A bioetika 50 éve címmel rendeztek konferenciát 2022. március 21-én a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székházában, melynek keretében magyar és külföldi előadók mutatták be a bioetika 1972 és 2022 közötti időszakát, főbb fejlődési vonalait és azokat a kihívásokat, amelyekkel az elmúlt fél évszázad során a tudományterületnek szembesülnie kellett.  

A konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságával közösen szervezte a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola. A rendezvényen köszöntőt mondott Lénárd László, az akadémiai bizottság elnöke. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy tragikus, ami ma Európában zajlik, és aminek gyökere az etika és erkölcs hanyatlása. A konferencia lényegi mondandóját illetően az előadó utalt Laurinyecz Mihály erkölcsteológus előadásának címére: „Nem szabad Istent játszani”. Ez a gondolat adhat választ arra a kérdésre is, hogy miért ilyen nagy baj az erkölcs hanyatlása, a keresztény kultúra megtagadása Nyugat-Európában. „Azért, mert eltűnt az alázat a tudomány művelői részéről” – tette hozzá. Gondolatai zárásaként angol nyelven köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora bevezetőjében arról beszélt, hogy bár a tudományterület definíciója, miszerint a bioetika a túlélés tudománya, 1970-ből származik, az 1972. évben két olyan fontos dolog történt a bioetikában, amelyek indokolják, hogy az elmúlt ötven évet ölelje át a konferencia tematikája. Egyrészt az Amerikai Egyesült Államokban ebben az évben ért véget és került nyilvánosságra a Tuskegee-féle kísérlet, a történelem egyik legnagyobb emberkísérlete, amelyben negyven éven át fertőztek meg szifilisszel színes bőrű férfiakat. A másik esemény Európához köthető, a Római Klub ekkor adta ki A növekedés határai című jelentését, amelyben a szerzők arra figyelmeztetnek, hogy ha továbbra is az indusztrialista, kapitalista szemlélet jegyében éljük mindennapjainkat, akkor az általunk ismert környezet és kultúra el fog tűnni a Föld színéről. A rektor köszöntő beszédének végén elmondta, hogy Pécsett többéves hagyománya van a bioetikai témájú találkozóknak, az előadók közül többen is visszatérő vendégek a városban, ahol a bioetika, mondhatni, már iskolává vált.

Az előadók között volt Rojkovich Bernadette orvos, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke, Laurinyecz Mihály erkölcsteológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője, valamint Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi főiskola rektora. A nemzetközi konferencia külföldi előadói Lengyelországból és Ausztriából érkeztek. A témák között olyan aktuális kérdések szerepeltek, mint a tájékozott beleegyezés a COVID-19 elleni védőoltás kapcsán, de az előadások érintették a genetikai felelősségvállalás és a teremtésvédelem kérdését is.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség