téged nem kényelemre teremtettek! Téged nagyságra teremtettek!” Nem light-os út lesz annak, aki ezen az úton marad. De hiszem, hogy akinek a szívében van tűz, az nem megijed ettől, hanem azt mondja: igen, Isten engem erre hívott. Nem könnyű út, de szép, éltető, és életet teremtő út lesz. S ha megengedjük az életünkben, hogy Krisztus szeretete megváltoztassa a szívünket, akkor az egész világot meg tudjuk változtatni.”

A szentmise után Bódis József államtitkár átadta Kovács Gusztávnak egyetemi tanári, valamint rektori kinevezését. Beszédében méltatta Kovács Gusztáv tevékenységét, kiemelte a két kinevezés elnyerésének külön-külön is jelentős voltát.

Ezt követően Kovács Gusztáv, rektor megköszönte a Hittudományi Főiskola 30 évvel ezelőtti újjászervezésében tevékenykedők munkáját. Felhívta a figyelmet, hogy a keresztény teológia központjában a feltámadás-tapasztalat áll: „Csak a feltámadás fényében vált világossá a tanítványok számára, hogy kicsoda Jézus Krisztus. Innen szemlélve a főiskola története is egy feltámadás-történet.”  Köszönetet mondott az újra alapító teológusoknak, akik az akkori rendszerben nem számíthattak az újraéledésre, mégis fejlesztették, képezték magukat. Sokszor ők sem tudták mit miért tesznek, csak bíztak az Úrban és keresték a jövő Egyházának útját. Rektor úr elmondta, hogy visszatekintve már tisztán látjuk, hogy minden teológiával töltött percnek értelme volt, minden elvetett mag kikelt, és a főiskolában termő fává terebélyesedett.

Megköszönve azoknak a munkáját, akiknek kulcs szerepe volt abban, hogy a főiskola 30 éve újraindulhatott, átadta a PPHF szenátusa által adományozott Pro Doctrina Theologiae emlékérmet Mayer Mihály nyugalmazott püspök úrnak és Horváth István tanár úrnak.

Mayer Mihály atya beszédében arról az erkölcsi húzóerőről elmélkedett, ami a szívünkbe vésett erő, és ami ha ott van a szívünkben, akkor a társadalmat belülről tudjuk megváltoztatni. Bíztatott, hogy merjük ezt vallani, és nem csak tanítani. Hangsúlyozta, hogy akkor hiteles az Istenről való beszéd, ha az ember Istennel is tud beszélni, és az Isten hívó szavára igent tud mondani. Mindez a mai időben nem könnyű. Kifejezte jókívánságát a hallgatók számára, hogy ebben tudjanak továbblépni, mert az Isten szeretetére való válasz mindig továbblépést jelent.

Az ünnep végéhez közeledve rektor úr átadta a Köztársasági ösztöndíj elnyeréséről szóló oklevelet Rimai Bálintnak, majd megnyitotta a 2021/22-es akadémiai évet.

Zárásként a frissen végzett hallgatók fogadalomtétele és diplomáik átadása következett.

Fotó: Pécsi Egyházmegye
Filmfelvétel: Pannon TV

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség