Kismányokon, a Magyarok Nagyasszonya templomban gyűltek össze az országban elszórtan élő bukovinai székelyek 2021. október 9-én, hagyományos búcsús szentmiséjük megünneplésére. Itt őrzik ugyanis azt a vallásosságukban központi szerepet betöltő Mária szobrot, melyet Hadikfalváról hoztak.

A bukovinai székelyek 2021-ben hazatérésük 80. évfordulójára emlékezve több napos rendezvénysorozatot szerveztek. A szentmisét Felföldi László megyéspüspök celebrálta. A székely motívumokkal díszített apró templom megtelt népviseletbe öltözött hívekkel.

Az ünnep kezdetén a bukovinai székelyek közössége és a kismányoki plébánia hívei köszöntötték püspök atyát, majd Keresztes Andor máriagyűdi plébános szólt nagy szeretettel a székelyek odaadásáról, a megpróbáltatások idején való kitartásukról.

A főpásztor beszéde elején az ünnep jelentőségére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy az ünnep az emberi méltóság legfontosabb része, ami kezd eltűnni életünkből. Emlékeztetett, hogy még a munkatábori beszámolók is elmesélik, hogy a nehéz helyzetekben megtartott ünnepek, átsegítették a lakókat a mélypontokon. Az ünnep mögött, mint kapaszkodó van jelen a hit.

Mária ünnep lévén Püspök atya felidézte Mária találkozását Erzsébettel, aki azt mondja Máriának: „Boldog vagy, mert hittél”. Mária akkor még nem tudhatta mi vár rá, mi lesz a sorsa, mire mondott igent. Egyet tudott: Az Isten vele van, és nem hagyja el. Ez az a hit, amit a székelyek is hordoznak szívükben, és amit mindannyiunknak erősítenünk kell magunkban. A most élő székelyek hite a sok mélységet megélt ősöktől származik, amit a nehézségek ellenére megőriztek. A hit hozzásegít a boldogsághoz. Mert ott van a boldogság, ahol teljesítjük az Isten akaratát. Ezt a hitet a családi asztalnál lehet átadni. A nagyszülők, szülők fontos feladata mesélni az őseikről, az átélt eseményekről, arról, hogy hogyan őrizték meg hitüket. Ezzel segíthetjük a fiatalokat, mert nem tudjuk, hogy mi vár rájuk, csak azt tudjuk, hogy a hit átsegíti majd őket a nehézségeken.

szekely bucsu nyikto

A Székelyföldről származó és ereklyeként őrzött Mária szobor története is ehhez kapcsolódik. Akik elhozták, a „hitért” mentek el. Itt nem egy szoborról van szó, nem egy műalkotásról, egy múzeumi darabról. Amikor ezt a Mária szobrot hozták azt mondták „a hitemet nem hagyom ott”. Ebből a hitből akarták felépíteni az életüket. Csak ezzel a hittel lehet abba a zavaros jövőbe tekinteni, ami előttünk áll. Az itt jelenlevők között az arcokon látom átragyogni a hitnek, a szeretetnek a győzelmét, pedig egészen bizonyos, hogy mindenki átélt nagy szenvedéseket. Ezt a hitet kell megmutatnunk, erre van szüksége a világnak, az életnek, hogy a mindennapi szenvedés ne homályosítsa el a szeretetet.

Ha ezt tovább tudjuk adni a gyermekeinknek, amikor akadályokkal találkoznak eszükbe fog jutni, hogy a hitet, a belső erőt, az Istenre hagyatkozást nem hagyhatják el. Arra szükség van, abba bele tudnak kapaszkodni. — hangsúlyozta a megyéspüspök.

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 December
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Pécsi Advent:
-
2021. 12. 06. - 2021. 12. 19.
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 12. 06. -
Punya, egy falat kenyér c. kiállítás:
Pécs, Dóm Kőtár -
2021. 12. 06. - 2022. 01. 06.
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 12. 07. -
Roráté szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 12. 08. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség