A magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából német nyelvű ökumenikus istentiszteletet tartottak 2022. január 19-én, 10 órakor Bonyhádon a római katolikus templomban, melyet követően megáldották a tragikus eseménysorra emlékeztető műalkotást. Az ünnepségen részt vettek kiemelt állami és egyházi tisztségviselők, köztük Felföldi László pécsi megyéspüspök, a német konzul, s a magyarországi német kisebbség vezetői.

"A múlt tragédiája a jelen ereje" - hangsúlyozta Felföldi László pécsi megyéspüspök az ökumenikus istentisztelet kezdetén köszöntőjében, utalva arra a 200 ezer magyarországi német személy - köztük gyermekek és nők - sorsára, akiket a második világháború után elhurcoltak Németországba, illetve a Szovjetunióba, kitelepítettek Magyarországról a kollektív bűnösség hamis elve alapján. Feladatunk az emberi méltóság megőrzése, ahol ez csorbult, ott újjáépítése. Az ifjúság felé az az üzenete a mai megemlékezésnek, hogy merjenek újat álmodni, újat építeni, mert az Isten ott áll mellettünk minden megpróbáltatásban, ott ahol, éppen vagyunk.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke német nyelvű igehirdetésének kiindulópontjául a Máté evangélium ötödik fejezetének hetedik versét választotta: "Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak." A közösség és irgalmasság egyik jelmondata: szeresd felebarátodat, mert ugyanolyan ember mint te magad. Több mint 60 évig tartott Magyarországnak, hogy emléknapot szenteljen a németek igazságtalan kitelepítésének. Ezen közben sokaknak le kellett tagadniuk, szégyellniük kellett származásukat. Ez az idő elmúlt ugyan, de hasonló jelenségekkel ma is szembe kell néznünk például a menekültek kapcsán. "Az emlékezés felnyitja a szemet" - emelte ki Balog Zoltán. A múlt történeteiből tanulva szeretnénk jövőnket építeni. Bátorság és életerő - ezek megőrzése és felszítása a célja a mai megemlékezésnek. Az élet alapja Isten Irgalma, amiből az élet valódi bősége származik, ami nem összetévesztendő az egyéni jóléttel.

Az istentiszteleten részt vettek egyházi részről Felföldi László pécsi megyéspüspökön és Balog Zoltán református püspökön kívül Kondor Péter evangélikus püspök, Wigand István bonyhádi római katolikus plébános, Aradi András evangélikus esperes és Mészáros Zoltán református lelkész.

Az istentiszteletet követően közjogi méltóságok és közjogi tisztségviselők emlékeztek meg a több mint 70 éve történtekről, a magyar nemzet leghűségesebb tagjairól, akik még az őket külföldre szállító vonatszerelvényen is a magyar himnuszt énekelték. Legtöbbjük sosem talált igazi hazára másutt a világban, és amint ez lehetővé vált, visszatért Magyarországra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megemlékezése végén kijelentette:

Tisztelt német nemzetiségű honfitársaim, Isten tartsa meg Önöket ebben a hazában, ahol fantasztikusat alkottak az elmúlt több mint három évszázadban! Éppen ezért őrizzük meg a családot, a közösséget, a nemzetet és a hitet, mert ezek minden időben megtartanak bennünket is!

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke beszélt arról, hogy a kitelepítés után Magyarországon maradt németeket vagyonelkobzással sújtották. Sokak kerültek ebben az időszakban internáló táborokba. "Elődeinknek, akik megszenvedték azt, hogy németek, azzal tartozunk, hogy megőrizzük az identitásunkat, a német nyelvet" - fogalmazott Englenderné Hock Ibolya.

A templomból az egybegyűltek átvonultak a Szatmári Juhos László szobrászművész tervei alapján készült emlékműhöz. Az emlékművet megáldották Kondor Péter evangélikus püspök, Mészáros Zoltán református lelkész és Felföldi László pécsi megyéspüspök. Ezt követően került sor az emlékezés koszorúinak elhelyezésére. Az ünnepségen részt vett és koszorúzott Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete is.

Fotó:
Wigand István bonyhádi plébános
Ruip Gergő fotós

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség