A szeretet, a béke és a jóság a hadviselésének nevezte Felföldi László pécsi püspök az idei nagyböjtöt, mely a gonosz erőkkel, a gyilkos fegyverekkel és szándékokkal szemben vívja harcát. Március 2-án, hamvazószerda este a pécsi bazilikában bemutatott főpásztori szentmisén koncelebrált Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök, plébános.

Háború van a szomszédainknál, de nem csak tőlünk távol, hanem itt, bennünk, mindnyájunkban háború dúl, és nekünk a saját küldetésünkben, Isten által ránk mért feladatunkban is békét kell teremtenünk, hogy a béke, a szeretet és az élet szolgálatában Isten akaratának hordozói lehessünk - kezdte szentbeszédét Felföldi László püspök.

Az élet, ha nem lélekkel és szívvel van átitatva, akkor előbb-utóbb háborúvá lesz, mely után csak hamu marad – mutatott rá a püspök. A szomszédos országban dúló háború megrendít és összefogásra indít. De arra is rá kell ébresszen, hogy hasonlóan gyilkos és embertelen háború folyik általunk, bennünk, a családjainkban, a közösségeinkben, az emberi kapcsolatainkban, mely után a hitvesek és a gyermekek szívében is csak az élet hamuja, a szeretet pora marad, mert az élet háborúja elvette tőlük az emberi méltóságot.

Ember emlékezzél, porból lettél és porrá leszel! – emlékeztetett a főpásztor. A hamu valós figyelmeztetés az ember gyengeségére, aki olyan erősnek gondolja magát. Most újra és újra megtapasztaljuk, hogy ez az erő, ez a biztonság egyik napról a másikra elveszhet.

A nagyböjti szent időszak kiváló alkalom, Istentől kapott ajándék idő, hogy visszatérjünk Istenhez, megértsük Istent, megértsük egymást, magunkat és az élet értelmét - buzdított a püspök. Jézus arra biztatta tanítványait, hogy böjtöljenek és imádkozzanak és erre biztat ma is mindnyájunkat. Azt akarja, hogy imádsággal készüljünk Isten nagy ajándékának elfogadására, azt akarja, hogy nyissuk meg a szívünket és fogadjuk be Isten akaratát. Most, ebben a különleges helyzetben Isten szólni akar hozzánk, mondanivalója van külön-külön mindnyájunk számára: Ember, emlékezzél, porból lettél és porrá leszel! – emelte ki újra.

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért nem tesznek a háború ellen valamit? Miért nem lépnek? Nekünk kell tenni, nekünk kell lépni, mégpedig a saját életünkben, a saját szívünkben, a saját környezetünkben - mutatott rá Felföldi László. Ha eddig nem sikerült, mától kezdve tevőlegesen legyünk a világ békéjének szigorú munkatársai. Fogadjuk meg, hogy sem családunkban, sem a szomszédunkkal, sem a testvérünkkel nincs többé háború, hogy ne maradjanak hátra a háború elégett szíveinek nyomai: a hamu, a semmi... Az életet szolgáljuk! Ne bántsuk egymást, ne akarjunk jobbak, többek lenni, hanem szolgálni ott, amiben vagyunk és akkor valami különlegeset, valami nagyon szépet adunk hozzá a világ békéjéhez, amely most jogosan fél és remeg.

Nem könnyű a békekötés, nem könnyű a romokból felépíteni a teljeset és a szépet, de most ez vár ránk, ezzel tudunk szolgálni. Hiszem – fogalmazott a főpásztor -, hogy az imádság, a böjt, az alamizsna által a szívünk békéje megteremtődik és összeadódik családjainkban, közösségeinkben, mert a világ békéje így tud hamarabb megérni, újra életre kelni és szeretetszolgálattá válni, hogy minden gyilkos szó, üzenet eltűnjön a szívünkből, és csak a jóság, a béke és a szeretet maradjon benne. Kössünk békét bent, a szívünkben, ott mélyen, magunkkal, Istennel és egymással, mert csak a békében élő szívben születhet meg a szeretet – zárta elmélkedését a pécsi megyéspüspök.

A liturgia hamuszenteléssel és a hamvazkodás szertartásával zárult. A szentmise felvételről megtekinthető az egyházmegye YouTube-csatornáján.

Fotó: Kollár Ákos

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség