„Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, mert ilyeneké az Isten országa.” (Lk 18,16) Nagy szeretettel várjuk a gyermekeket a római katolikus hit-és erkölcstan órákra a 2022/23-as tanévben is. Jelentkezési határidő: 2022. május 20.

Az erkölcsi nevelés 2013 szeptemberében jelent meg önálló tantárgyként a hazai oktatási rendszerben. A törvényi előírások értelmében a szülő írásban nyilatkozhat, hogy gyermeke etika-, vagy hit- és erkölcstan oktatásban kíván-e részt venni. Amennyiben a szülő írásban nem nyilatkozik, a gyermek automatikusan etikaoktatásban részesül. A leendő elsősök esetében mindig az iskolai beiratkozásnál kell erről nyilatkozatot tenni, felsőbb évfolyamos tanulóknál az etikáról a hit- és erkölcstan órára történő átjelentkezés igényét május 20-ig kell jeleznie a szülőnek az intézmény felé.

Mi jellemzi a katolikus hit- és erkölcstan órát?

  • Keresztény értékeket és támpontot ad
  • Bemutatja Jézust, aki a szeretetet és gondviselést hirdette
  • Jézus tettein keresztül önismeretre nevel
  • Játékos formában megismerteti a bibliai történeteket és az Egyház tanítását
  • Közösséget teremt, barátokkal ajándékoz meg
  • Hisszük, hogy a gyermekek csak akkor képesek az egészséges növekedésre, ha szeretet veszi körül őket.

Éppen ezért törekszünk arra, hogy szeretetteljes légkört teremtsünk számukra és közösséget alakítsunk, ahol jó együtt lenni; játékos módszerekkel tanítunk és tanulunk, hogy örömteli élmény legyen minden hittanóra. A katolikus hit- és erkölcstan órán arra szeretnénk nevelni a gyermekeket, hogy legyenek fogékonyak a szépre, a jóra, az igazra; legyenek nyitottak önmaguk, társaik, és az őket körülvevő valóság megértésére, Isten megismerésére.

Mit tanítunk a katolikus hit- és erkölcstan órán?

A katolikus hit- és erkölcstan órán a bibliai történeteken keresztül, Jézus tanítása és a katolikus Egyház tanításai alapján a gyerekek – életkori sajátosságaiknak megfelelően – megismerkedhetnek Isten szeretetével, Istennel élő kapcsolatot alakíthatnak ki, aki biztos támasz az életükben. Olyan témakörökkel és kérdésekkel foglalkozunk, amelyek hozzájárulnak a gyermekek erkölcsi érzékének, lelkiismeretének fejlődéséhez, miközben a gyermekek maradandó értékeket erősítenek meg magukban, fejlődnek bennük azok a pozitív, belső késztetések, illetve erények, amelyek segítenek a jó és a rossz felismerésében, értékeken alapuló, felelős döntések meghozatalában. Hisszük, hogy ezek az értékek biztos támpontot jelenthetnek gyermeke életében.

Ki járhat katolikus hit- és erkölcstan órára?

Mindenkit szeretettel várunk a katolikus hit- és erkölcstan órára. A jelentkezésnek nem feltétele, hogy a gyermek meg legyen keresztelve.

Várjuk a gyerekeket a plébániákra is!

Az iskolai katolikus hitoktatás mellett továbbra is fontosnak tartjuk a fakultatív, plébániai hitoktatást, ahol a szentségekre való felkészítés és a közösségépítés intenzívebben és mélyebb tartalommal zajlik az élménypedagógia eszközeivel. A közösség, így a plébánián kialakuló csoport is az a hely, ahol a gyermek szabad lehet, rengeteg élményhez juthat, kapcsolatokat építhet, barátokat szerezhet, megtanulhatja a helyes konfliktuskezelést, közösen gondolkodhat, tapasztalatokhoz juthat és tagja lehet az Egyház nagy családjának.

Szülői tájékoztató
Plakát

További információk a Pécsi Egyházmegye Hitoktatási Irodájától kérhetők: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A hit- és erkölcstan oktatásról szóló kisfilm egyházmegyénk Hitoktatási Irodájának YouTube-csatornájáról:

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség